Tip dana: Bode/Glimt – Dinamo Zagreb: ”Modri” sa severa kontinenta napadaju Ligu šampiona

Šampioni Norveške i Hrvatske nalaze se na korak od cilja, plasmana u Ligu šampiona. Međutim, taj poslednji korak moći će da načini samo jedan od ova ova dva kluba, Bode/Glimt ili Dinamo, dok će slabiji iz dvomeča morati da se zadovolji igranjem u grupnoj fazi Lige Evrope. Prvi meč se igra u Norvekoj, a početak je zakazan za utorak u 21 čas.

Bode/Glimt: Ponoviti prošlogodišnje dugo putovanje kroz Evropu

Bode/Glimt je dve godine zaredom šampion Norveške. Preuzeli su primat od ekipe Moldea i dobre igre u prvenstvu nadogradili su uspešnim nastupima u Evropi. Tu pre svega mislimo na prošlogodišnje evropsko puteseštvije ovog kluba. Mada su izgubili već na prvoj prepreci u kvalifikacijama za lIgu šampiona od poljske Legije, kasnije su se preko Valura, Prištine i Žalgirisa domogli Lige konferencija i dobili zanimljivu grupu. Igrali su protiv Rome, sofijskog CSKA i ukrajinske Zorje iz Luganska. Bili su sjajni, posebno u duelima sa Rimljanima koje su na svom terenu pobedili sa čak 6:1, a grupu su završili bez poraza. Usledila je nokaut faza, eliminisali su Seltik i AZ Alkmar i ponovo otišli na megdan Romi, kasnijem pobedniku, u četvrtfinalu. Mada su opet slavili u Bodeu, na kraju su uspešniji bili Murinjovi puleni, nastavili ka trofeju, dok je Bode ostvario svoj najbolji evropski rezultat plasmanom u četvrtfinale novog evropskog takmičenja.

I pored toliko obaveza u Evropi, sa ukupno odigranih čak 20 utakmica, Bode/Glimt je došao do titule u domaćoj ligi, ostavivši Molde na tri boda zaostatka. Novo prvenstvo nisu dbro započeli, iako su znali da ih očekuju naporne kvalifikacije ua Evropu. Gubili su bodove gde ranije nisu, pa su im Lilesterm i Molde dosta odmakli. U poslednje vreme, čini nam se, Bode je ponovo u onoj prepoznatljivoj formi, vezao je šest pobeda, uglavnom ubedljivih, i sada dele drugo mesto sa Lilestermo, dok je Molde na pet bodova prednosti. Zanimljivo je da su u tih šest poslednjih utakmica u norveškoj Tipenligi dali čak 29 golova, skoro pet po meču, dok su primili samo tri. Imali su rafalnu paljbu i u Evropi na nekim mečevima.

Kad pominjemo Evropu, njihov put ovog leta počeo je dvomečom sa prvakom Farskih Ostrva Ki Klaksvikom. U prvoj utakmici u Norveškoj bilo je 3:0 za Bode, ali su Farani u revanu bili na korak od potpune senzacije i slavili sa 3:1. Taj rezultat izazvao je sumnju i kod najvernijih navijača Bodea može li ovaj tim nešto više ove sezone. Drugi rival bio je Linfild iz Severne Irske, u Belfastu je doživljen minimalan poraz, ali je to sa ogromnom kamatom naplaćeno u Bodeu. Čak 8:0 za Norvežane u tom meču najavili su bolje dane za tim sa severa ove zemlje. Sledeći na meniju bio je Žalgiris iz Litvanije, tim koji je rethodno eliminisao Malme i to pobedom u Švedskoj. Shvaćeni su Litvanci ozbiljno i već u prvom meču Bode je slavio sa 5:0 i put na Baltik bio je samo ekskurzija. Izboren je remi 1:1, ali je i to bilo više nego dovoljno za overavanje Lige Evrope i, što je značajnije, odlazak u plej-of za Ligu šampiona.

Bode ima sjajnog strelca Amala Pelegrina, on je postigao već 17 golova u prvenstvu na 18 utakmica, a u Bodeu je dve godine, nekad je nastupao za Kristijansund, Stromsgodset i Mjondalen. U timu su još dva odlična strelca Uga Vetlesena i Larsa Salvesena. Nije ni čudo da je Bode na tri utakmice kvalifikacija na svom terenu dao ukupno 16 golova. Jasno je da će njihov adut biti prvi meč i da će Dinamo morati da povede računa kakav će rezultat doneti u Maksimir.

