Tip dana: Nica – Partizan: Sa Azurne obale crno-beli kreću ka evropskom proleću

Posle četiri kola grupne faze tabela ove grupe Lige konferencija ima baš lep izgled. U vođstvu je Partizan sa 8 bodova, prati ga Nica sa 5, a na začelju su Keln i Slovacko sa po četiri. Ništa još nije gotovo ali će mnogo toga biti jasnije posle ovog kola u kome Partizan može obezbediti evropsko proleće osvajanjem jednog boda. Nastavku takmičenja nada se i Nica, koja u dva preostala kola igra sa Partizano i Kelnom. Utakmica na francuskoj Rivijeri igra se u četvrtak u 18.45.

Nica: Česi šokirali Nicu, Favru preti otkaz

Niko u timu sa Azurne obale ne može biti zadovoljan dosadašnjim učinkom, kako u francuskoj Ligi 1, tako i u Ligi konferencija. U prvenstvu je malo šansi da se stvari drastično poprave, nalaze se na 13. mestu sa samo 12 osvojenih bodova, čak 19 manje od vodećih Parižana. U nedelju su fudbaleri Nice uspeli da izbegnu poraz protiv Nanta golom Pepea sa bele tačke u 96. minutu. Da ne beše tog gola možda bi na klupi ovog tima protiv Partizana bio neko drugi, a ne Lusijan Favr. Bivšem treneru dve Borusije, onih iz Menhengladbaha i Dortmunda, ovo je drugi mandat u Nici s obzirom da je predvodio ovaj klub od 2016. do 2018. godine. Stigao je letos ponovo, pošto je Pari Sen Žermen oteo Nici Kristofa Galtijea, trenera koji je pre dve sezone sa Lilom osvojio naslov šampiona i, na kratko, prekinuo dominaciju PSŽ-a.

Nica je jedan od najbogatijih klubova u Francuskoj, uz Parižane i Monako. Sama ekipa vredi više od 200 miliona, a strani kpital je prisutan još od ulaska Kineza u klub pre šest godina, da bi posle tri godine klub kupio najbogatiji Englez, Džim Retklif. Tada su krenula nova ulaganja u tim, ali nisu dolazili igrači u koloni, već se kupovalo s merom. Letos je, na primer, Nica dovela golmana Kaspera Šmajhela iz Lestera i Arona Remzija iz Juventusa. Možda je najveće pojačanje dolazak, doduše na pozajmicu, Nikolasa Pepea, najskuplje akvizicije Arsenala u istoriji. Sam Pepe je odabrao Nicu kao odličnu destinaciju za oživljavanje karijere. Ima Nica i nekolicinu mladih i veoma perspektivnih fudbalera sa velikom vrednošću na tržišu već u ovom momentu. To je Aleksis Beka Beka, koga su doveli iz Lokomotive iz Moskve, kao i mladi štoper Matea Viti koji je stigao iz Empolija. Od ranije su u klubu sjajni Stengs, koga navijači Partizana znaju iz tima AZ Alkmara, tu su i Žordan Lotomba, Kefren Tiran ali i Amin Guri, novi reprezentativac Francuske.

Nica je takmičenje u grupi započela remijem sa Kelnom na svom terenu. Od utakmice mnogo duže će se pamtiti neredi koji su se dogodili pre, ali i za vreme meča, pa su oba tima nakon toga kaženjeni, Nica da igra bez publike, a Keln da ne može da vodi navijače na gostovanja. Posle 1:1 sa ”Jarčevima” Francuzi su gostovali u Humskoj i izborili novi remi identičnim rezultatom. Tada su rano poveli golom defanzivca Džao Brajana, do letos igrača engleskog Fulama, ali su na kraju spašavali bod jer je Partizan bio znatno bliži trijumfu, mada je uspeo samo da izjednači preko Dijabatea. U dvomeču sa Slovackim upisali su prvu pobedu ali i prvi poraz. U Češkoj su slavili golom Pepea, dok je pravi šok usledio na utakmici na Alijanc Rivijeri koju su izgubili ,mada su na poluvremenu imali prednst. Golom Sofijana Diopa Nica je vodila, ali su uporni Česi uspeli da preokrenu u poslednjih 15 minuta i tako sačuvaju svoje šanse da na proleće igraju u Evropi.

Na tom meču Nica je ostala bez defanzivca Todiboa koji je zaradio crveni karton, dok su povređeni Delor i Diop. Suspendovan je i iskusni Brazilac Dante, pa će tako NIca na megdan partizanu bez standardnog štoperskog tandema Dante-Todibo, što može biti velika šansa za napadače crno-belih. Daleko od toga da Favr nema rešenja na tim pozicijama, ali je pitanja koliko je neki drugi tandem uigran.

Partizan: Obezbediti proleće a onda bildovati koeficijent

Remi protiv Javora došao je u baš nezgodnom trenutku po Partizan. Taman je Petrićeva četa uhvatili pobednički pelcer, posle dva trijumfa nad Kelnom slavili su protiv Čukaričkog i Napretka u Super ligi, a onda je došla nedelja uveče i nestvarih 3:3 sa timom iz Ivanjice i to posle vođstva od 3:1. Svašta se dešavalo u tom meču, još uvek je on razlog za mnogobrojne polemike, i veliko je pitanje koliko je smireni Gordan Petrić uspeo da igrače poštedi razmišljanja o ”prosutim mlekom”. Posle redovog kola, pobede Zvezde u sudijskoj nadoknadi u Nišu i primljenog gola od Javora pred kraj meča, razlika je sedam bodova, a lako se moglo dogoditi da bude samo tri. Pitanje je može li Partizan ponovo da se uključi u trku, a pošto su već ispali iz domaćeg kupa, takmičenje u Evropi ostaje jedina prava šansa za ovaj tim da uradi nešto veliko ove sezone.

