Tip dana: Makabi Haifa – Crvena zvezda: Iz luke na Sredozemlju Zvezdin brod isplovljava ka Ligi šampiona

Kucnuo je čas odluke. Liga šampiona nije ”pod obavezno” bila u planovima Crvene zvezde za ovo leto, ali je posle svega viđenog sasvim realno da prvak Srbije bude među 32 najbolje ekipe na Starom kontinentu. Bio bi to ogroman korak ka etabliranju u evropsku elitu, pogotovo jer srpski prvak, a Zvezda je apsolutni favorit da to postane i šesti put uzastopno, naredne sezone igra direktno u Ligi šampiona. Koliko dve uzastopne Lige šampiona mogu da znače za neki tim iz ovog dela Evrope ne treba ni govoriti. Ali, pre nego se skoči, mora se reći hop, a iza ugla vreba odlični izraelski šampiona. Prvi meč plej-ofa za plasman u Ligu šampiona Makabi – Crvena zvezda igra se u Haifi u sredu u 21 čas.

Makabi Haifa: Izraelci šokirali Pirejce na Karaiskakiju, važna opomena za Zvezdu

Svako ko potcenjuje izraelsko prvenstvo u fudbalu, grdno greši. Možda zabunu unosi to što se gotovo sve ekipe zovu Makab i ili Hapoel, a samo je pitanje iz kog grada dolaze. Sadašnji prvak je Makabi, ali ne onaj, možda malo poznatiji, iz Tel Aviva, već iz Haife, grada na obali Sredozemnog mora, poznatog i po tome što je važna luka. Makabi iz Haife je 14 puta bio šampion svoje zemlje, a osvojio je dve prethodne titule. Prošle sezone nisu uspeli da se domognu ni Lige šampiona ni Lige Evrope, ali su igrali u grupnoj fazi Lige konferencija. Ipak, u konkurenciji praške Slavije, Fejnorda i Union Berlina zauzeli su poslednje mesto sa samo četiri osvojena boda.

Možda bi neko pitao, pa od koga onda zazire Crvena zvezda, koja je prošle sezone stigla do osmine finala u ovom takmičenju? Makabi je sve, samo ne tim za potcenjivanje. Osetili su to na svojoj koži ovog leta fudbaleri grčkog Olimpijakosa i kiparskog Apoela. Protiv Pirejaca je u prvom meču u Haifi bilo 1:1, ali su Izraelci zgromili rivala na Karaiskakiju sa 4:0 i tako uručili otkaz treneru Olimpijakosa Pedru Martinsu. Da taj trijumf nije bio slučajan potvrdili su sedam dana kasnije kada su u trećem kolu, ovog puta na svom stadionu, istim rezultatom pobedili prvaka Kipra, ekipu Apoela. U revanšu je Makabi poražen 2:0, ali je svima bilo jasno da Kiprani ne mogu nadoknaditi četiri gola minusa.

Trener Makabija je Barak Bahar, relatibno mlad stručnjak, koji forsira igru 4-3-3, uzdajući se u veliku pokretljivost svojih fudbalera, kako onih defanzivnih, tako i protagonista u napadu. U odnosu na prethodnu sezonu tim je jači za francuskog internacionalca Frantzdija Pjeroa. Mada je stigao iz drugoligaške ekipe Gengana, ovaj korpulentni napadač već je u kvalifikacijama pokazao da će biti ogromno pojačanje i postigao je već tri gola, od toga dva u Atini protiv Olipijakosa. Plaćen je nešto miše od milion i po evra, a govorilo se da je za njega bila zainteresovana i Crvena zvezda. Sada svi u Zvezdi navijaju za to da je procena bila dobra i da Pjero nije trebao srpskom prvaku, a to ćemo videto posle 180 minuta igre protiv njega i ostalih iz Makabija.

A među tim ”ostalima” ima fantastičnih fudbalera. Jedno lice je poznato, radi se o Bogdanu Planiću, fudbaleru koji je 5 puta oblačio i dres Zvezde, ali je najdublji trag ostavio u OFK Beogradu i Vojvodini, da bi se zatim otisnuo u slavnu Steauu, posle oje je otišao u Makabi, i sa kojim je osvojio dve titule u dve godine. On je centralni defanzivac, a u poslednjoj liniji su i Šveđanin Sandgren na desnom boku, te Goldberg i Konrud na levoj strani. Na sredini je gospodar Tjaron Šeri, pravi majstor s loptom i fudbaler od koga napadačima stižu ekspresne pošiljke. Radi se o Holanđaninu koji je poreklom sa Surinama, kao i Rud Gulit, Frenk Rajkard i mnogi drugi. Maleno ostrvo prepuno velikih fudbalera. Kapiten je Net Levi, čovek koji se sluša na terenu i ima veliki radijus kretanja, a partner na sredini obično mu je Ali Mohamed, ali ne nekadašnji bokser. Pored novajlije Pjeroa, u napadu je i Dolev Haziza, koji ipak deluje više po strani, desnoj, dok je Din David na suprotnoj, levoj. Ne rekosmo za golmana, to je Džoš Koen, koji je u Makbi stigao iz SAD-a, pošto ima izraelske korene.

