Tip dana: Real Madrid – Ajntraht Frankfurt: Madriđani započinju sa žetvom trofeja

Pred nama je utakmica Superkupa Evrope. Standarno, na početku svake sezone sastaju se osvajač Lige šampiona i Lige Evrope iz prethodne, a ovaj put su to Real Madrid i Antraht iz Frankfurta. Domaćin ove utakmice je glavni grad Finske Helsinki. Utakmica se igra u sredu u 21 čas.

Real Madrid: Da li je Anćeloti potrošio sve zalihe sreće u prošloj sezoni?

Mada je krenula dosta kilavo, prethodna sezona na kraju je ispala sjajna za ”kraljevski klub”. Ne samo da je Real vratio domaću titulu u svoje vitrine iz komšijskog Atletika, već su još jednom, po 14 put u istoriji, prigrabili pehar namenjen pobedniku elitnog evropskog takmičenja, u poslednje tri decenije zvanog Liga šampiona.

A kako su stigli do tog trofeja, priča je za sebe. Nekoliko puta je Real bio na pragu ispadanja, kada je krenula nokaut faza, a sigurno da nisu ponosni ni na poraz od moldavskog Šerifa, i to u sred Madrida. Ipak, grupu, u kojoj su još bili Inter i Šahtjor, prošli su dosta lako. Prvi rival u nokaut fazi bio je strašni Pari Sen Đermen, u kome je od jeseni zaigrao i Lionel Mesi. Parižani su dobili prvu utakmicu na Parku Prinčeva, golom u 90. minutu, ali su vodili i polse prvog poluvremena u revanšu. Pre tog gola Kilijana Mbapea, posle VAR-a istom igraču je poništen još jedan pogodak. U nastavku se razgoropadio Real, tačnije Karim Benzema koji je postigao tri gola i odveo svoj tim u četvrtfinale, ostavivši preskupi pariski sastav ponovo bez evropske krune.

U četvrtfinalu je bilo drugačije, u Londonu, protiv aktuelnog šampiona Evrope Čelsija, Real je slavio sa 3:1, i mada je izgledalo da je priča završena na Stamford Bridžu, ”plavci” su odigrali fenomenalno u Madridu i lako nadoknadili dva gola minusa i pretili da u finišu meča povedu i sa 4:1. Igrali su se produžeci u kojima se Real oporavio i ponovo golom Benzeme otišao u polufine. Tamo ga je čekao još jedan engleski klub, šampion ove zemlje Mančester Siti. U Mančesteru je bilo sjajno, slavio je Siti sa 4:3, a opet je Benzema držao Real u igri. U revanšu je Siti vodio, imao zicer za 2:0, a onda je Rodrigo, koji je upao u igru dvadesetak minuta pre kraja, psotigao dva gola, u 90. i 91. minutu. Od takvog šoka Siti se nije oporavio u dodatnih 30 minuta, već je Real preko Benzeme sa bele tačke dao gol za ukupni trijjumf.

U finalu nije viđen spektakularan fudbal, ali je jedan gol Vinisijusa Žuniora u 70. minutu bio dovoljan da se sruši Liverpul. Tako su Madriđani, jednog za drugim, izbacili tri najbolja engleska kluba i niko ne bi smeo ništa da zameri na tituli, i pored mnogo sreće koju su imali u nokaut fazi. Problem za Anćelotija možda je to što je poslednji zvanični meč Real odigrao u tom finalu pre dva i po meseca u Parizu. Istina, u toku seta igrali su jake utakmice na pripremana u SAD-u, a pored minimalnog poraza od Barselone, pobedili su meksičku Klub Ameriku i torinski Juventus.

Najveće pojačanje Reala ovog leta trebalo bi da bude mladi vezista Monaka Aurelijan Čuameni, čiji je transfer iznosio 80 miliona evra. Kao slobodan igrač iz Čelsija je doveden Antonio Rudiger. Bilo je još dolazaka i odlazaka, a recimo da je iz Madrida otišao Luka Jović u Fiorentinu, dok je Borha Majoral prodat Hetafeu, a Geret Bejl je karijeru nastavio u Los Anđelesu.

