Tip dana košarka: Španija – Litvanija: Ko od dva bivša šampiona ide kući?

Čini se da je duel Španaca i Litvanaca naijzjednačeniji od svih u osmini finala. Videćemo da li će biti tako, a pobednik ovog meča u četvrtfinalu će se nameriti na boljeg iz okršaja između Finske i Hrvatske. Kao i svi mečevi do kraja Evrobasketa i ovaj i se igra u Berlinu, početak je zakazan za 20.45.

Španija: Potpuno nova ”Furija” na sceni, nema više one sjajne generacije

Nije se puno očekivalo od selekcije koju sa klupe vodi Serđo Skariolo, mada je Španija uvek među favoritima, bez obzira o kom se takmičenju radi. Ipak, ove sezone je usledila nešto žešća smena generacija, pa u timu više nema braće Gasol, Mirotića, Ljulja i mnogih drugih. I pored činjenice da su oslabljeni, košarkaši Španije su osvojili prvo mesto u svojoj grupi koja se igrala u Gruziji.

Treba biti iskren i reći da je grupa u Tbilisiju bila najslabija od sve četiri u prvoj fazi takmičenja. Španci su počeli duelom protiv slabe Bugarske, onda igrali sa domaćom selekcijom Gruzije, tek nešto kvalitetnijom, a u ta dva meča pobeđivali su sa skoro 30 poena razlike, tačnije sa 27 odnosno sa 26 koševa. Možda i zbog tako lagodnog starta iznenadio nas je poraz od Belgijanaca u trećem kolu. Belgiju su upoznali kao nezgodnu selekciju, ali nas je njihov trijumf od deset poena razlike nad Špancima, ipak, iznenadio. U dva poslednja kola Španija je slavila protiv Crne Gore 82:65 i Turske 72:69 što im je donelo prvo mesto u grupi, pošto su Turska, Crna Gora i Belgija doživele po dva neuspeha.

Predvodnik ove generacije u španskoj košarci je Vili Ernangomez, centar NBA ligaša Nju Orleans Pelikansa. On je to potvrdio i u prvih pet utakmica postizavši u proseku 15,4 poena po meču. Najbolji je bio u porazu protiv Belgije sa 18 koševa, ali je bio uglavnom ujednačen u učinku i davao najmanje 14, a najviše 18 poena. Dvocifren prosek ima još samo plejmejker Lorenco Braun, nekadašnji igrač Crvene zvezde postizao je nešto više od 11 koševa po meču. Naravno da je iznenađenje da su Španci potegli za američkim plejmejkerom pošto su uvek imali sijaset kvalitetnih košarkaša na toj poziciji, ali se vremena menjaju, pa je Skariolo odlučio da pod zastavu pozove i ovog košarkaša. Solidan u košgeterskom učinku bio je i drugi Ernangomez, Huančo, saigrač Nikole Jokića u Denveru, on je postizao prosečno 9,4 koševa.

U ostalim kategorija isticali su se isti ovi igrači, Vili Ernangomez je najbolji skakač sa 7,4 skoka po meču ispred svog brata i Usmana Garube. Najbolji asistent je Lorenco Braun, ali je njemu to i zaštitni znak, pa je sakupio 6,4 asistencije u proseku do sada, daleko je bolji od dvojice Fernandeza, iskusnog Rudija i Haimea iz Unikahe. Ono što upada u oko je da među 12 igrača na EP nema nijednog iz Barselone, a samo su dvojica iz Reala, Rudi Fernandez, koji se verovatno oprašta od nacionalnog dresa, i mladi centar Usman Garuba, koji je ovde da bi stekao iskustvo.

Litvanija: ”Grupa smrti” jedva preskočena, sada su Litvanci najopasniji

Nekoliko teških udaraca doživela je litvanska košarka u prethodnim godinama. Najteži je sigurno bio onaj iz prošle godine kada ih je Slovenija pobedila na njihovom parketu na onom kvalifikacionom turniru i tako ih onemogućila da nastupe na Olimpijskim igrama u Tokiju, što je bila nacionalna katastrofa. Žreb ih nije mazio za ovaj Evrobasket, pa su upali u ubedljivo najjaču grupu u kojoj su na jedvite jade osvojili četvrto mesto i plasirali se u osminu finala.

