Tip dana košarka: Crvena zvezda – Partizan: Prvi od potencijalno dvocifrenog broja okršaja

U poslednjoj utakmici 8. kola u regionalnoj košarkaškoj ligi sastaju se dva najveća favorita. Beogradski rivali proglašeni su finalistima ABA lige mnogo pre starta takmičenja, a posle dosadašnjeg toka čini se da će se to i dogoditi. Naravno, u plej-ofu je svašta moguće ali nam se čini da su crveno i crno-beli ove sezone za dva koplja ispred svih ostalih. S obzirom da ove godine oba tima igraju u Evroligi, postoji hipotetička mogućnost da oni odigraju dvocifren broj međusobnih utakmica u sezoni, po dve u ABA ligi i Evroligi su sigurne, tu su potencijalni okršaj u Kupu Radivoja Koraća i u tom projektovanom finalu ABA lige, čak pet mečeva. Ko zna, možda se sastanu i u doigravanju Evrolige, ali bi to bilo baš previše. U prvom meču domaćin je Crvena zvezda, a utakmica u hali Aleksandar Nikolić igra se u ponedeljak u 20 časova.

Crvena zvezda: Dolazak Duška Ivanovića iz korena promenio situaciju

Loše su crveno-beli počeli sezonu, u Evroligi su ređali poraze imali su samo jedan trijumf u prvih pet kola, dok su u ABA ligi poraženi na svom parketu od ekipe Zadra. Takav epilog doveo je do razlaza sa trenerom Aleksandrom Jovanovićem i moramo priznati da je prava šteta što jedan mladi i perspektivni stručnjak nije dobio dužu šansu. Naravno, nije bilo ni dovoljno sreće za njega, u Evroligi je raspored na početku bio paklen, uglavnom se gostovalo, a jedini istinski kiks bio je poraz od Zadra i možda neuspeh protiv Panatinaikosa u Evroligi. Zvezda zaostaje jednu pobedu i jednu utakmicu za Partizanom pošto je meč protiv Cedevita Olimpije odložen na zahtev Ljubljančana, a zbog većeg broja košarkaša tog tima zaraženih koronavirusom.

Na klupu Crvene zvezde seo je iskusni trenerski vuk Duško Ivanović. Nekadašnji košarkaš Budućnosti i Jugoplastike poznat je kao vrlo strog trener što pojedinim košarkašima ne odgovara. Njegovo angažovanje bilo je mali rizik, uzimajući u obzir da je Zvzeda gotovo kompletirala tim, a neposredno pre njegovog dolaska stiglo je i poslednje pojačanje, odlični plejmejker Luka Vildoza. Sada Ivanović mora da igra s onim što je zatekao, na ruku mu je išao oporavak Nemanje Nedovića, a srpski reprezentativac pokazao je da je najveće letošnje pojačanje, bez konkurencije. Dolazak ove trojice, tačnije jednog trenera i jednog igrača, uz oporavak Nedovića, pokrenuo je Zvzedu. U Evroligi su vezali tri pobede, dve na domaćem parketu protiv Asvela i Makabija, te jednu na gostovanju, prvu u sezoni u Evroligi, kod Albe u Berlinu. Sve tri pobede ostvarene su posle dramatičnih završnicašto samo pozitivno mođe da utiče na samopouzdanje ekipe.

Ivanović, kao i Jovanović pre njega, koristi maksimalan broj igrača na svakom meču. Svih 12 koji su u timu imaju svoju ulogu i petorka se često menja, poput hokejaških izmena. Kada se odlučuje, lopta ide u ruke Nedoviću, kao što je to bilo u Berlinu. Protiv Makabija u četvrtak umalo da Zvezda od gotovog napravi veresiju, ali su Izraelci smušeno odigrali poslednji napad i bodovi su ostali u Beogradu. Treba reći da je najbolji igrač Zvezde do preuzimanja liderske palice od dvojca Vildoza-Nedović, bio snažni krilni centar Ben Bentil. On je bio poslovično najzapaženiji u timu, a dobar broj mečeva sjajno je odigrao i njegov konkurent na poziciji četiri, Luka Mitrović. Od centarske linije se više očekivalo Hasan Martin. Filip Petrušev i posebno Miroslav Raduljica, nisu pokazali ni delić onoga zbog čega su dovedeni, pa je Ivanović iz ”ilegale” vratio pomalo zaboravljenog Ognejna Kuzmića. Spoljna linija ima svojih problema, Ponekad zablista Ivanović, nekad Holand, a za sada je Dobrić daleko od prošlogodišnje forme. Ispada da se spolja zavisi od Luke Vidoze i Nemanje Nedovića, a njima bi morao da se pridruži još neko.

Učinak u Evroligi, koji je mnogo merodavniji pred ovaj meč jer će treneri igrati sa najjačim snagama, kaže sledeće. Nedović je na 13,5 poena, Vildoza na 12,4 a Bentil na 12 koševa prosečno po meču. Najbolji skakač je Bentil sa preko 5 skokova po meču, a sa nešto manje od pet su Mitrović i Petrušev. Ubedljivo najboljiasistent je Luka Vildoza sa 4 dodavanja po utakmici.

