Tip dana košarka: Srbija – Italija: Stiglo vreme za naplatu dugova, kamata je ogromna!

Pretposlednji par osmine finala na Evrobasketu čine Srbija, pobednik grupe D, igrane u Pragu, i Italija, domaćin grupe C, koja je zauzela tek četvrto mesto u svojoj grupi u Milanu. Sve ukazuje da su ”Orlovi” veliki favoriti, ali je tako bilo i pre nešto više od godinu dana, pa su ”Azuri” slavili u Beogradu i otišli u Tokio a Srbija to takmičenje gledala na televiziji. Verujemo da se tako nešto neće ponoviti u Berlinu u duelu koji počinje u 18 časova.

Srbija: Kada u timu imate dvostrukog uzastopnog MVP-a NBA lige, morate ići na zlato

Odazivanje Nikole Jokića na poziv Svetislava Pešića i stavljanje sjajnog košarkaša pod zastavu ovog leta promenila je ambicije u selekciji Srbije iz korena. Ne samo na ovom Evrobasketu, na kome je odjednom selekcija Srbije postala glavni favorit, već su se ”Orlovi” vratili u borbu za odlazak na naredni Mundobasket, polse važnih pobeda nad Grčkom i Turskom.

Međutim, problema je bilo na drugoj strani. Odavno se znalo da neće biti Bogdana Bogdanovića, per put u Prag otpo je još jedan NBA igrač, osvajač šampionskog prstena sa Golden Stejtom, Nemanja Bjelica. Kada se zna da su povrede imali Vasilije Micić i Nikola Milutinov, pojavio se crv sumnje da li Srbija može da igra u kontinuitetu dobro, pošto se na prvenstvu igra veliki broj mečeva u kratkom vremenskom roku. Svetislav Pešić je otpisao, sada već bivšeg, kapitena Miloša Teodosića, pa je jedini pravi plejmejker ostao Micić, dok ga je u periodu kada je na klupi, menjao Ognjen Jaramaz, ređe Gudurić, a logična zamena, Nemanja Nedović, povredio se još jednom i njegov nastup u nokaut fazi pod velikim je znakom pitanja.

Dakle, Srbiju će morati na svoja leđa da uprte Jokić i Micić i odvedu je na tron, što očekuje košarkaška javnost. Naravno, ne treba zaboraviti koliko su za ovu ekipu važni kapiten Lučić i odlični Kalinić, ali i prijatna iznenađenja na ovom prvenstvu, Vanja Marinković i Marko Jagodić-Kuridža. Sada reći selektora Pešića da reprezentaciju čine igrači koji mogu funkcionisati kao tim, a da to nije skup najboljih ošarkaša koje jedna zemlja ima.

Svih pet utakmica u grupi koja je igrana u Pragu, Srbija je dobila vrlo lako. Realno, rivali nisu bile selekcije koju su uopšte mogle zapretiti Jokiću i drugovima. Počelo je protiv Holandije, a nastavilo se pobedama nad Češkom, Finskom, Izraelom i Poljskom. To što su protivnici bili slabiji u grupi značilo je da Srbiju očekuje paklen raspored u nokaut fazi. Ukoliko Srbija eliminiše Italiju, uza ugla je čeka Francuska u četvrtfinalu, a u projektovanom polufinalu na putu će se naći Slovenija, rival iz prošlog finala Evrobasketa i aktuelni šampion kontinenta. U ventualnom finalu čekala bi Grčka ili Španija.

Nikola Jokić je košarkaš sa najboljim učinkom u timu u kategoriji poena i skokova. Centra Denvera je ubacivao prosečno 19,6 poena, mada je na parketu boravio 24 minuta u proseku. Drugi strelac je Nikola MIlutinov, ali je on odigrao samo jedan meč, onaj protiv Poljske, u kome je ubacio 16 koševa. Odlična je i Vasilije Micić sa 14,6 poena u proseku. Jokić je pokupio više od 9 lopti pod koševima na prvih pet utakmica, malo je nedostajalo da ima prosečno dabl-dabl učinak, a drugi skakač tima je Marko Jagodić-Kuridža, koji ima 3,4 skoka po meču, identično kao i Nikola Kalinić, ali je Jagodić-Kuridža igrao mnogo manje od bivšeg Zvezdinog kapitena.

Sada više nema prostora za bilo kakvo kalkulisanje, na svakom meču oni najbolji, a tu pre svega mislimo na Jokića, Micića, Kalinića i Lučića, moraju da imaju najveću minutažu, jer smo u prvim mečevima nokaut faze videli koliko bilo kakvom opupštanje može skupo da košta i kakve su razlike selekcije Francuske i Nemačke umalo ispustile u mečevima sa Turskom i Crnom Gorom.

