Tip dana košarka: Baskonija – Crvena zvezda: Crveno-beli uče na Partizanovim greškama

Crvena zvezda kreće na mini-turneju po Španiji, a prva stanica je Vitorija. U Baskoji se sastaju sa Baskonijom, timom koji je u prošlom kolu pobedio Partizan posle onog neverovatnog finiša i dodatnih pet minuta igre. U ovaj duel beogradski tim ulazi sa dva poraza, dok je domaćin maksimalan sa dve pobede. Utakmica 3. kola Evrolige igra se u sredu od 20.30.

Baskonija: Može se vratiti iz mrtvih, Baskonija je drugi primer u istoriji

Teško je objasniti ono što se u Vitoriji, u Fernando Buesa Areni, dogodilo prošlog petka. Baskonija je bila na konopcima, tačnije nije se ni pridržavala za njih i moglo je da počne da im se broji. Onda je ukazao neverovatni Markus Hauard, pogodio još jednu trojku, sada u poslednjoj sekundi regularnog dela, i odveo svoj tim, prvo u produžetak, a onda i do pobede. Naravno, nišđta od toga se ne bi desilo da je Naneli pogodio oba bacanja 7 sekundi pre kraja, ili da se Panter ”setio” da napravi faul pre šuta. Ali košarka je obo što jeste, baš i zbog takvih momenata. Na žalost po srpskog predstavnika oni su bili u ulozi gubitnika.

Taj trijumf, drugi u dva kola Evrolige, izgleda da je podigao samopouzdanje tima koji vodi perspektivni trener Đoan Penjaroja. Već kroz par dana slavili su u španskoj ACB ligi protiv Saragose na strani, a na tom meču ubacili su čak 16 trojki. Partizan je prošao još gore, njemu su Baskijci sasuli 17 trojki, a samo je pominjani Hauard postigao 8. Inače ovaj plejmejker nam je poznat kao saigrač Nikole Jokića iz Denvera u kome je imao malo zapaženu ulogu. Igrao je nešto više od 5 minuta u proseku, a postizao 4 poena po meču. Željan igre stigao je u Vitoriju i mogao bi biti jedno od najvećih pojačanja evroligaških timova u aktuelnoj sezoni. Meč protiv Partizana bio mu je ubedljivo najbolji, završio ga je sa 33 poena, dok je u prvom kolu, i pobedi svog tima u Valensiji, ubacio 12.

Nije Baskonija samo Hauard. Nikako ne treba zaboraviti odličnog Litvanca Giedraitisa, zatim njegovog zemljaka Sedekerskisa, ali i snažnog estonskog centra Kotsara, koga je, ruku na srce, odbrana Partizana zaustavila. Tu je i dvojac Amerikanaca Tompson i Homs koji dosta igraju ali još uvek nisu prve opcije u napadu. Treneru Penjaroji mnogo nedostaje centar Stiven Inok koji je povređen, pa pod koševima računa samo na Kotsara, koji je klasična ”petica”, ali mu pomažu i Kostelo, Homs i Sedekerkis. Na poziciji plejmejkera su Tompson i Arturs Kuruc, brat bivšeg Partizanovog košarkaša Rodionsa. Na bekovskim pozicijama je i srpski reprezentativac Vanja Marinković koji nije odigrao ništa spektakularno protiv Partizana u napadu, ali je mnogo napredovao u odbrani, što je bilo vidljivo već na Evrobasketu.

Crvena zvezda: Trnovit put na španskoj ruti

Nije uspela Zvezda da dobije Panatinaikos u dramatičnom finišu u hali Aleksandar Nikolić u prošlom kolu. Da jeste, put u Španiju bio bi mnogo rasterećeniji i bezbrižniji. Ovako, posle dva poraza u prva dva kola traži se prvi trijumf, a gostuje se Baskoniji u Vitoriji i Realu u Madridu. Na prvi pogled lakše je pobedu tražiti u Baskiji nego u prestonici Španije, ali da li je tako?

