Tip dana: Švajcarska – Kamerun: Kamerun priziva scenario iz Italije!

Do sada je na prvenstvu bilo dosta iznenađujućih rezultata, a u četvrtak su ponovo na programu četiri meča. Za vas smo ovog puta analizirali duel koji će biti odigran na stadionu “Al Vakra” gde će selekcija Švajcarske ugostiti Kamerun.
Duel između ove dve selekcije je zakazan za 11 časova.

Švajcarska: Koliko mogu Švajcarci na ovom Mundijalu?

Godinama unazad Švajcarci postižu značajne rezultate, a tu pre svega mislimo na to što je ova selekcija redovni učesnik velikih takmičenja, što je početkom ovog veka bilo nešto što je nezamislivo.
Na prošlom Svetskom prvenstvu su “sajdžije” došle do osmine finala, a poznato je da je ova selekcija prošla grupu nakon trijumfa nad Srbijom, kada je bilo 2:1, iako su “orlovi” prvi došli do vođstva na tom susretu, ali su u nastavku meča Džaka i Šaćiri doneli pobedu Švajcarcima.
Na Evropskom prvenstvu je ova selekcija takođe pružala izuzetno zapažene partije, a nakon što je Švajcarska došla do plasmana u drugi krug, ovaj tim je odigrao jedan spektakularan meč sa Francuskom, koja je pre početka turnira smatrana za najvećeg favorita za osvajanje trofeja.
Regularni tok susreta nam je doneo čak šest golova pošto je bilo 3:3, a na kraju su “sajdžije” došle do plasmana u četvrtfinale nakon boljeg izvođenja jedanesteraca, uz konstataciju da je ključni penal promašio Kilijan Mbape.
Dosta dobro je ekipa koju je na prvenstvu Evrope predvodio Vladimir Petković odigrala i u četvrtfinalu protiv Španije, ali je tada ipak penal rulet pripao “crvenoj furiji”.
Kao što je već poznato, nakon EURA, na klupu Švajcaraca je seo Murat Jakin i utisak je da je to bio odličan posao, ili možda bolje rečeno, najbolji mogući u tom trenutku.
Do plasmana na Mundijal je ova selekcija došla nakon osvojenog prvog mesta u grupi C uz dva boda viška u odnosu na drugoplasirane Italijane, koji kasnije ni preko baraža nisu uspeli da dođu do plasmana na Svetsko prvenstvo, što je drugi uzastopni Mundijal na kom “Azuri” ne učestvuju.
Sjajno su izabranici Murata Jakina delovali u kvalifikacijama a na osam odigranih susreta Švajcarska je ostvarila pet trijumfa i tri remija.
Što se tiče ovogodišnjeg izdanja Lige nacija, ova selekcija je započela takmičenje sa tri poraza, ali onda u poslednja tri kola ostvarila isto toliko trijumfa i to protiv veoma jakih reprezentacija – Portugala, Španije u gostima, ali i Češke na svom terenu.
Glavne uzdanice “sajdžija” i ovog puta biće Džaka i Šaćiri, ali je utisak da je možda i prošao zenit ove selekcije, pošto je retko koji fudbaler sa reprezentativnog spisak napredovao u igračkom smislu, a na sve to je ekipa četiri godine starije.

Kamerun: “Neukrotivi lavovi” traže prvi bod nakon 20 godina!

Prva asocijacija na Kamerun je bez ikakve sumnje Svetsko prvenstvo u Italiji koje je održano 1990. godine i senzacionalni nastup afričke reprezentacije koja je tada u svojoj grupi na krilima legendarnog Rožea Mile srušila Argentinu za koju je nastupao Maradona, a onda u osmini finala i Kolumbiju koju su predvodili Karlos Valderama i Fredi Rinkon.
“Neukrotivi lavovi” kako inače glasi nadimak ove reprezentacije su na tom Mundijalu zaustavljeni u četvrtifinalu od selekcije Engleske, a taj plasman među osam najboljih je ujedno i najveći uspeh ove afričke reprezentacije na Svetskim prvenstvima.
Ono što je veoma zanimljivo je da su prošle čak dve decenije od poslednjeg trijumfa Kameruna na Mundijalima.
Naime, na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Južnoj Koreji i Japanu je savladana Saudijska Arabija, a i to golom legendarnog Samjela Etoa, sada predsednika fudbalske federacije ove zemlje. Nakon toga, u Nemačkoj 2006. i Rusiji 2018. godine Kamerun nije ni učestvovao, dok je na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. i četiri godine kasnije u Brazilu, na šest odigranih mečeva doživeo isto toliko poraza uz samo tri postignuta gola.
Do plasmana na ovaj Mundijal, izabranici Rigoberta Songa, bivšeg kapitena ove zemlje su došli nakon trijumfa u plej-ofu nad Alžirom, i to nakon gola Toko Ekambija u četvrtom minutu nadoknade drugog produžetka, što je bio povod za veliko slavlje fudbalera kamerunske reprezentacije.
Ljudi od kojih se najviše očekuje kada je Kamerun u pitanju su pre svih golman Andre Onana, koji je pre nekoliko meseci sklonio Samira Handanoviča sa gola Intera nakon desetak godina, što dovoljno govori o tome u kakvoj formi se nalazi bivši golman Ajaksa.
Takođe, ne treba zaboraviti ni fudbalera PSŽ-a, Čupo-Motinga koji takođe igra sjajno u poslednje vreme, a od ostalih fudbalera treba izdvojiti vezistu Napolija Angisu, kao i igrača Liona, Toko Ekambija, koji je kao što smo već napomenuli svojim golom i doneo Kamerunu plasman na Svetsko prvenstvo.
Poslednju pripremnu utakmicu pred početak Mundijala, izabranici Rigoberta Songa su odigrali pre nedelju dana kad su samo remizirali sa Panamom (1:1), a jedini gol za ovu afričku selekciju postigao je Čupo-Moting.
Za kraj, treba napomenuti da su Kamerunci poslednji veliki uspeh na velikim takmičenjima ostvarili 2017. godine kada su osvojili Kup afričkih nacija.

Naš predlog

Svi vide Kamerun kao autsajdera u ovoj možda i najtežoj grupi na Mundijalu, međutim, mišljenja smo da ni Švajcarska nije na onom nivou sa prošlog Svetskog prvenstva, kada je ova selekcija odigrala nekoliko izuzetno kvalitetnih mečeva.
Mišljenja smo da Kamerun neće doživeti poraz i da će ova reprezentacija ujedno doći do prvog osvojenog boda na Svetskim prvenstvima nakon čak dvadeset godina, pa vam hrabro preporučujemo da probate sa duplom šansom X2 za koju je kladionica Meridianbet pripremila fantastičnu kvotu 2.04
.

Vrlo lako se može desiti da nam ovaj duel donese malo golova, pa vam savetujemo da probate sa igrom 0-2 gola koju Meridianbet plaća sa kvotom 1.63.

Za one najhrabrije, preporučujemo vam i igru od 0-1 gola za koju je kladionica Meridianbet odredila fenomenalan koficijent 2.90.

1 Trackback / Pingback

  1. Tip dana: Švajcarska – Kamerun: Kamerun priziva scenario iz Italije! - Tip Dana

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.