Tip dana: Partizan – Slovacko: Valjak pred novim evropskim prolećem

Poslednju evropsku utakmicu u 2022. godini Partizan će odigrati protiv jednog češkog kluba. Zanimljivo je da je i prvu u kalendarskoj godini igrao sa predstavnikom ove zemlje, tada Spartom u Pragu a sada protiv Slovackog u Humskoj. Utakmica je mnogo značajnija za srpski klub, jedan bod obezbeđuje nastavak takmičenja, a pobeda može doneti i prvo mesto u grupi i direktan odlazak u osminu finala Lige konferencija, zavisno od ishoda meča Keln – Nica. Poslednji evropski meč u Humskoj u ovoj godini igra se u četvrtak u 21 čas.

Partizan: Sve je u rukama crno-belih

Da je neko ponudio Partizanu da u poslednjem meču, na svom terenu, odlučuje o svojoj sudbini protiv ekipe Slovacko, sigurni smo da bi to oberučke bilo prihvaćeno. Možda je neko nakon pozara u Nici razočaran i smatra da je sve moglo biti rešeno i na Azurnoj obali, ali se svakako i ovakav epilog može nazvati zicerom, pogotovo jer rival nema baš nikakav takmičarski motiv.

Partizan je protiv Slovackog u Uherskom Hradištu igrao na početku grupne faze. Meč je počeo katastrofalno, domaćin je dao dva gola, a Partizan ostao sa igračem manje zbog isključenja Belića. Za samo dvadesetak minuta u drugom poluvremenu crno-beli su preko Dijabatea i Rikarda preokrenuli rezultat, ali nisu uspeli da sačuvaju prednost i meč je završen rezultatom 3:3. Ipak, taj meč ulio je dozu samopouzdanja u tim Gordana Petrića i to se videlo već protiv Nice u Humskoj. Nije Partizan pobedio Francuze, ali je bio blizu. Na kraju opet remi, ovog puta 1:1. Ovakvu poziciju, u kojoj se nalazi, Partizan može da zahvali utakmicama protiv Kelna. Nemce je srpski predstavnik dva puta pobedio za samo osam dana, a pri tom nije primio ni gol. Zbog pobede Slovackog u Nici Partizan je preuzeo prvo mesto na tabeli dva kola pre kraja takmičenja u grupi.

Nije Partizan ispunio cilj u Nici gde mu je jedan bod obezbeđivao evropsko proleće. Loše su crno-beli igrali u Francuskoj ali su ipak bili blizu željenog rezultata. U sudijskoj nadoknadi mađarski arbitar je pokazao na belu tačku posle starta na Urođeviću, ali je odluku preinačio zbog ”mahanja” svog pomoćnika. Nažalost, u Ligi konferencija, bar u grupnoj fazi, nema VAR-a, a na snimku se jasno videlo da kapiten Partizana nije bio u ofsajdu, što je pomoćnik signalizirao. Tako će crno-beli posao morati da završe na svom terenu, ali bez podrške navijača s obzirom da su dobili kaznu zbog bakljade protiv Kelna. Možda je tako i bolje, na tribinama će biti deca iz škola fudbala širom Srbije, pa će fudbaleri moći da budu fokusirani na teren, a podrška sigurno neće izostati.

Gordan Petrić ponovo neće moći da računa na povređene Andradea i Filipovića, kao i u Nici, ali je meč protiv Radničkog iz Niša pokazao da se na Baždara može ozbiljno računati. Naravno, nije ovo meč za eksperimentisanje, pa očekujemo da u prvih 11 vidimo trenutno najjači sastav Partizana.

Slovacko: Prvi evropski nastup može biti ocenjen i ovako i onako

Zahvaljujući trijumfu u Kupu Češke ekipa Slovacko se našla u grupnoj fazi Lige konferencija. Pokušali su kroz kvalifikacije da uđu u Ligu Evrope, ali je Fenerbahče bio prevelik zalogaj. Protiv Partizana nagovestili su velike mogućnosti, ali i pokazali ogroman pad u igri u jednom momentu. Izostanak već viđenog trijumfa u tom meču umnogome je odredio njihov dalji put u ovaj grupi. Ni dva gola prednosti i igrač više, pred svojim navijačima, nisu bili dvoljni Slovackom da slavi protiv Partizana. Izgubljene bodove pokušali su da nadoknade u Kelnu, igrali su dobro ali su izgubili sa 4:2. Činilo se da posle minimalnog poraza od Nice u Uherskom Gradištu nemaju više šta da traže, ali su svoju prvu evropsku pobedu ostvarili protiv istog rivala i to na njegovom terenu. Tada se pojavila prilika da se u Evropi igra i na proleće, trebalo je uzeti bar bod protiv kelna i onda u Beogradu ići na sve ili ništa. Međutim, meč nije odigran kada je trebalo, prošlog četvrtka, zbog guste magle u Češkoj, već u petak u podne a Keln je slavio minimalnim rezultatom golom iz drugog penala na meču.

