Tip dana: Frajburg – Dortmund: ”Milioneri” bez kusura u Frajburgu

Derbi meč otvara drugo kolo nemačke Bundeslige. U Frajburg dolazi Borusija iz Dortmunda, a oba tima sezonu su započela pobedama, ”Milioneri” na svom terenu protiv Leverkuzena, a Frajburg na gostovanju u Augzburgu. Utakmica se igra u petak u 20.30.

Frajburg: Uskoro počinje evropska odiseja, ali je Bundesliga najvažnija

Dve poslednje sezone Frajburg je u samom vrhu nemačkog fudbala, pre dve sezone je popustio u finišu i ostao bez evropske vize, ali su prošle godine izdržali trku do kraja i osvojili šesto mesto koje im je donelo plasman u Ligu Evrope. Sigurno je da su svi u Frajburgu uzbuđeni pred mečeve u drugom po jačini evropskom takmičenje, ali je njima, kao i većini nemačkih ekipa, Bundesliga prioritetno takmičenje.

A novu sezonu u Bundelsigi počeli su sjajno. Pobeda u Augzburgu nije ”čudo neviđeno”, mi smo je, uostalom, i predvideli u prošlonedeljnoj najavi Bundeslige, ali su do nje stigli na vrlo ubedljiv način, postigavši u drugom poluvremenu čak četiri gola. Pomalo su podsetili na Bajernova izdanja, kada Bavarci krenu da gaze rivala, pa ne znaju da stanu.

Frajburg je, pokazalo se već na startu, odradio odličan prelazni rok. Tri od četiri gola dale su novajlije, a jedino se od ”starosedelaca” u strelce upisao fenomenalni Vićenco Grifo. Mrežu domaćina načeo je upravo bivši igrač Augzburga Mihael Gregorič, na samo startu nastavka, a onda su u narednih pola sata još tri lopte završile iza leđa golmana Augzburga. Posle gola Grifa pogodio je Matijas Ginter, fudbaler koji je cele prošle sezone u Menhengladbahu dao jedan gol, a tu kvotu je u Frajburgu ispunio već u prvom kolu i to na dodavanje Gregoriča. Poker golova na prvom meču u prvenstvu kompletirao je Japanac Ritsu Doan, koji je nekada igrao na pozajmici u Arminiji, a stigao je iz holandskom PSV-a. Njemu tio nije bio prvi gol u dresu Frajburga, pošto je već zatresao mrežu Kajzerslauterna u prvom kolu DFB kupa. Napomenimo da u Frajburgu više ne igraju Niko Šlotenbek, koji je otišao u Dortmund i najverovatnije ćemo ga videti protiv bivšeg kluba, kao ni Demirović koji je otišao u Augzburg.

Proletos je Frajburg ”popio petardu” na Signal Iduna Parku u Dortmundu, ali je zato na dva poslednja duela na svom stadionu pobeđivao ”Milionere”, oba puta sa po 2:1. Na poslednje tri utakmice u Frajburgu domaći tim je dao čak šest golova Borusiji, kojoj definitivno ne prija ovo gostovanje.

Dortmund: Ko će nadoknaditi Halandovih 30 golova po sezoni?

Na pitanje iz naslova mogli bismo da odgovorimo u prvoj rečenici – Entoni Modest! Francuz je potpisao za tim iz Dortmunda između dva prvenstvena kola, pošto je i vrapcima bilo jasno nakon premijere da više neće biti goleada na bivšem ”Vestfalenu”. Istina, Borusija je dobila derbi protiv Leverkuzena, minimalnim rezultato, a jedini strelac bio je iskusni Marko Rojs, strelac od rase i klase, ali fudbaler koji je već zagazio u 34 godinu. Za Halandovog naslednika projektovan je Sebastijan Ale, ali se zlosrećni napadač iz Obale Slonovače teško razboleo i sada mu je ozdravljenje u prvom planu, a za fudbal, svi se nadamo, biće vremena. Čim mu je postavljena dijagnoza, znali su u Dortmundu da moraju naći još jednog napadača, pominjan je i bivši Partizanov Nigerijac Umar Sadik, ali se čini da je Modest bolje rešenje, bivši kelnov golgeter zna kako se tresu mreže u Bundesligi.

Nije Modest jedino letošnje pojhačanje, ali je sigurno najzvučnije. Naravno, poznati igrači, i naravno kvalitetni, su i Niklas Zile iz Bajerna. Niko Šlotenbek iz Frajburga, ali treba dosta očekivati i od još jednog momka iz Kelna, Saliha Ozčana, kao i Karima Adejemija iz Salcburga. Pored Erlinga Halnada, koji je bio dvostruki strelca na svojoj premijeri u Premijer ligi, u pobedi Mančester Sitija nad Vest Hemom, iz Borusije je letos otišao i Belgijanac Vitsel.

Možda se najveća promena dogodila na klupi. Marko Roze je, malo je reći, razočarao kao trener Dortmunda. Doveden je iz imenjaka iz Menhegladbaha da osvaja trofeje, a na kraju nije uzeo nijedan, dok je u Evropi potpuno podbacio. Sigurno su se u Dortumnu gorko pokajai što su se tako lako odrekli mladog Hrvata Edina Terzića, koji je pre dve godine preuzeo tim od Lusijana Favra i doveo ga do pehara u Kupu, kao i plasman u Ligu šampiona, koji je bio bukvalno izgubljen. Ipak, reč je reč, a ona je data Rozeu, pa je Terzić prebačen na mesto ”tehničkog direktora” kluba. Naravno, sada je vraćen na klupu i stvarno mislimo da je to pravi potez uprave slavnog kluba. radi se o jednom od najperspektivnijih stručnjaka, i samo mu treba puno poverenje i vreme i Borusija će ponovo biti gde joj je mesto.

Borusija nije oduševila protiv Bajera, jesu pobedili ali su imali i mnogo sreće, pogotovo u drugom poluvremenu kada su ”Farmaceutima” poništena dva gola. Odbrana nije pokazala neku posebnu čvrstinu, a što im se mreža nije zatresla nijednom, isključiva je zasluga golmana Gregora Kobela, koji je neverovatnim intervencijama zaustavljao udarce Šika, Dijabija i Azmuna.

Naš predlog:

Biće ovo sjajan meč, a što se tiče njegovog ishoda, svaki je moguć. Frajburg je veoma ozbiljan tim, a Dortmund još uvek nije dovoljno uigran i to je šansa za domaćina. Ipak, očekujemo otvorenu igru, kakva je uvek kada se sastaju ova dva tima i dosta golova.

Naš prvi predlog je igra GG3+ sa koeficijentom 1.80 u kladionici Meridianbet.

S druge strane smatramo da će Frajburg ostati neporažen i predlažemo duplu šansu na domaćina uz bar dva gola ukupno. Za 1x,2+ kvota je 1.91 u kladionici Meridianbet. Imamo još jedan predlog, a to je domaćin daje dva gola. Za ovaj tip T12+ koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 2.21.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.