Zvezda je bila slobodna prethodnog vikenda u ABA ligi. Trebalo je da šampion regionalnog takmičenja gostuje u Ljubljani gde bi igrao novi derbi protiv Cedevita Olimpije. Međutim, zbog većeg broja slučajeva Kovida u redovima ”Zmajčeka” susret je odložen na zahtev domaćeg tima i tako posredno učinio uslugu i Zvezdi. Imali su izabranici trenera Jovanovića više vremena za pripremu ovog važnog meča. U međuvremenu je stigao i argentinski reprezentativac Luka Vildoza, čije je angažovanje osporavala upravo Baskonija, njegov bivši klub na Starom kontinentu, pre odlaska ”preko bare”. Vildoza nije registrovan za ovaj meč, a njegov debi mogao bi da se dogodi kroz dva dana u Madridu, mada ni to nije sigurno.

Zato bi Zvezda mogla da ima problema na spoljnim pozicijama. Nedović je i dalje povređen, Stefan Marković se oporavlja od povrede, a Australijanac Džejlen Adams se još nije privikao na evropsku košarku. Ovo je sjajna prilika za Nikolu Ivanovića da preuzme konce igre u svoje ruke i tako se, na neki način, opravda zbog loše partije u finišu meča sa Panatinaikosom. Zvezda je u prvom kolu izgubila od dvostrukog uzastopnog šampiona Evrolige Anadolu Efesa u Istanbulu. Tada je najzapaženiji u timu crveno-belih bio Ben Bentil, koji je jedini ubacio dvocifren broj poena. Ivanović i Adams su dodali po 9, a centar Hasan Martin osam koševa. Bivši košarkaš Olimpije iz Milana bio je najefikasniji kod Zvezde i u drugom kolu. Protiv Atinjana Bentil je ubacio čak 18 poena, ali ni njegov odličan učinak uz 6 skokova, nije bio dovoljan za trijumf. Solidn nastup pred Zvezdinim navijačima imao je i Hasan Martin sa 12 koševa. Ostali su dosta podbacili, doduše Luka Mitrović je bio solidan sa 8 koševa i 6 uhvaćenih lopti.

Mnogo je promena bilo u Zvezdinom sastavu između dve sezone. To je problem jer je dosta igrača bilo angažovano u svojim reprezentacijama, pa je vremena i prstora za uigravanje bilo malo. Od pojačanja najviše je pokazao Bentil, ali i Martin, pa je centarska linija bolja nego prošle sezone. Čeka se da proigra i Filip Petrušev, a važno je i iskustvo Miroslava Raduljice. Nema sumnje da će Zvezda imati prednosz pod koševima u Vitoriji, a što se tiče spoljnih pozicija mnogo toga zavisiće od Ognjena Dobrića, ali i novajlije Holanda, koji je upotrebljiv na više pozicija. Iskusni Lazić i mladi Topić mogu biti podrška, nikako i prednost protiv odlične bekovske linije domaćina u ovom meču.

Naš predlog:

Po kladionicama je Baskonija favorit u ovom meču, kako i ne i posle dve pobede na stratu. Jedinica je u kladionici Meridianbet 1.41, dok se pobeda Zvezde procenjuje koeficijentom 2.75.

Naš prvi predlog odnosi se na poene, i smatramo da će ih ukupno biti manje od ponuđene granice. Zvezda mora da odigra fantastičnu odbranu ako želi da pobedi u Vitoriji, s obzirom da je u napadu bila dosta limitirana na startu, pa je u Istanbulu ubacila 59, a protiv Panatinaikosa 75 koševa. S druge strane ni Baskonija ne može stalno da ubacuje 100 poena, pa predlažemo (-) ukupno poena za koje je granica u kladionici Meridianbet 154,5. Kvota za manje od tog broja je 1.83.

Mišljenja smo i da Zvezda neće ubaciti više od 74,5 poena u Baskiji, a za (-) od tog broja koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 1.86. Za one koji vole jače kvote naš predlog je jedinica uz mali broj koševa, a za 1,- UP koeficijent u Kladionici Meridianbet je 2.80.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.