Litvanija je počela prvenstvo sa tri uzastopna poraza. Igrali su u Kelnu u čuvenoj Lankses areni, koja je bila prepuna od prvog do poslednjeg meča u grupi. Jedan od razloga je taj što u ovoj grupi igrali i Nemci, koji će biti domaćini i završnice šampionata. Slovenija je ponovo bila kobna za ovu baltičku selekciju u prvom kolu, bio je to odličan meč, a Dončić i drugovi su slavili sa 92:85. Izgleda da se LItvanci nisu oporavili od tog poraza, doživeljenog u dramatičnom finišu, pa su u drugom kolu, posle još jedne drame na kraju, poraženi od Francuske sa 77:73. Ako su ovo bile drame, šta reći za okršaj sa Nemcima koji je trajao 50 minuta, a posle dva produžetka slavili su ”Panceri” sa 109:107.

Sa 0:3 Litvanci su došli pred zid, morali su da dobiju preostala dva meča i nekako se uguraju među 16 najboljih. Protiv Mađarske nije bilo većih problema, dobijeni su sa više od 20 razlike, ali je u zasedi čekala Bosna i Hercegovina, koja je takođe želela u nokaut fazu. Bio je to okršaj direktnih konkurenata za četvrto mesto, a među 16 je mogla samo jedna selekcija. Iako i Bosna ima dobar tim, na kraju krajeva pobedili su i Sloveniju, Litvanija je bila bolja tokom svih 40 minuta, dobro je koristila svoje prednosti i, pre svega, dužu klupu, i slavila sa 87:70.

Što se pojedinačnog učinka tiče, nije iznenađenje da je Jonas Valančijunas ubedljivo najbolji igrač ove selekcije. Centar Pelikansa je ostvario dabl-dabl učinak prosečno, postizao je 18,4 poena po meču i hvatao 11,4 lopte. Po broju koševa iza njega je Marijus Grigonis sa nešto više od 15, pa još jedan NBA centra, Domantas Sabonis, sin nekadašnjeg velikog asa Arvidasa i košarkaš Sakramenta, koji je ubacivao12 koševa prosečno. Po asistencijama su se isticali Rokas Jokubaitis, igrač Barselone, i Marijus Grigonis, ali njihov učinak sa po nepto više od 3 dobra dodavanja i nije spektakularan. Svima je jasno da su Litvanci kao grom jaki pod košem sa ovom dvojicom NBA asova, ali su oni, već tradicionalno, najopasniji iza linije za tri poena.

Sada je na selektoru Kazisu Maksvitisu da opusti ekipu, prvi cilj je ostvaren, ali se Litvanci sigurno neće zadovoljiti samo mestom među 16 najboljih u Evropi. Daleko su od trona, koji su osvojili 2003. godine, ali mogu biti mina za svaku preostalu selekciju.

Naš predlog:

Mada su Litvanci stigli kao četvrtoplasirani tim grupe, a Španci kao pobednici svoje, kladionice veće šanse daju baltičkoj selekciji. Za pobedu Španije kvota u kladionici Meridianbet iznosi 2.65, dok je trijumf Litvanije 1.49.

Sigurni smo da možemo očekivati veliki broj poena, uzimajući u obzir činjenicu da se radi o eliminacionom meču, pa je naš prvi predlog više poena ukupno od ponuđene granice. Ona je na 155,5 koševa, a za (+) dobija se koeficijent 1.88 u kladionici Meridianbet.

Pokušajte i sa igrom Litvanija daje više koševa od granice, a to je 80,5 poena. Za (+) kvota je 1.85, a za one koji vole jače kvote, kombinacija 2,UP + je 2.95 u Meridianbet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.