Meč dana tenis: Karlos Alkaraz – Frensis Tijafo: Ko će u svoje prvo grend slem finale!?

U drugom polufinalu poslednjeg grend slema u sezoni sastaju se domaći teniser Frensis Tijafo i, možda već od ponedeljka prvi igrač sveta, Karlos Alkaraz. U ovom trenutku ne znamo ishod prvog polufinala u kome se sastaju Norvežanin Kasper Rud i Rus Karen Hačanov, a i dalje šansu da se u ponedeljak ujutru probude kao prvi na ATP listi imaju trojica tenisera, Karlos Alkaraz, Kasper Rud i Rafael Nadal. Meč između Španca i Amerikanca igra se u noći između petka i subote po srednjeevropskom vremenu, a trebalo bi da počne u 1 sat posle ponoći.

Karlos Alkaraz: Možda i finale donosi prvo mesto, ali Alkaraz želi grend slem titulu!

Dobri poznavaoci teniskih prilika bili su jasni u poruci da će Alkaraz vladati svetskim tenisom u budućnosti. Međutim, sumnjamo da su i oni mogli da pretpostave da bi moglo da se desi već u septembru ove godine. Da bi Alkaraz u ponedaljak gledao sve ostale tenisere sa vrha ATP liste neophodno je, u najsigurnijoj varijatni, da osvoji trofej u Njujorku. Postoji mogućnost da bude najbolji i samo plasmanom u finale, ali je onda neophodno da to ne učini Kasper Rud. Ukoliko igraju jedan protiv drugog u finalu, najbolji će biti pobednik tog duela. Postoji šansa da se Rafael Nadal vrati na čelo ATP liste, a da bi se to dogodilo u polufinalu trebaju da izgube i Rud i Alkaraz.

Jedno je sigurno, čak i da se u ponedeljak ne popne na prvo mesto, to će se sigurno dogoditi u narednim danima ili mesecima. Ništa ne može sprečiti Alkaraza da postane svetski Broj 1, a koliko će vremena provesti na vrhu i koliko će na kraju karijere, koja je tek počela, imati grend slemova, ostaje nam da pratimo. Njemu je sada najvažnije da osvoji prvu, a nikad nije bio bliži, trebaju mu samo još dve pobede. Prošle sezone je baš u Njujorku najavio veliku karijeru, igrao je u četvrtfinalu protiv, takođe mladog, Feliksa Ože-Alijasima, ali je predao duel u drugom setu. Na kraju prošle sezone osvoji je turnir Next Gen, a pre toga i svoj prvi ATP trofej u Umagu, i bilo je jasno, dobili smo novog velikog šampiona!

Ove sezone zablistao je na američkim mastersima na početku godine, trijumfovao je u Majamiju, a osvojio je i masters u Madridu i pokazao da će podjednako opasan biti i na betonu i na šljaci. Pored ova dva osvojio je još dva turnira, do sada, u 2022. godini, Barselonu i Rio, oba iz Serije 500. Pobeda u Njujorku bila bi šlag na torti svih tih uspeha, makar do kraja godine ne osvojio više ništa.

Prva tri kola na US openu je prekočio lako, bez izgubljenog seta protiv dvojice Argentinaca, Baeza i Korije, kao i Amerikanca Bruksbija. Kako je turnir odmicao, tako su se i problemi uvećevali. Protiv Marina Čilića, bivšeg šampiona Njujorka, bilo je dramatično. Igralo se per setova, a čak je hrvatski teniser imao prednost brejka u odlučujućem petom setu. Na kraju je pobedio Španac i možda ugasio jednu od poslednji šansi za Čilića da dođe do još jedne gren slem titule, svoje druge. Ipak, za sada, najviše će se pamtiti okršaj sa Janikom Sinerom u četvrtfinalu. Bio je to duel dvojice igrača kojima, svakako, pripada budućnost ove igre i koji će se u narednim godinama često sastajati. Možda ne toliko kao Đoković i Nadal, ali nagledaćemo se njihovih okraja na najvećoj sceni. Bio je to fantastiča meč, Italijan je imao i meč loptu u četvrtom setu, ali je nije iskoristio, pa je Karlos Alkaraz slavio u pet setova i posle 5 sati i 15 minuta nadljudske borbe.

Pred polufinale sa Tijafoom Alkaraz ima pred očima duel Amerikanca i Nadala, pa nikako ne sme da pomisli da je najveći deo posla obavio. Do prve grend slem titule je još mnogo napora, a ako samo na trenutak pomisli da je završio posao, ostaće bez nje, ali i prvog mesta.

