Derbi dana: Kostarika – Novi Zeland: Bitka za poslednje slobodno mesto u avionu za Katar!

Kasno večeras saznaćemo ime poslednjeg učesnika Svetskog prvenstva u Kataru. Za poslednju vizu bore se, u interkontinentalnom baražu, selekcije Kostarike i Novog Zelanda. Utakmica se igra u Al Rajanu, a početak je zakazan za 20 časova po srednjeevropskom vremenu.

Kostarika: ”Los Tikosi” su postali stalni učesnici Mundijala

Selekciju Kostarike gledali smo na četiri od pet poslednjih Mundijala, a ukupno su igrali šest puta. Nisu se kvalifikovali samo za prvenstvo koje je odigrano u Južnoj Africi 2010. godine, dok su igrali u Japanu i Južnoj Koreji, Nemačkoj, Brazilu i Rusiji. Učinak nije bio spektakularan, ali su dva puta prolazili grupu. Ostaće zapamćeno da je Kostarika u Brazilu 2014. godine igrala u četvrtfinalu, a teško je očekivati da mogu takav rezultat da ponove. Tada su prošli snažnu grupu, u osmini finala izbacili Grčku, da bi poklekli protiv Brazila. Pre četiri godine su u Rusiji zauzeli poslednje mesto u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Srbijom, a osvojili su samo jedan bod u poslednjoj utakmici protiv Švajcarske.

Reprezentacija koja ode u Katar, bilo da to bude Kostarika ili Novi Zeland, imaće nemoguć zadatak da se preko Španije, Nemačke i Japna domogne druge faze. Međutim, u ovom trenutku to nikome nije bitno, jer je najvažnije da se bude deo svetske elite, kada su fudbalske reprezentacije u pitanju. Kostarika je do baraža stiga osvajanjem četvrtog mesta u kvalifikacijama KONKAKAF zone. Na kraju su imali isti broj bodova kao i Sjedinjene Američke Države, ali su ”Jenkiji” zahvaljujući boljoj gol razlici direktno otišli u Katar. Domaćini narednog Mundijala su Kanada, SAD i Meksiko, tri zemlje iz ove zone, a sve tri su u ovim kvalifikacijama bile plasirane ispred ”Los Tikosa”. Pošto će te tri selekcije, kao domaćini, igrati na narednom Svetskom prvesntvu, put do plasmana za Kostariku biće otvoren, pored činjenice da će broj učesnika biti čak 48.

U reprezentaciji Kostarike igraju uglavnom fudbaleri iz domaćeg prvenstva, koje nije nešto posebno kvalitetno. Selektor Fernando Suarez ima nekoliko ”Evropljana” u timu. Tu su, kao najpoznatiji, sadašnji čuvar mreže Pari Sen Žermena, čuveni Kelor Navas, Brajan Ovijedo koji igra za danskog šampiona FC Kopenhagen, kao i defanzivac Levantea, novog španskog drugoligaša, Oskar Duarte. Nekolicina fudbalera igra širom Centralne i Južne Amerike, u Meksiku, Kolumbiji, SAD-u. Radi se o Francisku Kalvu, Dželu Kembelu i Pablu Vargasu.

Kostarikanci su, sudeći po poslednjim rezultatima, u dobroj formi. Vreme od završetka kvalifiakcija iskoristili su za odigravanje dve utakmice u tamošnjoj Ligi nacija početkom juna. U prvoj su doživeli poraz od Paname 2:0, dok su u drugoj savladali slabi Martinik istim rezultatom. Zanimljivo je da su fantastično odigrali finiš kvalifikacija. Tada su na poslednjih sedam utakmica upisali šest pobeda i samo jedan remi, ali se ispostavilo da ni to nije bilo dovoljno da uhvate bar treće mesto, iako su u tom intervalu pobedili i SAD i Kanadu, a remizirali sa Meksikancima. Na kraju su Meksiko i Kanada imali po 28, a SAD i Kostarika po 25 bodova.

