TRI NAJVAŽNIJA SIMBOLA MUNDIJALA: Ko je Laeb, ko je “nasledio” Šakiru i u čijim rukama će završiti “Boginja”?

Svetsko prvenstvo se bliži, vreme je da se upoznamo sa istorijom glavnih obeležja Mundijala!

Do najveće planetarne smotre fudbala ostalo je još vrlo malo vremena, albumi sa sličicama uveliko se popunjavaju, selektori objavljuju spiskove, igrači nestrpljivo čekaju da ostvare snove, oni najsrećniji “bukiraju” smeštaj i ulaznice za Katar, a navijače širom sveta kreće da “drma” Mundijalska groznica!

Do sada smo videli nekoliko zanimljivih izdanja Svetskog prvenstva, a nema sumnje da će Mundijal u Kataru biti zaista poseban!

Da krenemo redom i vidimo koja su to glavna obežja ovog šampionata. Tradiciju treba poštovati – isti stav neguju i organizatori Mundijala u Kataru koji su odabrali novu maskotu najvažnijeg sportskog događaja – Laeba!

DA LI STE ZNALI DA VEĆ SADA MOŽETE SASTAVITI TIKET ZA SVETSKO PRVENSTVO? Iskoristite aktuelne kvote i poklon tiket u vrednosti od 2.000 dinara

Svako Svetsko prvenstvo ima zaštitno lice, a ovoga puta to je Laeb koji ima posebno značenje. Naime, Laeb u prevodu znači “vešt igrač” i on se nalazi u paralelnom univerzumu sa ostalim maskotama. Društvo mu u imaginarnom svetu svetu prave Zabivaka, Fulek, Zakumi, Gole, Futiks, Ćao, Pike, Naranhit i Huanita koji su obeležili prethodne Mundijale.

Laeb likom izgleda kao turban koji je karakterističan za šeike iz arapskog područja, čime će biti prepoznatljiv karakter širom sveta veruju u FIFA. Naravno, pored vizuelnog sadržaja neophodan je i prigodan audio promotivni sadržaj.

Organizatori Mundijala u Kataru nadaju se da će novom himnom SP-a zaseniti čuvenu himnu Mundijala u Južnoafrikoj Republici. Podsetimo, 2010. godine Šakira je napravila planterni hit “Vaka Vaka” koji je ispao pun pogodak i sluša se i dan danas.

Ako je suditi po trenutom stanju nova himna neće biti na tom nivou. Naziv pesme glasi “Hayya Hayya”, što u prevodu znači “bolji smo zajedno”.

A, kada se radi o čuvenom trofeju… Pehar Žila Rimea decenijama je izazivao divljenje i strahopoštovanje poklonika fudbala širom sveta. Ono po čemu je poseban u odnosu na sve druge trofeje su neverovatne priče vezane za njega, kojih se ne bi postideli ni reditelji holivudskih blokbaster filmova.

Uprkos velikim organizacionim i finansijskim poteškoćama, Rime je uspeo da organizuje prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu u Montevideu 1930. godine. Zvanično, Urugvaj je odabran jer je bio spreman da svim državama koje će učestvovati na prvenstvu plati troškove puta.

Tako je došlo vreme i da se spremi poseban trofej koji će pripasti najboljoj reprezentaciji sveta. Njega je izradio tada renomirani francuski skulptor Abel Lefle, a izliven je u kombinaciji zlata, srebra i poludragog kamenja. Trofej je bio visine 35 centimetara i težio je oko četiri kilograma od čega je oko 1,8 kilograma bilo od zlata.

Na njemu se na posebnom postolju nalazila grčka boginja pobede Nika sa krilima – zbog toga je nazvan “Boginja“. Međutim, mnogo godina kasnije, umesto Trofeja Žila Rimea za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 1974. godine izrađen je novi pehar koji je i danas u upotrebi.

Pehar zvaničnog naziva “Trofej Svetskog prvenstva u fudbalu” delo je Italijana Silvija Gacanige. Visok je 36.5 cm i sadrži 5 kilograma 18-karatnog zlata, i vrednost mu se procenjuje na oko 150 hiljada dolara. Težak je ukupno malo više od šest kilograma i po dizajnu prikazuje dve ljudske figure koje drže Zemlju.

A, u čijim rukama će se naći ove godine? To ćemo saznati krajem decembra, ali verujemo da već sada imate svoje favorite.

Kvote za pobednika Svetskog prvenstva su odavno postavljene, a ako se registrujete na ovom linku i preuzmete potpuno besplatno – 2.000 RSD za online kladjenje, možete ih i iskoristiti za sastavljanje tiketa.

POBEDNIK SVETSKOG PRVENSTVA:

Brazil – kvota 5.00

Francuska – kvota 7.00

Argentina – kvota 7.00

Engleska – kvota 8.00

Srbija – kvota 105.00

Sve je spremno za novi fudbalski spektakl!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.