Frensis Tijafo: Čekalo se dugo na bljesak Tiafoa, može li da pojede ”Veliku jabuku”?

Sa 24 i po godine Tijafo i dalje spada u mlađe tenisere u vrhu ATP liste. Istina, u Njujork je stigao kao tek 24. na listi, ali je i od ranije bilo poznato da se radi o veliko talentu i da je potrebno samo da mu nešto ”kvrcne” u glavi i da krene ka samom vrhu. Moguće je da se to dogodilo baš sada u Njujorku. Pobeda nad Nadalom, u trenutku kada se Španac borio za 23. grend slem titulu koja bi mu, moguće je, donela apsolutni rekord koji će i Novak Đoković teško sustići, trebalo bi da donese preko potrebnu veru Tiajfou u sopstvene mogućnosti. Ranije se često dešavalo da posle velike pobede padne u duelu sa mnogo slabijim teniserima. Nije ni čudo da ima samo jednu ATP titulu do sada, i to u Parmi, na totalno nepoznatom turniru, osvojenu pre dve godine. Ove sezone je stigao samo do jednog pehara na čelendžeru u engleskom Notingemu.

Tijafo je kompletan teniser, igra podjednako dobro na sve tri podloge, a to je nekad i problem. Nema omiljenu, ne preskače turnire, a česte promene podloga na kojima nastupa ne donose ”usavršavanje” ni na jednoj. Sezonu je započeo kao 26. teniser sveta, to mu je bila najbolja ”startna” pozicija od početka karijere, ali je, sve do Njujorka, napredovao samo dva mesta, do 24. pozicije, koja mu je bila lični rekord. Već sada ima novi, čak i da izgubi od ponedeljka će biti 19. igrač sveta, a mogao bi na kraju i na 15. mesto. Na prva tri grend slema ove sezone imao je različite učinke. U Melburnu i Rolan Garosu je igrao samo u drugom kolu, dok je na Vimbldonu stigao do četvrtog. Rezultat u Njujorku je, jasno je, daleko najbolji već u ovom momnetu. Ne računajući Njujork, najbolji rezultat sezone bilo mu je finale turnira u Estorilu koje je izgubio od Argentinca Baeza, ali je to takmičenje vredno samo 250 poena, a već sada je u Njujorku osvojio tri puta više.

Može se reći da mu je US open omiljeni grend slem, pošto je sasvim solidan bio i prošle godine kada ga je u četvrtom kolu eliminisao, gle slučajnosti, Feliks Ože-Alijasim, Kanađanin koji je zatim izbacio i Karlosa Alkaraza, Tijafoovog rivala u ovogodišnjem polufinalu.

Za Amerikanca je ovo najveći uspeh u karijeri, do polufinala je već eliminisao Đirona, Kublera i Švarcmana, i to maksimalnim pobedama od 3:0. Prvi set je izgubio tek od Nadala, ali smo sigurni da mu to nije smetalo jer je po prvi put slavio protiv ”Bika sa Majorke”, a onda je odigrao još jedan sjajan meč i pobedio Andreja Rubljova sa 3:0 u četvrtfinalu. Sa samo jednim izgubljenim setom stigao je do polufinala i bila bi prava šteta da se ova prelepa priča završi u ovom trenutku.

Naš predlog:

Frensis Tijafo je od Karlosa Alkaraza iskusniji samo po godinama. Po broju važnih mečeva iza sebe mladi Španac je u prednosti. Iako ima tek 19 godina Alkaraz je već u svoj CV ubacio dva mastersa i još dve ”petstotice”, dok Tijafo ima samo jedan turnir iz Serije 250. Međutim, pitanje je koliko to vredi u samo jednom meču, i to polufinalnom na grend slemu, s obzirom da ni jedan ni drugi nikad nisu otišli ovako daleko na bilo kom od četiri najveća turnira.

Kladionice smatraju da je favorit Alkaraz, kvota za njegov trijumf je 1.55, dok je pobeda Tijafoa 2.40 u kladionici MaxBet. Naš prvi predlog je više gemova od ponuđene granice, a ona je na 40,5 u kladionici MaxBet. Za (+) gemove kvota je 1.88.

Možete pokušati i sa igrom 1,G+, a da Alkaraz pobedi, uz veći broj gemova ukupn o od 40,5 kvota u kladionici MaxBet je 2.95. Predlažemo vam, za one koji vole jače kvote, igru na tačan rezultat, a za 3:1 za Alakraza koeficijent u kladionici MaxBet iznosi 3.75.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.