Ajntraht Frankfurt: Pobeda nad Rendžersom jedna od najvećih u istoriji kluba iz grada na Majni

Ne samo da je Ajntraht osvojio svoj drugi evropski trofej, posle ravno 42 godine od prvog, već je trijumfom u Sevilji u finalu protiv škotskog Rendžersa izborio premijerni nastup u Ligi šampiona, od kada se ona igra u ovakvom sistemu. Mora se reći da su ”Orlovi” zasluženo trijumfovali u drugom po jačini takmičenju u Evropi. Pre finalu morali su da prođu grupu sa Olimpijakosom, Antverpom i Fenerbahčeom, a onda u nokaut fazi da izbace Betis, Barselonu i Vest Hem.

Bila su to tri teška ispita, ekipu iz Sevilje dobili su tek u produžecima u Frankfurtu, a Barselonu su pobedili na Nou Kampuu, nakon 1:1 na svom terenu. Taj meč u glavnom gradu Katalonije ostaće večno utisnut u memoriju svih navijača Ajntrahta. Bilo je to zvezdano veče pred više od 30 hiljada nemačkih navijača u Barseloni. Vodio je Ajntraht sa 3:0, a Barsa je uspela samo da ublaži poraz u samom finišu na 3:2. I treću pobedu u nokaut fazi na strani izvojevali su u Londonu protiv Vest Hema. ”Čekićare” su dobili sa 2:1 u gostima i sa 1:0 u Frankfurtu.

Finale u Sevilji, gde su već igrali sa Betisom, ali ne na ”Sančez Pishuanu”, bio je pravi rolerkoster. Škoti su poveli početkom drugog dela, ali je Bore brzo izjednačio. Sve do penala golova više nije bilo, a kod izvođenja jedanaesteraca prisebniji su bili nemački fudbaleri i Ajntraht je osvojio Ligu Evrope. Korist od tog trijumfa je višestruka, u Frankfurt je stigao evropski trofej, a tim će u septembru igrati u grupnoj fazi Lige šampiona. Ipak, čini nam se da u Ajntrahtu nisu najspremnije dočekali novu sezonu.

Tu, pre svega, mislimo na adekvatna pojačanja. Jesu letos stigla dvojica iskusnih napadača, Lukas Alario i Mario Gece, ali su zato i otišli Da Kosta i Barkok u Majnc. Stigli su i Kolo Muani iz Nanta i doskorašnji fudbaler Hamburgera Farid Alidu. Tu su još Onguene iz Salcburga i Smolčić iz Rijeke. Nije to loš prelazni rok, ali za obaveze koje su pred timom Olivera Glasnera, čini se nedvoljan. Videlo se to u prvom kolu nove sezone Bundeslige. Ugostili su šampiona Bajern, a već posle prvih 45 minuta Bavarci su vodili sa 5:0. U nastavku su ”Orlovi” uspostavili neku ravnotežu, ali je na kraju poraz bio katastrofalan, čak 1:6.

Naš predlog:

Podsećamo da se meč igra u Helsinkiju, na Olimpijskom stadionu u finskoj prestonici. Očekujemo da oba tima imaju podršku na tribinama, mada finska prestonica nije blizu ni Frankfurta ni Madrida.

Verujemo da će Real sezonu početi osvajanjem trofeja, pa predlažemo kao prvi predlog jedinicu na ovom meču. Za nju se u kladionici Meridianbet dobija koeficijent 1.47.

Očekujemo obostrano otvorenu igru i bar tri gola ukupno. Za 3+ se u kladionici Meridianbet dobija koeficijent 1.62. Pokušajte i sa igrom Real daje gol u oba poluvremena, za T11+pp,1+dp u kladionici Meridianbet kvota je 2.17.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.