Za sada je sve odlično, Partizan je bez poraza u prva četiri kola grupne faze, i sa 8 bodova vodi na tabeli. Za plasman u nokaut fazu potreban mu je još jedan bod iz dva preostala meča. Posle gostovanja Nici igra se sa Slovackim u Beogradu, ali ne zaboravite, zbog kazne UEFA bez publike. To će biti šesti put u poslednjih pet godina da Partizan u Evropi igra bez podrške navijača zbog kazne. Na to moramo da dodamo i novčani iznos koji Partizan mora da uplati, ali je to sada sporedno jer je najvažnije da se prođe dalje, a u slučaju eventualnog poraza u francuskoj neophodan je makar bod sa Česima. Šta je tu je, utakmice protiv Kelna daju nadu da crno-beli mogu da ostvare cilj već na Azurnoj obali, a ako ne, onda u meču sa Česima makar i bez huka sa tribina. Partizan je, da podsetimo, krenuo remijem sa Slovackim od 3:3. Bio je to posve neobičan meč, domaćin je poveo sa 2:0, imao i igrača više, a Valjak je preokrenuo za dvadesetak minuta u nastavku sa desetoricom na terenu. Nažalost, crno-beli nisu sauvali prednost i osvojili su bod, sada se vidi koliko značajan. Protiv Nice pružena je mnogo bolja partija ali je opet osvojen samo bod. Tek protiv kelna pokazala se prava snaga ovog tima i bundesligaš je dva puta pobeđen a da nije uspeo da zatrese mrežu Popovića za 180 i kusur minuta igre.

Što se pojedinaca tiče mora se apostrofirati učinak Fusenija Dijabatea, najvećeg Partizanovog pojačanja ovog leta. Momak sa pasošima Malija i Francuske bio je ključna figura utamica u Češkoj, protiv Nice i Kelna u Humskoj. Na ta tri meča dao je četiri gola, a jedino je na Rajn Energiju u Nemačkoj bio malo ispod svojih mogućnosti. Od Rikarda smo navikli da daje važne golove, pogodio je protiv Slovackog i protiv Kelna u revanšu, dok je pobedonosni gol u Nemačkoj dao Sveta Marković. Partizan je pod Petrićem zaigrao napadački po svaku cenu. Mnoge je iznenadila postava sa dvojicom klasičkih napadača u Kelnu, pored Rikarda igrao je i Pavlović, ali i dvojicom krilnih napadača Menigom i Dijabateom. Mnogo toga zavisi od Bibrasa Natha, Izraela mnogo više vremena provodi u igri nego kod Stanojevića i Stolice i gglavni je pokretač svih napada, ali i sjajan motivator. Na odbranu su se svi žalili, đale se i sada posle tri primljena gola od Javora, ali su u duelima protiv Kelna Vujačić, Marković, Urošević i stali pokazali da mogu biti pravi bedem ispred Popovića. Moramo reći i da je Traore, posle početnog nesnalaženja, postao prava uzdanica na sredini i sa sve boljim Belićem, preti da zaseni učinak tandema Šćekić-Zdjelar.

U Francuskoj neće biti u timu Patrika Andradea koji se povredio protiv Javora. Vezista sa Zelenortskih Ostrva izgubio je mesto u prvoj postavi, ali je postao redovno 12. igrač kod Gordana Petrića. Problem može biti i činjenica da nekolicini fudbalera preti suspenzija, a jedan od njih je i Bibras Natho, a zna se koliko bi uspeh protiv Slovackog bio teže ostvarljiv bez njega u timu. Moraju crno-beli i o tome da razmišljaju, ali i da pokušaju da posao završe u Nici. Ako bi pobedili, obezbedili bi prvo mesto i automatski preskočili naredno kolo i baraž protiv neke od trećeplasiranih ekipa iz Lige Evrope. I, možda i najvažnije, dobili bi dva boda za klupski koeficijent zbog pobede, ali i još dva za prvo mesto u grupi, pa bi taj koeficijent mogli dodatno da uvećaju protiv Čeha i tako naredno leto dočekali na mnogo boljem mestu na UEFA listi.

Naš predlog:

Nica je po kladionicima favorit. Jedinica se u CircusBet-u plaća kvotom 1.71, remi je 3.75 a pobeda Partizana čak 4.80. Remi donosi gostima prolaz dalje, ali ne izbacuje ni domaćina koji će onda to pitanje rešavati u poslednjem kolu u Kelnu.

Naš prvi predlog su golovi, oba tima imaju odlične napadače i verujemo da su sposobni da pogode mrežu rivala barem jednom. Zato predlažemo igru gol-gol sa koeficijentom 1.88 u kladionici CircusBet.

Kad već govorimo o golovima kvotu možete pojačati i igrom GG3+ sa 2.29 u kladionici CircusBet. Na kraju, još jedan predlog za one koji vole jače koeficijente. To je dupla šansa na domaćina uz igru gol-gol. Kvota za 1x,GG u kladionici CircusBet iznosi 2.26.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.