Tip dana košarka: Slovenija – Litvanija: Šampion Evrope na udaru baltičkih haubica, sledi li osveta za olimpijske kvalifikacije?

Pred nama je Prvenstvo Evrope u košarci, prvo posle pet godina pauze. Na prethodnom, čija je završnica odigrana u Turskoj 2017. godine, trijumfovala je Slovenija, po prvi put u istoriji, pobedivši u finalu Srbiju. I jedna i druga selekcija su ponovo u najužem krugu favorita, ali je tu još sijaset sjajnih selekcija, predvođenih velikim zvezdama NBA lige i Evrolige. Već prvog dana gledaćemo jedan veliki derbi, u okviru Grupe B, koja se igra u Kelnu, sastaće se Litvanija i branilac titule Slovenija. Pored ove dve selekcije u grupi su još Francuska, Nemačka, Bosna i Hercegovina i Mađarska, pa su mnogi ovu grupu nazvali ”grupom smrti”. Meč u Lankses areni u gradu na Rajni igra se u četvrtak u 17.15.

Slovenija : Dončić i Dragić opet u tandemu, smeši li se novo zlato?

Čim je završio sezonu u NBA ligi sa svoji Dalasom, Luka Dončić je spakovao kofere i uputio se u svoj nacionalni tim. Nije ni čudo što u Deželi toliko obožavaju ovog momka rođenog u braku Srbina i Slovenke. Luka je odveo Slovence na Olimpijske igre, tako što nije imao ni dan pauze posle sezone, bilo je to prošle godine, a i sada je situacija slična. Igrao je i u kvalifikacionim mečevima za Mundijal, kao i na kontrolnim utakmicama, jednako posvećeno kao i na bilo kom meču za medalju. Njemu se pridružio i Goran Dragić, sjajni plejmejker se u jednom trenutku oprostio od državnog tima, ali je odlučio da se vrati i pomogne u odbrani titule, za koju je možda bio i najzaslužniji pre pet godina.

Ima Slovenija još aduta, ali su to sve košarkaši koji polako odrađuju svoju ”labudovu pesmu. Teško je očekivati na sledećem kontinentalnom takmičenju u timu Jaku Blažića, Zorana i Gorana Dragića, Edu Murića i Žigu Dimecea, ali i još neke. Selektor je Aleksandar Sekulić, talentovani stručnjak, ali se Slovenci sa nstalgijom sećaju Igora Kokoškova i hemije koju je tim koji je on predvodio imao 2017. godine.

Slovenija je odigrala četiri pripremne i dve utakmice u kvalifikacijama za Mundobasket u avgustu. Sve prijateljske mečeve su dobili, Tursku i Srbiju posle produžetaka, a znatno ubedljiviji bili su protiv Crne Gore. Savladali su i Hrvatsku i Ukrajinu, ali ne velikom razliko. U ovom ”prozoru” kvalifikacija za sledeće Svetsko prvenstvo pobedili su Estoniju sa više od 30 razlike, ali su doživeli hladan tuš u Nemačkoj gde su od domaćina poraženi sa 19 poena razlike. Taj poraz doveo je u pitanje odlazak na Mundobasket, pošto su Nemačka i Finska pobegle na dve pobede razlike, ali Slovenci još kontrolišu situaciju jer imaju dve pobede više od Švedske i Izraela. Problem je što u narednim ”prozorima” neće imati pomoć Dončića, Dragića i mnogih drugih košarkaša.

Sastav Slovenije izgleda ovako: Plejmejkeri: Goran Dragić (Čikago Buls), Aleksej Nikolić (Burgos), Žiga Samar (Fuenlabrada), Luka Rupnik (Jalova). Bekovi i krila: Luka Dončić (Dalas Meveriks), Jaka Blažič (Bahčešehir), Klemen Prepelič (Valensija), Vlatko Čančar (Denver Nagets), Zoran Dragić (Cedevita Olimpija). Centri: Edo Murić (Cedevita Olimpija), Majk Tobi (Valensija), Žiga Dimec (Anvil)

Litvanija: ”Zeleni” su sada najjači u reketu

Nikada ne treba otpisivati Litvance na nekom velikom takmičenju, čak ni sada kada ”prete” iz senke. Razlog je prost, pored sjajnih šutera, koji su zaštitni znak ove baltičke reprezentacije, sada na poziciji ”petice” imaju dvojicu NBA asova, Domantasa Sabonisa i Jonasa Valančijunasa. Upravo su košarkaši Sakramenta i Nju Orleansa najjači adut selektora Kazisa Maksvitisa, ali ako se odbrane budu skupljale oko njih dvojice, uslediće, sigurni smo, surova kazna sa spoljnih pozicija.

