Meč dana tenis: Kasper Rud- Novak Đoković: Preko Norvežanina do 6. Završnog mastersa

Tačka na tenisku sezonu, barem onu u pojedinačnoj konkurenciji, spušta se u italijanskom Torinu finalnim mečom na Završnom mastersu. Za trofej se bore, po prvi put, Norvežanin Kasper Rud i Novak Đoković koji igra za svoj 6. pehar na ovom turniru, čime bi se izjednačio sa rekorderom Rodžerom Federerom. Meč u Torinu igra se u nedelju u 19 časova.

Kasper Rud: Skandinanac nadomak najvećeg uspeha u karijeri

Osvojio je Kasper Rud devet turnira u karijeri, tri ove sezone ali ne i neki iz kategorije najvećih. Imao je ove sezone dva velika finala na grend slemovima, igrao je protiv Rafaela Nadala na Rolan Garosu, gde nije imao realne izglede, kao i u završnom meču na US openu u kome ga je pobedio drugi Španac, mladi Karloz Alkazar. U tom svom drugom finalu imao je šansu, bilo je 1:1 u setovima i igrao se taj brejk u trećem. Nije podigao pehar, ali bi sigurno zaboravio sve ukoliko bi pobedio Novaka Đokovića i došao do Završnog mastersa, samim tim i do drugog mesta na ATP listi. Čak i da izgubi Rud će biti 3. što je njegov najbolji plasman u karijeri na kraju godine.

Kasper Rud je i prošle sezone igrao na Završnom mastersu, bio je to njegov debi a ispao je vrlo uspešan. Prošao je grupu sa dve pobede, nad Norijem i Rubljovom, uz poraz od Đokovića, da bi u polufinalu bio zaustavljen od Danila Medvedeva. Dobre igre pružao je i na startu ove sezone, osvojio je turnir u Buenoa Ajresu, ali je preskočio turnir u Melburnu. Da nije samo igrač za šljaku pokazao je na mastersu u Majamiju gde je igrao svoje prvo finale i izgubio ga od Alkaraza. Pravi uspon krenuo je od sredine maja, trijumf na turniru u Ženevi, pa finale Rolan Garosa i onda slabi rezultati na travi, što i jeste njegova bolna tačka. Nije mnogo ni igrao samo u Kvinsu i Vimbldonu, da bi već krajem jula još jednom pobedio u Švajcarskoj, ovog puta u Gštadu. Posle finala u Njujorku nije imao značajnijih rezultata, i gubio je u Tokiju i Bazelu u prvom meču a u Parizu na mastersu u drugom.

U Torinu je startovao pobedama nad Feliksom Ože-Alijasimom i Tejlorom Fricom, pa poslednji meč u grupi protiv Nadala nije imao preveliki značaj, što se plasmana u polufinale tiče. Ponovo je izgubio od Španca ali je zauzeo prvo mesto u grupi zbog dve startne pobede i trijumfa u međusobnom duelu sa Fricom. U polufinalu mu je rival bio Andrej Rubljov, odigrao je sat odličnog tenisa, dobio prvi set sa 6:1, vodio sa 5:1 u drugom i tek tada je došlo do male krize kada je Rus vratio jedan brejk, ali nije uspeo da se vrati u meč, pa je pobeda pripala skandinavskom igraču.

Novak Đoković: Osmo finale za 6. trofej

Sezona je bila mučna za najboljeg srpskog tenisera i, ubeđeni smo, najboljeg svetskog ikada. Australijanci mu nisu dozvolili da igra na grend slemu u Melburnu, njegovom najtrofejnijem, a sve zbog odbijanja da se vakciniše protiv koronavirusa. Ništa bolje nisu se poneli ni Amerikanci koji mu nisu dozvolili ulazak u zemlju pa je preskočio čak 4 mastersa i grend slem u Njujorku. Kada ne odigrate toliko važnih turnira logičan je pad na ATP listi i sa prvog, na kome je bio na početku sezone, Đoković je u Torino stigao kao 8. igrač sveta. Bio bi verovatno i slabije plasiran da nije osvojio dosta bodova na turnira na kojima sigurno ne bi ni igrao da je situacija bila drugačija. Pobedio je u Tel Avivu i Astani, a onda igrao i finale mastersa u Parizu.

Novak je igrao samo na dva grend slema, na Rolan Garosu ga je zaustavio Nadal, ali je zato slavio još jednom u Vimbldonu i stigao do svog 21. pehara na grend slemovima u karijeri. Za Nadalom zaostaje jedan trofej i to će biti primarni cilj u narednoj sezoni, osvajanje još nekog grend slema i novi rekord. I pored ”skraćene” sezone Đoković je osvojio 4 pehara do sada. Najznačajniji je onaj iz Vimbldona, svakako, ali je osvojen i masters u Rimu iz Serije 1000, pa jedan iz Serije 500 u Astani i 250 iz Tel Aviva. Trijumf u Torinu ne samo da bi mu doneo još 1500 poena već i neverovatnu novčanu nagradu od 5 miliona dolara, najveću u istoriji nekog turnira.

Sezonu će završiti na 5. mestu ali će, kako reče jedan komentator, imati auto put pred sobom u narednoj sezoni za povratak na mesto Broj 1. Samo da ga zdravlje polsuži i da se pravila oko korone popuste a naznake su dobre, Australija je ukinula zabranu ulaska Novaku Đokoviću i on će u januaru igrati za svoj 10. pehar na tom turniru. Fokus će biti na grend slemovima, što je i logično, a može se desiti da preskoči dobar deo turnira pošto smo i u Torinu videli da na fizičkom planu nije više onakav ”Terminator” kakav je bio. U grupi je pobedio Cicipasa i Rubljova dosta lako, bez izgubljenog seta, ali je protiv Medvedeva preživeo pravu golgotu. Mada mu meč nije značio ništa u takmičarskom smislu, Đoković je iscrpeo i poslednji atom snage da ga dobije i slavio je u tri seta sa dva taj brejka.

Ta pobeda donela mu je mnogo problema u polufinalu protiv odmornog Tejlora Frica. Amerikanac je imao 40 sati odmora do polufinala, a Đoković upola manje. Nije bilo lako, a presudilo je iskustvo u jednom ne tako kvalitetnom meču. Oba seta Novak je dobio u taj brejku sa samo dva poena razlike, 7:5 u prvom i 8:6 u drugom. Verujemo da je uspeo da se oporavi, pre svega fizički, jer ga u finalu očekuje još naporniji duel sa Kasperom Rudom.

Naš predlog:

Kladionice smatraju da je Novak Đoković veliki favorit u ovom finalu. U kladionici CircusBet trijumf Srbija procenjuje se kvotom 1.25 dok je pobeda Ruda čak 4.01. Nije to ništa čudno, ovo je 4. međusobni meč njih dvojice a u prva tri Norvežanin nije uzeo ni set. Dva puta je Novak slavio na mastersu u Rimu na šljaci, 2020. i ove 2022. godine, a pobedio je i prošle sezone na Završnom mastersu na betonu.

Neće ovo biti lak meč pa predlažemo igru na veći broj gemova od ponuđene granice. Ona je u kladionici CircusBet na 22,5 poena, a za (+) kvota je 1.92. Da bi se to desilo, ukoliko budu samo dva seta, jedan mora da ode u taj brejk a drugi da se igra bar deset gemova.

Zato nekako smatramo da će biti tri seta u finalu, a za tačan broj setova S3 kvota je 2.48 u kladionici CircusBet. Za one koji vole još jače kvote pokušajte s igrom tačan rezultat, a za trijumf Đokovića od 2:1 kvota je 3.42.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.