Tip dana: Slovacko – Partizan: Put u nepoznato za Valjak, a bodovi preko potrebni

Prvi sezonski cilj, plasman u grupnu fazu nekog evropskog kupa, Partizan je ostvario. Igraće crno-beli u grupi Lige konferencija, ali ih žreb uopšte nije mazio, naprotiv. Mada je bio u prvom šeširu, srpski vicešampion je dobio dva najjača tima iz drugog i trećeg šešira, Keln i Nicu, ali nije najbolje prošao ni kada je u pitanju pslednji, četvrti šešir. Iz njega je stigla kuglica sa imenom Slovacko, timom koji je osvojio Kup Češke prošle sezone. U prvom kolu Partizan gostuje u Uherskim Hradištima u četvrtak u 18.45.

Slovacko: Igračkog iskustva imaju, neko bi rekao i previše

Češki tim je debitant u grupnoj fazi nekog od evropskih kupova. Tim Slovacko u svojoj istoriji odigrao je svega 16 utakmica na međunarodnoj sceni, ali poseduje veliko iskustvo nagomilano u mečevima koje su širom Evrope odigrali njegovi najstariji i, ujedno, najpoznatiji prvotimci.

No, krenućemo redom. Slovacko je izlazak na evropsku scenu obezbedio trijufom u finalu Kupa prošlog proleća. Bili su ubedljivi protiv praške Sparte tima koji je Partizan eliminisao u nokaut fazi Lige konferencija u februaru. Imao je Slovacko u tom finalu prednost domaćeg terena, igralo se u Uherskim Hradištima, i to su maksimalno iskoristili i stigli do pobede od 3:1. Sva četiri gola postignuta su u prvom poluvremenu, a dvostruki strelac za Slovacko bio je iskusni Rajnberk, dok je jednom pogodio Jurecka sa bele tačke. Kao osvajači Kupa preskočili su prva dva kola kvalifikacija i uključili se u trećem gde su za rivala za Ligu Evrope imali turski Fenerbahče, tim koji je ispao iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Turski velikan je slavio već u prvom meču u Istanbulu sa 3:0 i rešio sve dileme, da bi u revanšu u Češkoj bilo 1:1. Slovacko je imao popravni za Ligu konferencija i odradio je odličan posao protiv švedskog AIK, vicešampiona ove skandinavske zemlje. Slavili su u Uherskim Hradištima sa 3:0, a pobedili su i u Solni, i to minimalnim rezultatom.

Novo prvenstvo Češke nisu započeli po očekivanjima, a možda razlog leži baš u tome što su morali da igraju i evropske kvalifiakcije. Posle sedam odigranih kola nalaze se na osmom mestu sa 9 osvojenih bodova. Zabeležili su dve pobede, tri remija i dva poraza. U prethodnom kolu igrali su sa čuvenom Slavijom na svom terenu i izvukli su dobar remi, bilo je 1:1. Međutim, to je bio treći vezani meč bez pobede s obzirom da su u dva prethodna poraženi, prvo od Slovana iz Libereca na svom terenu, a onda i dosta ubeldljivo kod šampiona Viktorije u Plzenju.

Već smo pomenuli da u ovom timu igraju fudbaleri sa nagomilanim igračkim iskustvom. Najpoznatiji je sigurno Mihael Kadel, bivši reprezentativac i štoper Bajera iz Leverkuzena i Fenerbahčea. Istina, on ima punih 38 godina i nema ni približno brzinu kakvu je imao, ali igra na takvom mestu gde se izuzetno ceni i iskustvo. Drugi veteran je takođe nekadašnji reprezentativac ”Knedlički” Milan Petržela, koji je još stariji od Kadleca, a nešto mlađi je Petr Rejnberk, dvostruki strelac iz finala Kupa. Nisu ni ostali fudbaleri ”poletarci”, verovatno je to i opredeljenje trenera Martina Svedika, a pokazalo se da daje rezultate.