Na prethodnom šampionatu lako su prošli grupu, sa samo jednim porazom od Gruzije na premijeri i četiri kasnije pobede, pa su kao prvoplasirani otišlu u nokaut fazu. Međutim, nije se to pokazalo kao povoljna okolnost, u osmini finala čekala ih je Grčka od koje su poraženi sa 77:64 i okončali Evrobasket mnogo ranije nego što su planirali.

Litvanci su dominirali na kontinentalnim šampionatima u košarci još pre Drugog svetskog rata, kada su osvojili dve titule. Usledila je dugogodišnja dominacija SSSR-a, čiji su deo bili i oni, a posle osamostaljena još jednom su se samo peli na vrh na EP, bilo je to u Švedskoj 2003. godine, ali su tri puta bili i vicešampioni. Prvi put posle onog legendarnog finala protiv Jugoslavije 1995. godine, o kome se i sada mnogo priča, a onda su 2013. godine su izgubili u finalu od Francuske u Ljubljani, a dve godine kasnije od Španije. Imaju još jednu medalju, bronzanu iz Španije 2007. godine.

Poslednje veliko takmičenje koje su igrali bio je Mundobasket 2019. godine, pošto se nisu kvalifikovali za Olimpijske igre u Tokiju, u čemu ih je sprečila upravo Slovenija koja ih je pobedila na njihovom terenu. Od tog sastava iz 2019. godine u timu više nema Ulanovasa, Jankunasa, Mačijulisa, Kalnijetisa… Oni su odigrali čak devet utakmica u prethodnih mesec dana, sedam pripremnih i dve u kvalifikacijama za Mundobasket i sve su dobili. Opomenuo ih je poraz od Češke u julu, pa su u naredna dva kola kvalifikacija dobili Mađarsku u gostima i Crnu Goru na svom parketu i sa skorom 8 pobeda i jednim porazom čvrsto drže prvo mesto u grupi ispred Francuske i Crne Gore i već su matematički obezbedili igranje na Svetskom prvenstvu. U kontrolnim mečevima po dva puta su pobeđivali Španiju, Estoniju i Finsku, i jednom Holandiju.

Na Evrobasketu Litvance ćemo gledati u sledećem sastavu: Plejmejkeri: Rokas Jokubaitis (Barselona), Lukas Lekavičijus (Žalgiris), Kristupas Žemaitis (Vulvs). Bekovi i krila: Rokas Gidraitis (Baskonija), Marijus Grigonis (Panatinaikos), Mindaugas Kuzminskas, Arnas Butkevičijus (Žalgiris), Ignas Brazdeikis (Žalgiris). Centri: Domantas Sabonis (Sakramento Kings), Jonas Valančunas (Nju Orleans Pelikans), Martinas Ekodas (Ritas), Eigirdas Žukauskas (Tofaš)

Naš predlog:

Kladionice veće šanse za trijumf na premijeri daju Slovencija. U Meridianbet-u kvota na pobedu Slovenije je 1.57, dok se trijumf Litvanaca procenjuje kvotom 2.32.

Naš prvi predlog se odnosi na poena, oba tima imaju veliki napadački arsenal, Slovenci bolji na spoljnim pozicijama, a Litvanci pod košem. Granica za ukupan broj poena je na 171,5, a za (+) se u kladionici Meridianbet dobija kvota 1.91.

Možete pokušati i sa igrom Slovenija daje više od 86,5 poena, a za ovaj tip koeficijent iznosi 1.78 u Meridianbet-u. Imamo još jedan predlog na poene, igru (+) poene uz vođstvo Slovenije prvoj četvrtini, za više od granice, koja je na 42,5 poena, i prednost Slovenaca, kvota je 3.60 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.