Tip dana: Dinamo Kijev – Fenerbahče: Ukrajinski velikan preko “Male Azije” krči put do Evrope!

Jučerašnji dan u kvalifikacijama za Ligu šampiona nam je doneo baš dosta uzbuđenja, a sva je prilika da nas nešto slično očekuje i večeras.
Za vas smo ovog puta analizirali duel između Dinama iz Kijeva i Fenerbahčea, koji se igra u Poljskoj zbog poznate situacije u Ukrajini, a početak ovog duela je zakazan za 20 časova.

Dinamo Kijev: Domaćin bez zvaničnog meča još od decembra!

Dinamo Kijev se u drugom krugu kvalifikacija za Ligu šampiona sastaje sa turskim Fenerbahčeom, a prvi meč će se igrati na ”Miejski” stadionu u poljskom gradu Lođu, pošto trenutno nije moguće organizovati fudbalske mečeve u Ukrajini zbog bezbednosne situacije.
Svakako da će to biti i hendikep za ukrajinsku ekipu koja će praktično na taj način ostati bez domaćeg terena, međutim, s obzirom na sve ono što se dešavalo u prethodnih nekoliko meseci, sva je prilika da svi navijači ovog tima mogu da budu zadovoljni i sa činjenicom da će njihova omiljena ekipa biti u situaciji da nastupi u ovim kvalifikacijama.
Veoma zanimljiv podatak je da je tim iz Kijeva svoj poslednji zvanični meč odigrao još sredinom decembra, kada je u ukrajinskom šampionatu Dinamo remizirao sa četvrtoplasiranom Zorijom a taj duel je završen rezultatom 1:1.
Nakon toga je prekinuto prvenstvo ove zemlje, a zanimljivo da se Dinamo u tom trenutku nalazio na drugoj poziciji na tabeli uz dva boda manjka u odnosu na prvoplasirani Šahtjor, što znači da se taj remi protiv Zorije nije desio, u trenutku prekida šampionata bi dva najtrofejnija ukrajinska tima bila poravnata na tabeli.
U prethodnom periodu su izabranici legendarnog Mirčee Lučeskua odigrali nekoliko prijateljskih susreta, a poslednji se desio pre samo nekoliko dana kada je belgijski Antverpen slavio sa 2:1.
Inače, zanimljivo je da su u sezoni 2008/09 Dinamo Kijev i Fenerbahče bili u istoj grupi Lige šampiona, a tada je ukrajinski tim završio na trećem mestu u grupi uz čak osam osvojenih bodova.
Prvi meč u Turskoj završen je rezultatom 2:2, dok su u poslednjem kolu grupne faze ovi timovi još jednom odmerili snage i tada je slavio Dinamo Kijev sa 1:0, što je bilo dovoljno za nastavak evropske avanture u Ligi Evrope.

Fenerbahče: Turski velikan ima velike ambicije!

Fudbaleri Fenerbahčea imaju velike ambicije u kvalifikacijama za plasman u Ligu šampiona, a nekako i najbolji pokazatelj za to je angažovanje legendarnog trenera Žorža Žezusa kome je tim iz Istanbula namenio ugovor od sedam miliona evra godišnje, što je preozbiljna plata i za daleko jače lige od turske Superlige.
Inače, prošlo sezonu je Fener završio na drugom mestu na tabeli uz pet bodova viška u odnosu na trećeplasirani Konjaspor, što je između ostalog ovom timu i donelo plasmas u kvalifikacije za najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje.
Ipak, najzaslužniji čovek za to je sada već bivši trener ove ekipe, Ismail Kartal. Turski strateg je Fenerbahče preuzeo u januaru kada je bio tek na šestom mestu sa šest bodova zaostatka od drugoplasirane Konje, odstranio iz tima dva zvučna imena, Mesuta Ozila i Ozana Tufana, što se ispostavilo kao ispravna odluka. Ekipa se podigla u drugom delu sezone i sa jednom neverovatnom serijom od čak 14 mečeva bez poraza dokopao se Lige šampiona u poslednjem trenutku.
Svakako se stiče utisak da bi tim iz Istanbula da je igrao ovako čitavim delom šampionata bio glavni favorit za naslov prvaka, a na kraju se titulom šampiona Turske mimo svih očekivanja okitio Trabzon, koji je na kraju imao čak osam bodova viška u odnosu na drugoplasirani Fener.
Poput Dinama iz Kijeva i turska ekipa je odigrala pregršt pripremnih mečeva, a ako se po jutru dan poznaje biće ovo jedna izuzetno uspešna sezona za velikana iz Istanbula.
Naime, na šest pripremnih mečeva Fenerbahče je ostvario čak pet trijumfa, uz samo jedan remi i to u prvom pripremnom meču protiv Škupija, kada je bilo 2:2.
Na taj način su izabranici Žorža Žezusa produžili svoju seriju nepobedivosti na čak dvadeset mečeva, i utisak je da istanbulski tim blagi favorit i u ovom dvomeču protiv Dinama iz Kijeva, kome će ovo biti prvi zvanični meč posle čak osam meseci.
Za kraj, treba napomenuti i podatak da Fenerbahče na pet dosadašnjih međusobnih mečeva protiv Dinama iz Kijeva, još uvek ne zna za trijumf.

Naš predlog

Pre svega, treba istaći da je veoma nezahvalno prognozirati ovaj duel, ali smo nekako mišljenja da ovde ne bi trebalo da bude previše golova, pa vam predlažemo da probate sa igrom 0-2 gola za koju je kladionica Meridianbet pripremila kvotu 1.81.

Kao što smo već napomenuli,, ovaj duel se igra na neutralnom terenu, a iako će Dinamo imati veliki motiv da slavi na ovom susretu, mišljenja smo da se to ipak neće desiti pa vam predlažemo da probate sa duplom šansom X2 za koju je Meridianbet pripremio koeficijent 1.46.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.