Derbi dana: Brazil – Srbija: Neka bude kao u Montevideu a ne kao u Rusiji!

Svetsko prvenstvo se polako ali sigurno zahuktava, a u četvrtak su na programu četiri izuzetno zanimljiva duela.
U centru pažnje će bez ikakve sumnje biti meč koji će biti odigran na stadionu “Lusail” gde će snage odmeriti selekcije Brazila i Srbije.
Početak duela na stadionu na kom će između ostalog biti odigran i finalni meč na Svetkom prvenstvu je zakazan za 20 časova.

Brazil: Karioke jure šestu titulu!

Ne treba posebno predstavljati Brazil, dovoljno je reći da se radi o petostrukom svetskom prvaku i bez ikakve sumnje najuspešnijem nacionalnom timu u istoriji.
Možda je pomalo i čudno što su Karioke do poslednje titule na Mundijalu došli još pre dvadesetak godina, na prvenstvu koje je održano u Japanu i Južnoj Koreji.
Ako se vratimo malo na to Svetsko prvenstvo, sigurno je da se velika većina vas seća da odavno ova reprezentacija nije bila toliko potcenjena kao što je to bio slučaj uoči tog Mundijala, ali su na kraju Karioke na krilima Ronalda, Rivalda i Ronaldinja došli do svoje pete titule šampiona sveta, i za sada poslednje.
Deluje da je već na sledećem Svetskom prvenstvu Brazil imao još bolju generaciju od te iz 2002. godine, pošto su glavne okosnice bili Ronaldinjo, Ronaldo, Adriano i Kaka, međutim, petostruki svetski šampion je takmičenje završio u četvrtfinalu, pošto je Francuska slavila sa 1:0.
Nakon toga “hladan tuš” i na Mundijalu u Južnoj Africi, gde su Karioke eliminisane u četvrfinalu od Holandije, uz konstataciju da je to možda bio i po imenima najslabiji Brazil u poslednjih pedesetak godina.
Usledilo je nešto što su svi sa nestrpljenjem očekivali a to je Svetsko prvenstvo u Brazilu, međutim, iako je tim koji je sa klupe predvodio Felipe Skolari došao do polufinala, tamo je usledila prava katastrofa, pošto su Nemci na tom polufinalnom susretu slavili rezultatom 1:7, što je rezultat od kog čitava fudbalska nacija dugo nije mogla da se oporavi.
Najzad, na poslednjem Mundijalu, ponovo blede partije Brazilaca, koji su u četvrtfinalu eliminisani od Belgije koja je ruku na srce imala zaista strašnu ekipu.
Do ovog Svetskog prvenstva, izabranici selektora Titea su došli bez većih problema i to sa prvog mesta u grupi uz šest bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Argentinu, a posebno treba izdvojiti tri poslednja meča Karioka u kvalifikacijama i to kada je sve već bilo rešeno što se tiče plasmana na Svetsko prvenstvo.
Naime, Nejmar i drugari su na tri poslednja duela ostvarili tri pobede, i to pošto je sva tri puta bilo 4:0, a da protivnici na tim susretima nisu bili nimalo naivni, pošto je petostruki svetski šampion u tom periodu savladao Čile i Paragvaj, ali i Boliviju u gostima, koja važi za jednog od najboljih domaćina u Južnoj Americi, pošto je opšte poznato da ova reprezentacija igra svoje mečeve na visokoj nadmorskoj visini.
Što se sastava Brazilaca za ovaj Mundijal tiče, ponovo će sve oči naravno biti uprte u Nejmara, ali ne treba zaboraviti ni Vinisijusa iza koga je fantastična sezona u Realu sa kojim je došao do “ušatog trofeja” uz postignut pogodak u velikom finalu.
Pored ovog tandema, napad Brazila bi trebalo da čine Rišarlison i Rafinja, dok je utisak da je sredina terena najslabiji deo ovog tima, iako nimalo ne treba potcenjivati Kazemira i najverovatnije Paketu.
Fudbalska javnost je bila iznenađena nakon poziva iskusnog Danija Alveša u nacionalni tim, ali se očekuje da prednost na desnom boku ipak dobije Danilo.
Na suprotnom boku će delovati gotovo izvesno Aleks Sandro, a najmanje nedoumice ima kada je u pitanju štoperski par, pošto će ispred Alisona igrati Tijago Silva i Markinjos.
Nema šta, ovo je makar na papiru uz Francuze verovatno i najjača reprezentacija na ovom Mundijalu, a ostaje da se vidi da li će se sve kockice poklopiti i da li će Brazil doći do svoje šeste titule šampiona sveta.
Za kraj, u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo, izabranici selektora Titea su odigrali dva meča krajem septembra i ostvarili dva trijumfa. Prvo je savladana selekcija Gane rezultatom 3:0, a potom i Tunis bez većih problema pošto je na kraju bilo 5:1.

Srbija: Piksi je preporodio “Orlove”!

