Tip dana: Partizan – Hamrun Spartans: Sad su i Malteški vitezovi pretnja za Valjak

Partizanovo letnje posrtanje valjda se završilo golom Svetozara Markovića u sudijskoj nadoknadi meča sa ekipom Mladosti u Novom Sadu. Pred crno-belima je veoma važan dvomeč u plej-ofu za Ligu konferencija u kome će pokušati da spasu sezonu koja je tek na početku. Rival koga moraju da dobiju dolazi sa Malte. Nekad bi fiks na ovom meču bio štikliran odmah po obavljenom žrebu, ali vremena su se promenila. U prvom duelu domaćin je Partizan, a on je zakazan za četvrtak u 21 čas.

Partizan: Boravak u Evropi bar do zime rešava energetsku krizu u Humskoj

Leto je uveliko u toku, a šta je sve Partizan doživeo i preživeo u ovih nešto više od mesec dana, teško je da bi stalo u neku kompletnu sezonu. A sve je, na neki način, počelo idealno. U prvom zvaničnom meču upisan je ubedljiv trijumf u Ivanjici nad Javorom, uz golove dvojice poletaraca Petkovića i Baždara, čime su najavljene još dve velike karijere, ili čitano iz ugla uprave, još dva velika, bogata transfera. I to, u suštini, i jeste glavni problem ovog Partizana. Klub odavno nije kolektiv koji se bori za trofeje, za pehare, pobede i bodove, već jedno pravo preduzeće gde se jedino vodi računa o tome kako nekog od mladih igrača, reže i nešto iskusnijih, što skuplje prodati evropskim timovima, a uz cenu ”ugurati” i neke procente za kasnije, zlu ne trebalo.

Takva ”politika” obija se o glavu već pet godina, od one poslednje titule uzete na prepad u eri Marka Nikolića. U narednim sezonama, izuzimajući prethodnu, Partizan nije bio ni dostojan rival Zvezdi, a titula je završavala u Ljutice Bogdana već negde na polovini sezone. Sada je i taj rekord oboren, Partizan se od titule oprostio mnogo pre kraja ”sezone kupanja”, da upotrebimo izraz kojim je Tomislav Karadžić ”častio” rukovodstvo Zvezde u vreme dominacije Partizana, a ispadanja večitog rivala iz Evrope na prvoj prepreci. Eto, sada crno-beli opstaju u Evropi, ali se od domaće titule opraštaju sa prvim otpadnutim listovima. Posle pet odigranih utakmica Zvezde i Partizana, razlika je već sedam bodova i malo ko i pomišlja da je ovaj Partizan sposoban da to nadoknadi. Čak i da pobede sve do kraja, ako možete i to da zamislite, ko garantuje da će Zvezda izgubiti ovoliko bodova do završetka prvenstva?

Zato je plasman u grupu fazu Lige konferencija, kad već nije ušao u Ligu Evrope, obaveza za Partizan. Mora se priznati da je i sreća malo pogledala crno-bele, pošto će poslednji rival biti tim sa Malte?! Nekad su sa ovog Ostrva dolazili protivnici u prvom kolu. Imao je Partizan šansu da se bori za Ligu Evrope, trebao je da eliminiše kiparski AEK, pa onda i ukrajinski Dnjepar, ovako, posle ispadanja od Kiprana, ostaje im poslednja šansa, trijumf nad Hamrunom i igranje u Ligi konferencija, kao i prošle sezone.

Neće to biti loše, naprotiv. Partizan će, ako se plasira u grupe, biti u prvom šeširu, samim tim može se nadati lakšim rivalima, i tako još malo nabildovati koeficijent pred narednu, istorijsku sezonu, u kojoj srpski šampion ide direktno u Ligu prvaka, a drugoplasirani u kvalifikacije za elitno takmičenje. Partizanu je, dakle, bitno i drugo mesto u našoj ligi, a onda bi, uz malo sreće, i mnogo bolju selekciju igrača, mogao i treći put u Ligu šampiona, pa bi srbija imala dva predstavnika u istoj sezoni. Zamislite!

O početku ove sezone nema se šta mnogo reći. Osim te utakmice u Ivanjici, na početku, sve je ostalo bilo očajno. Poraz u Novom Pazaru, nerešeno sa Radničkim u Nišu i TSC-om u Humskoj, te ona spretna i srećna pobeda na Karađorđu u ”nedelju”. Jedan trener je već bivši, Ilija Stolica je otišao posle remija sa AEK-om prošlog četvrtka, a na, blago je reći, užarenu klupu, seo je Gordan Petrić. Nekadašnji stameni štoper je pokazao zavidnu hrarost, neki će reći i ludost, da u ovom trenutku preuzme kormilo svog omiljenog, ali posrnulog kluba. Partizanova snaga su golgeter Rikardo, čija dva gola nisu pomogla da se eliminišu Kiprani. On bi mogao da postane apsolutni rekorder po broju golova za Partizan na evropskoj sceni. Potrebno mu je samo još da postigne tri gola i izjednači se sa Kleom koji je dao 16, dok je Saša Ilić postigao jedan manje. Možda Rikardo već u dvomeču sa Maltežanima dostigne tu brojku, pogotovo ako mu ponovo asistent bude odlični Fuseni Dijabate, jedini koji je zaslužio prelaznu ocenu u Partizanu, izuzimajući i kapitena Uroševića.