Partizan: Povrede kvare raspoloženje Željku Obradoviću

Nikako da se Partizan kompletira ove sezone. Avramovića i Smailagića nije bilo od starta sezone, kratko je van stroja bio prvo Naneli pa Egzum, a onda se teže povredio Balša Koprivica. Pod koševima je i onako falio jedan igrač, a bez Koprivice probelm se usložio. Angažovan je slovački krilni centar Vladimir Brodzijanski, a Alen Smailagić se, pre očekivanja, pojavio u timu i pokazao da će biti veliko pojačanje. Međutim, već na svom trećem meču u kome se ”skinuo”, na utakmici u Barseloni, bivši NBA košarkaš je povredio tetivu prsta i ponvo otišao na ”bolovanje”, po procenama do Nove godine.

Znalo se da će ovaj period godine biti veoma zahtevan za Partizan. Očekivao je Obradović da će se tim kompletirati do sada i da će oni najviše opterećeni igrači, poput Lesora, Ledeja, Madara…dobiti malu odmenu. Izgleda da će morati i dalje da budu mnogo vremena na parketu, pogotovo jer skoro da nema lake utakmice na horizontu kada bi šansu mogao da dobije neko sa manjom minutažom. Čini nam se da Obradović koristi malo igrača, svega osam, devet na važnim utakmicama i zamor materijala je velika. U tom može da leži prednost Zvezde, pored činjenice da će igrati pred svojim navijačima i što su igrači odmorniji jer su u četvrtak igrali u Beogradu. Partizan je imao ekskurziju po Španiji, igrao je protiv dva velikana svetske košarke, prvo sa Barselonom a onda i Realom. Oba meča je izgubio, a protiv Reala je postigao 97 koševa, ubacivši 40 za samo 10 minuta na početku. Broj poena na meču u prvoj četvrtini je rekord Evrolige, ali sumnjamo da je neko u Partizanu zadovoljan zbog toga.

Bez odbrane nema ni pobede, crno-beli daju prosečno mnogo koševa, ali primaju još više. Ponekad je odbrana delovala toliko smušeno protiv Madriđana da je i Obradović nemoćno širio ruke. Protiv Zvezde neće nedostajati energije, to je sigurno. Pobeda bi crno-bele dovela blizu cilja, a to je prvo mesto pre doigravanja. Pokazalo se i prošle sezone koliko znači igra pred svojim navijačima, pa je Zvezda u finalu slavila sa 3:2, a oba tima su dobijala mečeve kada su bili domaćini. U ABA ligi Partizan nema kiks, ali nije ni imao nekog izazovnijeg protivnika pošto nije igrao ni protiv Budućnosti ni protiv Ljubljančana, ali ni odličnog FMP-a. Skor u Evroligi je, rekli bismo, očekivan, za sada 4 pobede i 6 poraza. Već u četvrtak u Arenu dolazi Valensija, to je meč koji se mora dobiti, a za vikend u Beograd dolazi Budućnost. Nerdni duel sa Zvezdom igra se već 8. decembra, ali u Evroligi i domaćin će biti Partizan.

Najefikasniji u timu Partizana u Evroligi je kapiten Kevin panter sa 15,6 poena, za njim slede Zek Ledej sa više od 14, pa Lesor, Egzum, Nanali i Anđušić, svi su na dvocefrenom učinku prosečno. Najbolji skakač je Matijas Lesor sa 7,6 uhvaćenih lopti, a drugi je Ledej sa 6,2. Po asistencijama se malo ko ističe, a prosečni su Panter, Ledej i Egzum sa nešto više od dve po meču.

Naš predlog:

Kladionice smatraju da je Zvezda blagi favorit i mislimo da je to iz dva razloga. Prvi je serija pobeda u kojoj se crveno-beli nalaze, a drugi je igranje pred domaćim navijačima. U kladionici MaxBet kvota na pobedu domaćina je 1.83 a na trijumf Partizana je 2.15.

Naš prvi predlog su poeni, obično ih je manje od ponuđene granice kada su ovakve utakmice u pitanju, pa ćemo i sada ispratiti takav osećaj. Granica u kladionici MaxBet je na 158,5 ukupno, a za manje od tog broja dobija se koeficijent koji iznosi 1.88.

Predložićemo i po jednog košarkaša iz oba tima za koga verujemo da će imati ”svoj dan”. Što se Zvezde tiče čini nam se da bi Filip Petrušev, zahvaljujući svojim kretnjama i brzini, kao i solidnom šutu sa distance, mogao da prebaci granicu od 7,5 poena, koliko mu je zadato u MaxBet-u sa koeficijentom 1.85, dok ćemo se kod Partizana odlučiti za Jama Madara kod koga je granica samo na 5,5 poena. Kvota za (+) je 1.90 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.