Tip dana košarka: Real Madrid – Partizan: Partizanu ponovo preti ”španska kragna”, sada u Madridu

Crno-beli smo boravak na Iberijskom poluostvru nastavljaju u španskoj prestonici gde će im rival biti madridski Real. Posle poraza u Barseloni Partizan će pokušati da iznenadi drugog španskog velikana, ali treba reći da je ”kraljevski klub” apsolutni favorit. Utakmica se igra u 20.45 večeras.

Real Madrid: Posle četiri vezane pobede Madriđani sve bliži vrhu

Možda su u Realu očekivali bolji skor od trenutnog, a on je 6 pobeda i tri poraza, ali posle dosta lošeg starta ovo je odličan učinak. To mogu da zahvale na rezultatima u novembru, u kome ređaju samo pobede, a poslednji neuspeh doživeli su krajem oktobra kada ih je u Madridu iznenadio Virtus. U tom trenutku Real je ima samo dve pobede i tri poraza i ozbiljno se postavljalo pitanje ostanka Matea Ćusa na klupi slavnog kluba. Podsetimo, ovaj stručnjak je bio dugogodišnji pomoćnik legendarnog Pabla Lasa, a posle problema sa zdravljem poznatog trenera nasledio ga je na klupi.

Real je ranjiv u svojoj dvorani. Pokazali su to Olimpijakos i Virtus koji su slavili ovde, ali su Madriđani pobedili kao domaćini Crvenu zvezdu, Anadolu Efes i Albu. Taj trijumf nad Turcima bio je na neki način osveta za poraz u finalu prošlogodišnje Evrolige u beogradskoj Areni. Možda je taj meč bio i najbolje ovogodišnje izdanje Reala, mada su na strani uspevali da pobede Panatinaikos, Olimpiju i Valensiju. Upravo su ”Slepi miševi” bili poslednja ”žrtva” Ćisa i ekipe. U utorak je još jednu nestvarnu partiju odigrao Džanan Musa sa 28 ubačenih poena i 6 skokova. Odličan je ponovo bio i Gabrijel Dek, sa dabl-dabl učinkom od 16 koševa i 10 skokova. Dvocifren je bio samo još Petr Korneli sa 10 poena.

Što se ukupnog učinka Reala do sada tiče, oni prosečno postižu 82,3 poena, hvataju 37,3 lopti uz preko 20 asistencija. Pojedinačno su najučinkovitiji Musa sa 14,7 i Dek sa 12,8 poena po meču. Blizu dvocifrenog učinka je i gorostasni centar Valter Tavares sa 9,8 koševa ali i preko 6 skokova po meču. Geršon Jabusele je sledeći po učinku, ali njega gotovo sigurno neće biti u timu večeras zbog povrede. Ima Real još mnogo aduta, trojicu plejmejkera, dvojicu prekaljenih asoca Ćaća Rodrigeza i Sehija Ljulja, te oporavljenog Najdžela Vilijamsa-Gosa, bivšeg igrača i Partizana. Spoljna linija je prenatrpana sa Dekom, Musom, Abaldeom, Hezonjom, Kornelijem, a nedostajaće pomenutu Jabusele, ali i od ranije povređeni Adam Hanga i iskusni Rudi Fernandez. Pod koševima su Valter Tavares, centar sa Zelenortskih Ostrva, kao i Vensan Poarije i mladi Eli Ndiaje koji je tek napunio 18 godina.

Partizan: Nastavlja se najizazovniji period u godini za crno-bele

Čim se pojavio raspored Evrolige i ABA lige bilo je jasno da će Partizan imati paklene dve sedmice. Sve je počelo gostovanjem u Barseloni, nastavlja se utakmicom u Madridu, a slede dueli sa Zvezdom u ABA ligi u ponedeljak, pa Valensija u Evroligi i Budućnost iz Podgorice i opet Zvezda, sada meč u elitnom evropskom takmičenju. Možda je jedina povoljna okolnost to što će gosti, posle Reala, biti još samo u meču sa Crvenom zvezdom u ABA ligi.

Posle 9 kola u Evroligi Partizan ima skor od 4 pobede i pet poraza. Moglo je da bude bolje, svakako, jer nikako ne možemo da zaboravimo onaj izgubljeni meč u Vitoriji protiv Baskonije koji je ispušten iz ruku na neverovatan način. Moguće je da se moglo pobediti i protiv Olimpije u Beogradu, ali je sve ostalo nekako u skladu sa očekivanjima. Bitno je da crno-beli ostanu u trci za Top 8 što bi bio veliki uspeh za ekipu koja se vratila u Evroligu posle skoro decenije izbivanja iz iste. Partizan ima veliku podršku na svom parketu u Areni i osim poraza od Olimpije u Beogradu su pobeđeni svi ostali rivali, Virtus, Žalgiris i Makabi. Još jedna pobeda doneta je sa strane, pobeđen je Panatinaikos u Atini. Na strani je Valjak izgubio ubedljivo od Albe na startu, u produžetku u Vitoriji i dosta lako u Pireju od Olimpijakosa i Barselone u Blau Grani.