Hamrun Spartans: Povratak u Evropu ukrašen sa već četiri pobede

Možda će nekog, ma šta nekog, svakog je iznenadilo pojavljivanje malteškog tima u ovoj fazi evropskih kvalifikacija. Hamrun je stigao do plej-ofa, a za to se izborio eliminacijom tri rivala. Prvi na meniju bio je jermenski Alaškert, onda nekada nadaleko čuveni mostarski Velež, da bi u trećoj rundi izbacili i bugarski Levski, klub koji i dalje ima veće ime nego trenutni kvalitet. Na korak su od plasman u grupnu fazu Lige konferencija, ali je pred njima zid u vidu beogradskog Partizana. Visina zida je zastrašujuća, ali od kakvog je materijala, to ostaje da se tek utvrdi.

Prošlu sezonu u fudbalskom prvenstvu Malte Hamrun je završio na trećem mestu. Ispred nih su bili drugoplasirana Florijana i šampion Hibernijans, koji je na kraju imao devet bodova više od Hamruna. Zanimljivo je da je Hamrun bio ispred Gzire, tima koji je izbacio niški Radnički pre par sedmica. Pre dve sezone Hamrun je poslednji put bio šampiona, osmi put u svojoj istoriji. Međutim, nije ga bilo u evropskim kvalifikacijama, kao ni u prethodnih osam godina. naime, ovaj klub je kažnje od strane UEFA zbog nameštanja nekih mečeva još 2013. godine i sve do danas bio mu je zabranjen nastup u evropskim kupovima. Očigledno da ih ta činjenica nije mnogo unazadila, mada su na titulu, koju su osvojili 2021. godine, čekali ravno dve decenije.

Što se nastupa u Evropi tiče učinak je, do ovog leta, bio zanemarljiv. Osim izbacivanja Balimene iz Severne Irske još 1984. godine, nikad nisu uspeli da eliminišu nekog evropskog rivala. Ove sezone nadvisili su sami sebe, ali i sve ostale malteške klubove i dogurali najdalje, do plej-ofa za Ligu konferencija. U prvom kolu kvalifikacija su bili bolji od jermenskog Alaškerta sa 4:1 na svom terenu i porazom u Jermeniji od 1:0 u prvom meču. Igrači su zatim protiv Veleđa iz Mostara, kluba koji ove godine slavi 100 godina postojanja, a oba puta su ”Rođene” pobedili sa 1:0. Već to se uzimalo kao mala senzacija, da bi onda usledio dvomeč sa bugarskim Levskim iz Sofije, timom koji je prethodno izbacio grčki PAOK, i to pred prepunim tribinama stadiona Tumba u Solunu. Levski je pobedio na Malti i očekivao se lagan prolaz bugarskog tima. Međutim, Hamrun je poveo u Sofiji desetak minuta pre kraja, Levski je izjednačio u prvom minutu nadoknade, ali gosti nisu klonuli duhom i samo minut kasnije postižu gol za produžetke. U dodatnih 30 minuta nije bilo promene rezultata, pa su odlučivali penali, koje su Maltežani bolje izvodili i eto ih na megdan Partizanu.

Imena fudbalera Hamruna malo znače čak i pasioniranim ljubiteljima fudbala. Trener im je Srbin Branko Nišević, čovek koji je čitavu karijeru gradio na Mlati, bio selektor omaldinske reprezenatcije ove zemlje, ali i sportski direktor Slijeme. U timu su i trojica srpskih fudbalera, Predrag Đorđević, Ognjen Bjeličić i Igor Nedeljković. Tim je sastavljen od mnogo stranaca, tu su igrači iz Portugala, Hrvatske, Argentine, Konga, Gambije i Zelenortskih Ostrva. Ipak, najbolji strelac je Maltežanin, Metju Gulamir, a ističe se golovima i Brazilac Džoni. Junak trijumfa protiv Levskog bio je golman Hamruna Henri Bonelo, koji je odbranio dva jedanaestrca u penal seriji. Zbog utakmica protiv Partizana Hamrun je odložio mečeve dva prva kola u domaćem prvenstvu koje počinje narednog vikenda.

Naš predlog:

Ništa novo nećemo reći ako kažemo da je Partizan apsolutni favorit. To i kadionice potvrđuju dajući kvotu od 1.20 na trijumf crno-belih, koliko je u Mozzartbet-u. Za remi se dobija koeficijent 6.50, a ako Hamrun trijumfuje u Humskoj, i neko se odvaži da odigra dvojku, čeka ga kvota od 15.00.

Naš prvi predlog je prelaz 1/1 za koji kladionica Mozzartbet daje koeficijent 1.67. Očekujemo da crno-beli odmah napadn u rivala, ne čekajući da navijači izgube i ovo malo strpljenja što im je preostalo i krenu sa zvižducima.

Od ostalih predloga pokušajte sa kombinacijom jedinice i dva gola domaćina. Za 1,2+ kvota je 1.42 u Mozzartbet-u, a ako želite neku jaču kvotu, pravi predlog za vas je igra domaćin daje dva ili više golova u drugom poluvremenu. Za T12+,dp koeficijent u kladionici Mozzartbet iznosi 2.65.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.