Novi Zeland: ”Kiviji” žele putem Australije, da po prvi put imamo dva predstavnika sa ”Petog kontinenta”

Od kada su Australijanci otišli da se takmiče u azijskoj grupi kvalifikacija, Novi Zeland nema pravog rivala u kvalifikacijama na svom kontinentu. Jednostavno, malo je selekcija na ”Petom kontinentu”, a tek je njihov kvalitet upitan. Tako su ”Maori” upisali sve pobede u ovim kvalifikacijama, a do interkontinentalnog baraža su stigli ubedljivom pobedom od 5:0 protiv Solomonskih Ostrva. Baš zbog slabe konkurencije najbolji tim sa najmanjeg kontinenta ne ide direktno na Mundijal, već mora u baraž protiv četvrtoplasirane selekcije iz KONKAKAF zone. I to je bolje nego ranije kada su morali na petoplasirani tim iz Južne Amerike, pa je pre četiri godine Novi Zeland ostao bez plasmana u Rusiju izgubivši od Perua posle dve utakmice.

Ako odu u Katar, to će biti treće učešće za Novi Zeland na Svetskim prvenstvima. Prvi put smo ih gledali daleke 1982. godine u Španiji, a poslednji 2010. u Južnoj Africi. U Španiji su upisali sva tri poraza u grupi, dok su u Južnoafričkoj Republici bili bez poraza na tri meča, ali i bez pobede. Nažalost, tri remija nisu bila dovoljna da odu u nokaut fazu. Igrali su u grupi sa Paragvajem, Slovačkom i Italijom, i bili su na kraju treći, iza Paragvaja i Slovačke, a ispred Italije, koja je u tom trenutku bila aktuelni svetski šampion. Ako bi otišli u Katar, bilo bi to prvi put da će među učesnicima Mundijala biti dve selekcije iz Okeanije, s obzirom da se Australija, takođe preko baraža, domogla plasmana.

Igrački kadar na koji računa selektor Deni Hej malo je poznat prosečnom zaljubljeniku u fudbal i pored činjenice da gro tima igra u Evropi. U Okeaniji nastupaju samo četvorica, i to u Velington Feniksu, jedinom timu u A ligi sa ovog ostrva. Ostali su raštrkani po Starom Kontinentu, ali su uglavnom članovi slabijih klubova. Neko je sigurno čuo za fudbalera Brondbija Džo Bela ili dvojac iz italijanske Serije A, Metjua Garbeta iz Torina i Liberata Kakačea iz Empolija.

Četiri godine se ova selekcija priprema za ovaj jedan meč, i tako je i ranije bilo, samo su se u baražu igrale dve utakmice. Jednostavno, pravog protivnika u Okeaniji nemaju, a od kada igraju protiv predstavnika Centralne i Severne Amerike, i šanse za uspeh su im veće. Najzanimljivije je da će od narednog Mundijala gotovo sigurno igrati u završnici, broj učesnika se povećava, a ovaj deo sveta imaće direktnog učesnika. Za ovaj meč pripremali su se protiv Perua i Omana. Od potomaka Inka izgubili su 1:0, dok su protiv selkcije iz Azije igrali bez golova. Odmah upada u oči da je efikasnost najveći problem Novog Zelanda, što će selektor Deni Hej morati podhino da reši, posebno jer ih je neefikasnost skupo koštala u baražu pre četiri godine kada mrežu Perua nisu pogodili sa 180 minuta igre.

Naš predlog:

Po kladionicima favorit je selekcija Kostarike. Za njihovu pobedu kvota je 2.05 u kladionici Mozzartbet. Remi se procenjuje kvotom 3.05, a pobeda Novog Zelanda je čak 4.20. Naravno, to je za regularnih 90 minuta, a postoji velika šansa da se ovaj meč reši tek nakon 120 minuta igre, ili možda i izvođenjem penala, kao što je bio slučaj u jučerašnjem baražu između Australije i Perua.

Naš prvi predlog je igra na mali broj golova, za 0-2 gola koeficijent u kladionici Mozzartbet je 1.41.

Kome je to preniska kvota može pokušati sa kombinacijom 1x,0-2 za koju se u Mozzartbet-u dobija koeficijent 1.70. Za one koji vole jače kvote, možete pokušati sa prelazom x/x sa koeficijentom 4.00 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.