Dinamo Zagreb: Šerif ne sme da se ponovi, Liga šampiona je obaveza

”Modri” više nisu toliko dominantni u domaćoj ligi, ali titula i dalje ostaje u njihovim vitrinama. Prethodne sezone opasno su im zapretili Osijek i Hajduk, ali je iskustvo tima iz hrvatske prestonice na kraju presudilo. Šampionski pehar doneo im je još jedan pokušaj plasmana u Ligu šampiona, s obzirom da su prethodnog leta zastali na poslednjem koraku, u plej-ofu. Tada se ceo region ”ložio” na okršaj Zvezde i Dinama u plej-ofu, a na kraju je i jedne i druge ”uhapsio” moldavski Šerif iz Tiraspolja. Zvezda je još i dobro prošla u trećoj rundi, poražena je u Moldaviji sa 1:0, dok je Dinamo torpedovan sa 3:0 pa je morao u Ligu Evrope. Grupu, u kojoj su bili Rapid, Genk i Vest Hem su prošli, ali ih je već u šesnaestini finala zaustavila Sevilja. Mora se priznati da nisu imali uopšte sreće na žrebu.

Sada je pred stručni štab postavljen cilj, a to je obavezan ulazak u Ligu šampiona. Dinamo je sezonu započeo utakmicom sa Hajdukom, osvajačem Kupa Hrvatske, u Super kupu i slavio nakon penala na Maksimiru. Međutim, početak kvalifikacija nije bio najbolji. U prvom meču drugog kola u Zagrebu je gostovao prvak Severne Makedonije, ekipa Škupija, i rezultat je bio 2:2. Imali su prvaci makedonije odličan rezultat pre revanš u Skoplju, čak je i dugo bilo 0:0, ali je gol Ademija na početku drugog poluvreme aodlučio ukupnog pobednika. Mnogo manje problema Dinamo je imao na gostovanju u Bugarskoj. U Razgradu su do prednosti od dva gola protiv Ludogoreca došli vrlo brzo, dok su domaći još bili šokirani, a meč je završen 2:1. U revanšu je bilo teže, čak i pored činjenice da su Bugari kraj meča dočekali sa tri igrača manje. Posle utakmice usledile su žučne reakcije iz Ludogoreca, pre svega zbog arbitraže Francuza Bastijena, ali je Dinamo pobedio još jednom, sada sa 4:2, i stekao dosta bodova za klupski i nacionalni koeficijent.

Što se domaćeg prvenstva tiče u Hrvatskoj je odigrano već pet kola, Dinamo je pobedio četiri puta i remizirao u Varaždinu sa povratnikom u elitu. U subotu su igrali najveći derbi Hrvatske, na Maksimir je stigao Hajduk, drugi put ovog leta. Nije se očekivao spektakularan meč, pre svega zbog činjenice da i jedne i druge tokom sedmice očekuju evropski mečevi, najvažniji u sezoni. Hajduk igra sa Vilajrealmo, a Dinamo putuje u Norvešku. Međutim, nikakvog štedenja nije bilo. Hajduk je dobio prvih 45 minuta sa 1:0, ali su ”Modri” bili odlični u nastavku i postigli čak četiri gola. Tako je Dinamo na tri poslednje utakmice na svom stadio postizao po četiri pogotka, protiv Istre, Ludogoreca i Hajduka, pa će i njima, kao i Bodeu, domaći teren biti uzdanica.

Zagrepčani svake godine ostvare neki veliki transfer, ali u poslednje vreme i kupuju skupe fudbalere. I sada je ovo skup odličnih igrača, pa često jedan Petković, Gojak ili čak Ivanušec, neke mečeve počinju sa klupe. Iz Rijeke je letos stigao iskusni Josip Drmić i on je startni centarfor, a društvo u špicu pravi mu najčešće Mislav Oršić, mada Ante Čačić, trener Dinama, često kombinuje ovu dvojicu sa Brunom Petkovićem. Na golu je i dalje Livaković, u poslednjoj linivi Iranac Moharami, Šutalo, Ljubičić, Perić, a šansu dobija i Ristovski. Glavni cilj Dinama na severu Norveške je da ne izgubi, pokazalo se da je Bodo mnogo jači pred svojim navijačima, kojih će biti 8 hiljada, koliki je kapacitet stadiona, nego što su na strani, barem u Evropi ovog leta.

Naš predlog:

Kladionice daju veće šanse Dinamu za ukupnu pobedu, ali su kvote na strani Bode/Glimta kada je prvi meč u pitanju. U kladionici CircusBet jedinica se plaća kvotom 2.23, nerešeno je 3.60, a dvojka 3.00.

Naš prvi predlog za ovaj duel je GG3+, a za igru oba tima daju barem po gol, uz ukupno bar tri pogotka, u kladionici CircusBet koeficijent iznosi 1.85.

Pokušajte i sa grom domaćin daje dva gola, za T12+ kvota je u CircusBet 1.95, a mogla bi da dođe i igra 2+dp, za najmanje dva gola u drugom poluvremenu u kladionici CircusBet kvota iznosi 1.86.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.