Makabi ima veliku podršku sa tribina, mada na njima staje nekih tridesetak hiljada navijača. Prvenstvo još nije stratovalo u Izraelu i to može biti prednost domaćina ovog meča, ali i ozbiljan minus zbog malog broja odigranih mečeva. Sigurno je da će Makabi pokušati da već u ovoj utakmici stekne veliku prednost, kako je to bilo protiv Apoela, pošto znaju kakav ih pakao čeka u Beogradu, ali znali su to i za Olimpijakos i Karaiskaki, pa su prolaz overili u Atini.

Crvena zvezda: Sve do sada bila je boza, crveno-beli spremni i za nešto ”žestoko”

Pefektan start u novoj sezoni neće značiti mnogo ako Zvezda ne eliminiše prvaka Izraela i plasira se u Ligu šampiona. Ulog je ogroman, ne samo sa finansijske strane, već i takmičarske, pošto će Zvezda, u tom slučaju, najverovatnije vezati dve uzastopne sezone u elitnom takmičenju, i toliko poboljšati sopstveni koeficijent, da bi čak i učešće u nekim narednim kvalifikacijama bilo mnogo lakše. Ali, o tom potom, na redu je tek prvi okršaj sa neugodnim Izraelcima.

Zvezda je u domaćem prvenstvu odigrala pet utakmica i svih pet dobila, primivši samo jedan gol, onaj na jedinom gostovanju, u Lučanima protiv Mladosti. Ostale utakmice igrala je na svom terenu, a rivali su prolazili kao bosi po trnju, Radnički 4:0, Kolubara 5:0, Radnik 6:0, Voždovac 4:0. Sigurno se svakom potencijalnom rivalu ledi krv u žilama kada posmisli da igra protiv takve ekipe, nevezano iz koje lige dolazi. Što se Evrope tiče Zvezda je preskočila prva dva kola, zasluga pominjanog koeficijenta, a rival u trećem kolu bio je idealan, Pjunik iz Jerevana. Reći će neko, ni ta Liga šampiona nije što je bila kada u trećem kolu kvalifikacija igrate protiv jermenskog prvaa, ali je takav novi sistem, a i taj Pjunik je izbacio Kluž u prvom kolu. Protiv Pjunika bilo je 5:0 u Beogradu i 2:0 u Jerevanu, pa se crveno-beli nisu pošteno ni oznojili ni u Evropi.

Baš ta činjenica može biti najveća opasnost po četu Dejana Stankovića. Makabi je dimenzija iznad Pjunika, naravno i svih srpskih klubova sa kojima je Zvezda do sada igrala i mora se potpuno drugačije prići utakmici. Možda neko misli da treba napasti Izraelce na njihovom terenu i odmah im staviti do znanja ko je ko, a drugi su mišljenja da treba biti oprezan i u Beograd doneti aktivan rezultat koji će se lako stići i prestići kad zagrme tribine na ”Rajku”. I jedni i drugi su u pravu, ali i nisu. Najbitnije je proći u Ligu šampiona, kako, manje je bitno, mogu i penali kao u Kopenhagenu.

Zvezda je pogodila sa pojačanjima ovog leta. Bukari je pokazao mnogo protiv Pjunika, ali mislimo da to još nije ni delić njegovog potencijala. Kangva se ustalio u veznom redu, a o golgeterskim kvalitetima Pešića znali smo sve i ranije. Ako tome dodamo da je vraćen i Milunović, da je nedavno doveden i Gruzijac Azarov, a najavljena su još neka pojačanja, nema sumnje da bi bila šteta da se takav tim, do sada neviđen u srpskom fudbalu, bar ne od osamostaljenja, ne okuša u Ligi šampiona.

Naš predlog:

Kladionice su proglasile Zvezdu za upunog favorita u ovom dvomeču, ali je blagi, baš blagi, favorit u prvom meču Makabi. Tako kažuu u Mozzartbet-u gde se jedinica plaća kvotom 2.65, remi je 3.20, a pobeda Zvezde 2.90.

Mi smatramo da će duel u Haifi, čuvenoj luci na Sredozemnom moru, biti dosta tvrd, pre svega zbog velikog uloga, ali i postojanja revanša. Ne očekujemo mnogo golova, pa je naš prvi predlog umeren broj pogodaka 2-3. Za ovaj tip koeficijent u kladionici Mozzartbet iznosi 1.95.

Moglo bi da se pokuša i sa igrom x na poluvremenu, za Px kvota u kladionici Mozzartbet je 1.95, a što se tiče onih koji vole nabildovane kvote, evo jednog uslovnog predloga. Pokušajte sa tačnim rezultatom 1:1, za koji je kvota u Mozzartbet-u 6.25.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.