Utisak je da se dugo od nekog nastupa Srbije na Mundijalu nije očekivalo ovoliko koliko se to očekuje ovog puta u Kataru.
Deluje da je “Orlovima” bio potreban čovek kao što je legendarni Dragan Stojković Piksi koji je za kratko vreme vratio svima veru u nacionalni tim.
Krenimo redom. Novembar 2020. godine. Baraž meč za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Škotske. Penal serija. Aleksandar Mitrović prilazi lopti, promašuje jedanaesterac i Škoti dolaze do plasmana na EURO. Samo nekoliko dana pre toga “Orlovi” su odigrali jedan od svojih najboljih mečeva u ovoj deceniji i slavili u polufinalu baraža protiv Norvežana u Oslu, rezultatom 1:2.
Bila je to prilika da se Srbija nađe na Evropskom prvenstvu posle čak dvadeset godina, ali od toga nažalost nije bilo ništa.
Nakon dugotrajnih pregovora početkom marta prošle godine Dragan Stojković Piksi je postavljen za novog selektora Srbije, što je izazvalo oduševljenje čitave fudbalske javnosti.
Nije sve krenulo na startu dobro po popularnog Piksija, pošto je u prvom meču kvalfikacija Irska u ranoj fazi meča na stadionu “Rajko Mitić” došla do vođstva, ali je usledio preokret “Orlova” koji su na kraju taj meč rešili u svoju korist rezultatom 3:2.
Nakon toga je usledilo nekoliko sjajnih mečeva, remi sa Portugalom u Beogradu, ali i nesrećni remi na gostovanju kod Irske, kada je bilo 1:1.
Računica je bila jednostavna. U poslednjem kolu je Srbiji bila potrebna na gostovanju kod Portugala za direktan plasman na Mundijal, dok je svaki drugi ishod značio da će Kristijano Ronaldo i drugari igrati na Svetskom prvenstvu.
I dalje se mnogi verovatno sećaju one konferencije za medije uoči tog susreta, kada je Dragan Stojković na pitanje jednog novinara o eventualnom plasmanu na Svetsko prvenstvo izgovorio “Kakav, bre, eventualni, bre?! Kakav eventualni? Moramo da idemo u Katar!”
Utisak je da je čuveni Piksi svoj pobednički mentalitet preneo i na reprezentatativce Srbije koji su kada je to bilo najpotrebnije, odigrali svoj najbolji meč u ovim kvalifikacijama i slavili rezultatom 1:2, a čovek odluke je bio Aleksandar Mitrović, kome se na najbolji mogući način vratilo za onaj promašeni jedanaestarac protiv Irske.
Sa odličnim partijama Srbija je nastavila i u Ligi nacija, a sve to nakon bolnog poraza u prvom kolu od Norveške na domaćem terenu, kada je bilo 0:1.
Nakon tog neuspeha na startu trećeg po važnosti takmičenja reprezentacija, “Orlovi” su vezali pet mečeva bez poraza, a u poslednjem kolu je na gostovanju ponovo savladana Norveška, rezultatom 0:2, što je bilo dovoljno za prvo mesto u grupi i plasman u prvu diviziju.
Srbija u napadu ima Mitrovića, Vlahovića, Jovića, iz drugog plana prete Milinković-Savić, Tadić, Kostić, Gudelj, ali deluje da je ubedljivo najslabiji deo ovog tima odbrana, koju bi po svemu sudeći trebalo da čine Milenković, Pavlović i Veljković.
Poslednji pripremni meč pred Mundijal, Srbija je odigrala pre samo nekoliko dana sa Bahreinom, a taj duel je završen rezultatom 5:1.
Golove za srpski nacionalni tim su postigli Tadić i to dva puta, Vlahović, Đuričić i Jović, a vrlo lako je taj trijumf mogao da bude i ubedljiviji, uz konstataciju da brine primljen gol od Bahreina, koji je reprezentacija koja je daleko od renomea Srbije.

Naš predlog

Ono što je izuzetno upečatljivo kada su u pitanju i jedna i druga selekcija je da oba tima imaju fenomenalne napadače, a da je odbrana slabiji deo tima, što nam potencijalno može doneti golove na obe strane, zbog čega vam savetujemo da probate sa igrom GG za koju je kladonica Meridianbet pripremila koeficijent 1.95.

Generalno, mišljenja smo da će nam ovaj u najavi spektakularan susret na stadionu “Lusail” doneti dosta golova, pa vam predlažemo da odigrate igru 3+ koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.77.

Preskočićemo ovog puta prognoziranje konačnog ishoda, ruku na srce pomalo i iz patriotskih razloga, ali ono što je i te kako evidentno je da Brazil ima vrhunski napad, selektor Tite je koncipirao igru na gol više, a na sve to su “Orlovi” u poslednje vreme pokazali da imaju dosta problema u zadnjoj liniji tima, i realno je da Karioke na ovom duelu postignu makar dva gola, a nama ostaje da se nadamo da to neće biti dovoljno za pobedu jednog od najvećih favorita za osvajanje Mundijala.
Igru D2+ kladionica Meridianbet ceni sa kvotom 1.61.

1 Comment

  1. Neka bude kao na Novom Zelandu 2015.-e u finalu Svetskog U19 prvenstva kad su naši orlići dobili 2:1 i postali prvaci sveta,a veliki broj igrača koji su bili tada na Novom Zelandu je sada u A reprezentaciji(SMS,njegov brat Vanja,Živković,Rajković,Maksimović koji je tada dao gol za pobedu i titulu svetskih prvaka,Babić,Veljković,Grujić,Radonjić,itd.)…SREĆNO ORLOVI!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.