Taj poraz ostavio je Slovacko bez šansi da nastavi takmičenje i posle Nove godine, čak ne mogu ni do trećeg mesta bez obzira na ishode dva preostala meča u grupi. I da se bodovno izjednače sa Kelnom, od koga imaju tri boda manje, bili bi slabije plasirani zbog dva poraza u međusobnim duelima sa ”Jarčevima”. Partizan i Nica su ioanko nedostižni jer imaju po 4 bodova više. To ostavlja dilemu da li će trener Martin Švedik izvesti u Humskoj najjači tim ili će neke prvotimce poštedeti napora i odmoriti ih za tri preostel utakmice u prvenstvu Češke i jednoj u Kupu ove zemlje, koliko im je preostalo u ovoj godini. Lično smatramo da će Slovacko igrati sa najboljim timom koji trenutno ima, jer nisu oni standardni učesnici evropskih kupova i ko zna kada će ponovo biti u prilici da se predstave fudbalskoj Evropi. Nije na odmet da osvoje još neki bod, pored ova četiri koja imaju, pošto bi im to malo olakšalo narednu evropsku odiseju u kvalifikacijama.

Što se domaćeg prvenstva tiče Slovacko nije igralo za vikend, meč sa praškom Spartom odložen je za 9. novembar, tako da će posle Kelna prvi put na teren izaći protiv Partizana. Njihova ratsrećenost može biti prednost, oni jednostavno nemaju šta da izgube a želeće da se revanširaju Partizanu za onaj remi iz prvog kola. U češkoj MOL ligi su na 12. mestu sa 16 bodova, mnogo bliže dnu nego vrhu tabele, pa je, osim ako ponovo ne osvoje Kup, jasno da ih naredne sezone nećemo gledati u Evropi.

Zbog poraza Slovackog od Kelna Partizanu je dovoljan bod za prolaz dalje. Čak ni poraz ne bi automatski izbacio crno-bele iz Evrope, jer bi u tom slučaju prošao dalje ukoliko Nica ne bi izgubila u Kelnu. Naravno, najbolje je da Partizan pobedi, ne samo zbog prolaza već i poboljšanja koeficijenta, kako ličnog tako i srpskog prvenstva, a da li će u tom slučaju biti prvi u grupi, ponovo će se odlučiti na meču Keln- Nica, samo što u tom slučaju Partizanu odgovara poraz ili remi Nice.

Na teren stadiona u Humskoj sigurno neće istrčati vezista Mihal Travnik koji je dobio treći žuti karton protiv Kelna i moraće da odradi utakmicu suspenzije. Što se povreda tiče van stroja je Petr Ranberg, desni bek koji je igrao u prvom meču protiv Partizana, mada su njegovog saigrača sa suprotne strane, Jana Kalabišku, navijači crno-belih mnogo bolje upamtili jer je postigao dva gola.

Naš predlog:

Zanimljivo je da je Slovacko na svom terenu davao golove samo protiv Partizana, dok su mreže Nice i Kelna mirovale. S druge strane bili su efikasni i u Kelnu i u Nici. Dva gola u Kelnu nisu bila dovoljna ni za bod, ali su dva pogotka u Francuskoj bila dovoljna za trijumf, jedini do sada.

Nema razloga da Slovacko igra zatvoreno, a Partizan i ne ume drugačije nego da krene svim silama u napad. Kada je tako golove moramo očekivati. Verujemo da će ih biti bar tri, pa je naš prvi predlog 3+ sa koeficijentom 1.71 u kladionici CircusBet.

Možete pokušati i sa igrom domaćin daje dva gola, a za T12+ koeficijent u kladionici CircusBet je 1.66. Ponudićemo i jednu igru sa nešto jačom kvotom, za one koji to vole, a to je pobeda Partizana uz igru gol-gol. Za 1,GG koeficijent u kladionici CircusBet je 3.20.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.