Tip dana košarka: Crvena zvezda – Partizan: Konačni obračun!

Nema ljubitelja košarke koji na početku sezone nije priželjkivao ovakav epilog na kraju, da o tituli na Jadranu odlučuje peta utakmica između večitih beogradskih rivala. Međutim, posle svega što smo videli, ne mislimo na košarkaške stvari, svi pomalo strahujemo od toga kako će se sve ovo završiti. Previše je tenzije, što je razumljivo zbog takmičarskog značaja i ambicija oba kluba, ali se ne možemo oteti utisku da je sve i malo preterano, ovo je, ipak, samo igra. Predložene kvote mogu biti menjane.

Crvena zvezda: Kakva će biti reakcija posle katastrofe u prošloj utakmici?

Odavno Zvezda nije bila rezultatski i igrački ponižena kao u četvrtom meču finalne serije protiv Partizana. Tu ne mislimo samo na mečeve sa rivalima iz regiona, već i na evroligaške klubove protiv kojih crveno-beli vojuju već celu deceniju. U svim elementima košarkaške igre Partizan je bio bolji, i ne samo bolji već dominantan. U više navrata razlika je iznosila 34 poena, što je nezabeleženo u duelima ”večitih” odavno. Ne znamo šta se dogodilo sa Radonjićevim timom polse vođstva 22:14, i one četii trojke Holinsa, pošto je nakon toga Partizan napravio seriju od 35:7 i stečenu prednost čuvao i uvećevao do kraja. Prave drame, onakve kakva je bila u drugom i trećem meču, nije bilo, i to bi psihološki mogla da bude prednost crno-belih.

Na strani Zvezde je iskustvo, oni su u dve prethodne sezone imali identičan slučaj protiv podgoričke Budućnosti i uspešno su ga rešavali u majstorici, napravivši nedostižu prednost već u prvoj četvrtini. Naravno, još jednom se pokazalo da je domaći parket, iako on u duelu Zvezde i Partizana ne postoji, s obzirom da oba tima igraju u hali ”Aleksandar Nikolić”, presuđuje. U ovom slučaju je to igranje pred svojim navijačima, a potvrda takve teze je i ishod prve četiri utakmice. Zvezda je dobila lako prvi, i dosta teže drugi meč pred svojim ”fanovima”. Partizan se mučio u treće, ali je dominirao u četvrtom duelu i kada je kapacitet hale bio gotovo prepolovljen. I sada nećemo videti dupke pun ”Pionir”, i Zvezda je kažnjena zbog nereda u drugom meču, pa će neki delovi tribina biti prazni. I pored toga imaće veliki vetar u leđa košarkaši Zvezde, a na njima je da tu energiju usmere u pravom pravcu i da im ona ulije samopouzdanje, a ne da im ”stegne’ ruke.

Što se pojedinaca tiče malo je onih koji su odigrali dobro celu seriju. Prednost je to što je svaki meč obeležila odlična igra nekog od pojedinaca. Bili su na početku to Mitrović, Volters i Ivanović, onda Kalinić, Dobrić i Davidovac, da bi u poslednjoj utakmici zablista, doduše kratko, Ostin Holins. Problemi su tamo gde su i očekivani, pod košem. Ognjen Kuzmić je brzo sakupljao lične greške, na parket je morao Luka Mitrović, koji se dosta dobro snalazio, ali ni on snagom nije uspevao da parira Lesoru, u trnucima kada je Francuz raspoložen. Radonjić je pokušavao spuštanjem Kalinića, Vajta, čak i Dorbrića, ali to nije uvek funkcionisalo kako je zamišljeno. Dobra vest za Zvezdu je potpuni oporavak Nejta Voltersa, startnog plejmejkera, koji je u trećem meču malo vremena proveo na parketu, a u četvrtom i nije bilo neke potrebe. Kada on diriguje igrom crveno-beli su mnogo opasniji i imaju više rešenja u napadu, u odnosu na trenutke kada igru kreiraju Ivanović ili Marković.

Zvezda će morati da krene agresivno od starta i pokuša da stekne prednost na samom startu. Ne bi bilo dobro da se meč uvede u neizvestan finiš u kome bi pobednik zavisio od jednog šuta, ili promašenog bacanja. Sigurno je da će atmosfera biti paklena, a tim Zvezde je dovoljno iskusan da to iskoristi na pravi način. S druge strane Radonjić mora da nađe rešenje za unutrašnju igru Partizana, ali i razigrane, posebno u četvrtom meču, Avramovića i Madara. Pantera su dosta dobro držali, osim u nekim delovima prvog meča, ali može se dogoditi i da sjajni šuter odigra jedan meč u kome ne postoji način da ga zadržite, onda se ostali moraju svesti na mali broj poena.

Partizan: Crno-beli uradili pta je trebalo, stigli su do majstorice, a sada je sve otvoreno

Da se radi o okršaju protiv nekog drugog rivala Paratizan bi bio u sjajnoj situaciji. Uspeo je da se vratio od 2:0, u prethodnom meču je deklasirao protivnika i sada bi, u odlučujućoj utakmici, psihološka prednost bila na njegovoj strani. Ali, ovo su dueli ”večitih” rivala, u kojima nikakva pravila ne postoje. Ono što se dogodilo u petak, zaboravljeno je već u subotu ujutru i oba tima su počeli sa pripremom za majstrocu, ili ”majku svih bitaka”, kako se to obično kaže.