U utorak je Partizan odlično otvorio meč protiv izabranika Šarunasa Jasikevičijusa u glavnom gradu Katalonije. Sve do finiša druge četvrtine Partizan je bio u vođstvu i čini nam se da je meč iskliznuo iz ruku u trenutku kada su kod vođstva od 6 poena razlike crno-beli propustili da realizuju tri uzastopna napada, u dva od tri je Smailagić promašio zakucavanja. Kada su Katalonci prelolimi duel, pitanje pobednika se više nije postavljalo. U ostatku meča Željko Obradović je dozirao minutažu svojim košarkašima, svestan da je šansa propuštena a da se za samo dva dana igra protiv Reala. Najefikasniji je na kraju bio Danilo Anđušić koji je odigrao svoj ubedljivo najbolji meč u sezoni, iako je na parketu proveo manje od 18 minuta u drugom poluvremenu. Srpski reprezentativac je ubacio čak 23 poena i znatno podigao svoj ovosezonski prosek. Dvocifren je bio samo još Džejms Naneli sa 10 poena, dok je Ledej imao 8 koševa, a čak je i, do ovog meča, fantastični Matijas Lesor imao samo 5 poena i 5 skokova na kraju.

Slab je bio i Panter, kapiten je meč završio sa dva poena i mnogo promašenih šuteva, što budi nadu pred Madrid jer on uvek posle slabo odigranog meča zablista u narednom. I pored toga što je sa dva koša u Blau Grani pokvario svoj prosek, Panter je i dalje najefikasniji Partizanov košarkaš u Evroligi sa 15,6 poena po meču. Sledeći po učinku je Zek Ledej sa 13,4 uz preko 6 skokova po meču. Lesor je sada na 12,2 poena i više od 8 skokova u proseku, a dvocifren učinak imaju Egzum, Naneli i Anđušić sa prek 10 koševa po meču. Ovi košarkaši su nosioci igre i od njih se ovako nešto i očekival, ali da bi se pobedio tim poput Reala mora da se priključe i ostali. Teško je igrati u ovom ritmu sa 6,7 košarkaša. Jam Madar je sasvim solidan na početku sezone, ali ostali igraju vrlo malo i nemaju baš nikakav doprinos u Evroligi, pre svih Trifunović i Vukčević, dok su van stroja Koprivica i Avramović.

Mnogo se nada polagalo u povratak Alena Smailagića, on je nagovestio velike mogućnosti u samo pet minuta igre protiv Makabija kada ubacio 9 poena i bio glavna prevaga u igri, a od novajlije Vladimira Brodziajnskog se tek očekuje doprinos. Međutim, Smailagić se ponovo povredio u Barseloni i prve procene kažu da ga u timu neće biti barem do Nove godine. To je veliki problem za Obradovića baš sada pred ovaj najnaporniji deo sezone. Sada će Lesor i Brodzijanski morati da ponese sav teret pod košem, uz Ledeja i povremeno Vukčevića, ne samo u Evroligi već i u regionalnom takmičenju koje je za Partizan i značajnije ove sezone.

Naš predlog:

Kladionice nemaju dilemu, Real je veliki favorit i kvota na njegov trijumf u Meridianbet kladionici je 1.17 dok se pobeda Partizana procenjuje koeficijentom 5.20. Recimo samo da se Real i Partizan nisu sastajali od februara 2014. godine kada je Real slavio sa 23 poena razlike u Madridu.

Naš prvi predlog odnosi se na poene. Partizan je podbacio u Blau Grani u napadu, ali je Barsa sigurno jedan od najboljih defanzivnih timova u Evroligi. Real je ekipa koja igra na koš više, pa smatramo da će na ovom meču pasti više od ponuđene granice, a ona je na 163,5 poena ukupno. Za (+) koeficijent je 1.91 u Meridianbet kladionici.

Dodaćemo i po jednog košarkaša za koga smatramo da će prebaciti granicu koja mu je određena u kladionici Meridianbet za poene. Kod Reala je to Petr Kormeli, a za Francuza je granica na 7,5 poena uz koeficijent 1.75, dok smo kod Partizana izabrali Kevina Pantera koji bi morao da bude mnogo bolji nego protiv Barselone i prebaci granicu od 14,5 koševa koliko mu je predvidela kladionici Meridianbet sa kvotom 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.