Partizan: Crno-beli u usponu forme, pravi je trenutak za jednu lepu pobedu

Kakav je bio start sezone, sada je u Partizanu situacija skoro pa idealna. Jeste zaostatak za Crveno zvezdom, a sada i Novim pazarom, još uvek veliki, ali poslednja izdanja srpskog vicešampiona hrabre. Tu pre svega mislimo na izdanja u večitom derbiju i u Lazarevcu protiv Kolubare. Mada su svi najavljivali šetnju Zvezde kroz Humsku, to se nije dogodilo, a Partizan je, po opštem mišljenju, bio i bliži trijumfu. Da je Valjak krenuo uzbrdo videlo se u Lazarevcu protiv, ove sezone, odlične Kolubare. Proradio je Rikardo Gomeš, postigao tri gola za poluvreme, a crno-beli su pet puta pogodili mrežu svog domaćina.

Da ne ponavljamo šta se sve izdešavalo ovog leta u Humskoj 1, od dolaska trenera Ilije Stolice, do njegove smene posle eliminacije od kiparskog AEK-a, te dolaska Gordana Petrića na mesto šefa struke. Uglavnom, promena je bilo mnogo u odnosu na prošlu sezonu, a i tim izgleda mnogo drugačije nego kada je Aleksandar Stanojević, kod njega važi ono stajao, a ne sedeo, na užarenoj klupi. Dolazak veziste Traorea zatvorio je prelazni rok u Partizanu, i mada su se navijači, a i trener Petrić, nadali barem još jednom novom fudbaleru, čitaj Cimirotu, od toga nije bilo ništa. Moraće, barem do zime, nekadašnji štoper Partizana i škotskih klubova da igra sa ovim što ima.

Najveći dobitak je spoznaja da Bibras Natho može da odigra u visokom ritmu ceo meč, pokazao je to u Kragujevcu kada je doneo pobedu u poslednjem minutu, ali i protiv Zvezde i Kolubare. Nema sumnje da će on ponovo biti glavni pokretak svih akcija, a iza njega trčaće Traore, Andrade, Fejsa i mladi Belić, zavisno od protivnika. Nekako se kao najveće pojačanje pokazao Fuseni Dijabate, ali to nije iznenađenje uzimajući u obzir sa kakvom je reputacijom i CV-om stigao u Beograd. Trebao je crno-belima jedan igrač koji može nešto da uradi jedan na jedan, što od odlaska Sume nikom nije polazilo za nogom. Golovi su opet zaduženje Rikarda, a kada on ne pogodi, Partizan ima problem. Njegova zamena, bivši reprezentativac Pavlović, još nije zaigrao pošto se oporavlja od povrede i neće ga biti u timu sve do nastavka prvenstva nakon reprezentativne pauze u septembru.

U Češkoj neće biti ni Kvinsija Meninga koji je ostao u Beogradu zbog lakše povrede, neće biti ni Aleksandra Lutovca, a još od zime ne igra ni teže povređeni Danilo Pantić. Ipak, jedan igrač se vraća u pogon, radi se o desnom beku Aleksandru Filipoviću, letošnjem pojačanju iz BATE Borisova.

Partizan je baš bio bez sreće na žrebu. Nalazili su se po prvi put u najjačem šeširu i umesto da budu u grupi sa timovima sumnjivog kvaliteta i kratke istorije, oni su dobili nemački Keln, francusku Nicu i Slovacko. Nema dileme da je ovaj meč ključ za plasman u nokaut fazu. Pobeda u Češkoj je neophodna za jedno od prva dva mesta u grupi, bar to tako sada izgleda, ali ko zna kakvi će se rezultati postizati u ovoj grupi. Ipak, važno je Češku napustiti barem neporažen, a već narednog četvrtka u Humsku stiže tim sa Azurne obale, francuska Nica.

Naš predlog:

Kvote su se malo izmenile u odnosu na one prve koje su se pojavile nakon žreba. Tada je Partizan bio blagi favorit u ovom duelu, a sada je to Slovacko. U kladionici Mozzartbet kvota za jedinicu je 2.65, za nerešen rezultat 3.35, a trijumf Partizana procenjuje se kvotom 2.85.

Naš prvi predlog je igra gol-gol, napad je bolji deo tima kod oba rivala, a za GG koeficijent u kladionici Mozzartbet iznosi 1.58.

Nekako nam se čini da će crno-beli uspeti da ostanu neporaženi, kada su već uspeli da pobede pre par meseci Spartu u Pragu. Pokušajte sa kombinacijom x2,2+ sa kvotom 1.72 u kladionici Mozzartbet. Za one koji preferiraju jače kvote, možda bi mogli da odigraju 2,GG sa koeficijentom 5.00 u Mozzartbet-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.