Ovaj Partizan je pravljen da osvaja trofeje, a pre svega da se vrati tamo gde mu je mesto, u Evroligu. Za sada ništa od toga nije uspeo da ostvari. Trofej, čak ni onaj u Kupu Koraća, nije osvojen, a prva šansa za povratak u evropsku elitu, možda i bolja od ove, u Evrokupu nije iskorišćena. Taj poraz od Burse još uvek progoni navijače, ali i košarkaše Partizana. Pogotovo jer se crno-belima sve otvaralo i uklapalo kao u pazl slagalici. Igrali bi sve potencijane utakmice do finala, a i finale, u svojoj dvorani pred 20 i kusur hiljada navijača. Međutim, nije kome je rečeno, kaže ona stara narodna. Naravno da se težina poraza od Turaka još oseća na plećima. Taj teret je teško odbaciti i on je bio primetan u nekoliko bitnih kasnijih utakmica, u Ljubljani, Podgorici i u prve dve sa Zvezdom.

Posle malo smušenog početka u prvom meču serije, već u drugoj utakmici Partizan je izgledao mnogo bolje, u finišu je imao odličnu šansu za brejk, ali su ga koštala promašena slobodna bacanja, ali i neke sudijske odluku, poput one o Lesorovom prestupu na samom kraju. Za pohvalu je to što su se brzo izdigli, uz dosta muke dobili treći meč na klizavom parketu hale ”Aleksandar Nikolić”, kada su i zaradili kaznu za naredni duel koji je odigran u dosta mirnijoj i više košarkaškoj atmosferi. Ispostavilo se da je to baš Partizanu više odgovaralo i četa Željka Obradovića je odigrala najbolji meč u sezoni, pobedivši najvećeg rivala sa vrlo ubedljivih 112:84. Ako žele trofej u ABA ligi, crno-beli će, i po rečima Obradovića, u najmanju ruku morati da ponove jednu takvu utakmicu. Ponoviti onakav šut i za dva, ali i za tri ponea u samo tri dana praktično je nemoguće, ali će to Partizan morati da nadomesti još boljom odbranom, koja i nije bila na nekom vrhunskom nivou u petak, pogotovo u odbrani svog koša posle promašaja rivala.

Reč, dve i o pojedincima. Ima Partizan u svojim redovima igrače koji znaju kako se osvajaju trofeji i koji su igrali na vrhunskom nivou u važnim utakmicama. Ne može se reći da je polufinale Evrolige, u kome su nastupali Panter i Ledej, ili finale Evrokupa u kome je Lesor imao važnu ulogu, slabije utakmice od ove, ali nekako smo ubeđene da su nosile manju tenziju. Izgleda da tu tenziju najmanje oseća Aleksa Avramović. Srpski reprezentativac je odlučio da on bude taj koji će poneti odgovornost na svojim plećima, valjda i zbog one greške protiv Burse kada je mogao da reši meč. Bio je odličan u sva tri prva meča, dok je u četvrtom bio fantastičan. Uz 24 poena imao je i 6 asistencija i ako ponovi sličan učinak i u petom meču, to bi mogao da bude džek pot za Obradovića. Matijas Lesor je tu odmah do Avramovića po učinku, a mnogo više se očekuje od Ledeja i Pantera. Defanzivno, predvodnik je kapiten Zagorac, koji je uspeo da gotovo neutrališe Kalinića i potpuno se podredi timu, a mnogo u defanzivi nisu zaostajali ni Madar i Avramović. Čini se da se probudio Smailagić, a Obradović će morati da pronađe ponovo, makar epizodnu, ulogu za mladog Koprivicu i njegove skokove i zaštitu reketa.

Naš predlog:

Govorili smo o prednosti tima koji je formalni domaćin, baš zbog efekta navijača. Sada bi podrška mogla da bude i veća za Zvezdu nego u prve dve utakmice, pošto popravnog više nema. Na igračima i treneru Radonjiću je kako će to da iskoriste ili neiskoriste. Na drugoj strani Željko Obradović ume da se nosi s pritiskom, ali je pitanje mogu li to oni najmlađi igrači crno-belih. U kladionici Meridianbet pobeda Zvezde se procenjuje kvotom 1.47, dok je pobeda Partizana čak 2.70.

Naš prvi predlog je broj poena ukupno, pošto smatramo da ćemo napokon imati jedan duel sa manjim brojem koševa od ponuđene granice. Jednostavno, teško je ponoviti prošli meč sa skoro 200 koševa ukupno. I prva dva su bila ekstremno efikasna, a jedino je treći bio sa malo poena, valjda i zbog onakvih uslova igre. Za minus poene, a granica je na 155,5 u kladionici koeficijent Meridianbet iznosi 1.90.

Takođe smatramo da će početak biti težak za obe ekipe, pa predlažemo i manji broj koševa u prvoj četvrtini. Granica je na 39,5 koševa, a za (-) u Meridianbet-u kvota je 1.84. Dodajemo i po jednog košarkaša sa obe strane. Ovo je meč koji će se igrati sa manje rotacija, jednostavno vremena za popravku nema, pa će oni najblji provoditi najviše vremena u igri. Zato smatramo da će Nikola Kalinić kod Zvezde prebaciti granicu od 13,5 koševa uz kvotu 1.90 u Meridianbet-u, kao i Matijas Lesor u Partizanu za koga je granica 11,5. Za (+) koeficijent je 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.