Italija: Može li Poceko da kreira najveću senzaciju na Evrobasketu?

Romeo Saketi odveo je Italiju u Tokio na Olimpijske igre, što je bila senzacija neviđenih razmera. Morali su ”Azuri” preko Srbije, i to u Beogradu na predolimpijskom turniru, da izbore odlazak u Japan, a u su malo verovali i najzagriženiji košarkaški fanatici na ”čizmi”. Ipak, to se dogodilo, Italija je odigrala sjajno, Srbija, blago rečeno, očajno, i u Tokiju su igrali Italijani, a Srbi počeli da proklinju sreću i košarkaše koji se nisu odazvali, iz raznih razloga, pozivu tadašnjeg selektora Igora Kokoškova.

Od tog meča, odigranog početkom juča prošle godine, dosta toga se promenilo u obe selekcije. Srbija je, nema sumnje, iggrački još jača, a Italija slabija, ali je najveća promena na klupama oba tima. Sada Italijen predvodi Đanmarko Poceko, nekadašnji odlični košarkaš, a ”Orlove” Svetislav Pešić, čove koji je pre 20 godina srušio ”Drim tim” u Americi i popeo se na krov sveta sa Srbijom. Pešić zna i kako se osvaja kontinentalno prvenstvo, ne samo sa Srbijom 2001., već i Nemačkom, čiji je selektor bio 1993. godine.

Dosta o Srbiji, da vidimo kako stoji stvar sa Italijom. ”Azuri” su bili domaćini grupe, igralo se u Milanu u sjajnoj atmosferi, ali su oni doživeli dva poraza u pet mečeva. To što ih je pobedila Grčka sa trojicom braće Adetokumbo, nije iznenađenje, ali je poraz od Ukrajine je bio potpuno neočekivan. Problema u prvom meču sa Estonijom i poslednjem protiv velike Britanije, nije bilo, a ključan je bio duel sa Hrvatskom koji su dobili i pokazali da mogu rešavati u svoju korist i neizvesne utakmice. Ipak, u krugu sa Hrvatskom i Ukrajinom bili su najslabiji, nisu želeli da kalkulišu u poslednjoj utakmici i da, eventualnim porazom od Britanaca izbegnu Srbiju, pa su na kraju bili četvrti u grupi.

Kada se gelda pojedinačni učinak, po broju poena je iskočio Simone Fontekio koji je postizao čak 19, 2 poena po meču. Košarkaš Jute je i projektovan kao predvodnik ovog tima, a posebno se istakao u meču sa Grcima kada je ubacio 26 koševa. Drugi strelac selekcije je Nikolo Meli sa 11,4, pa sledi Ahile Polonara sa 10,8. To je nekako ono što se i očekivalo, ali njima trojici moraće da se pridruže i ostali, pre svih Datome, Tonut i Manion, od kojih se više očekivalo. Najbolji skakač je Ahile Polonara, centra evropskog prvaka Efesa hvatao je 6,8 lopti po meču, a njega su pratili Đanpaolo Rići I nikolo Meli. Marko Spisu, plej Venecije, najbolji je asistent tima sa 4,6 dodavanja prosečno, ispred Fontekija i Alesandra Pajole.

Italijani su sami izabrali najteži put. Čak i da ponove senzaciju i izbace Srbiju i sa Evrobaskte tek ih čekaju teški ispiti. Ovaj tim, bez jednog Danila Galinarija, teško da može u kontinuitetu pobeđivati jače od sebe, ali bivšeg košarkaša Atlante, a sada Njujorka, nije bilo ni u Beogradu prošle godine, pa su ”Azuri” slavili.

Naš predlog:

Kladionice ne ostavljaju dilemu ko je favorit. Kvota na Srbiju u Meridianbet-u iznosi samo 1.16, dok je trijumf Italije procenjen koeficijentom 5.40. Mora se priznati da svi veruju u ovu Srbiju, ali je kvota stvarno niska.

Ništa onda, moraju se igrati druge igre, a naš prvi predlog je Srbija daje više poena ukupno od predložene granice. U kladionici Meridianbet ona je na 87,5 poena, a za (+) se dobija kvota 1.84.

Pokušajte i sa igrom više poena ukupno na meču, granica je na 164,5, a obe selekcije imaju igrače sa mnogo poena u rukuma. Koeficijent za UP + u Meridianbet-u iznosi 1.94. Na kraju, nešto jača kvota je kombinacija 1,UP +, dakle pobeda Srbije uz više koševa ukupno od granice, za koju se dobija kvota 2.23 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.