Tip dana košarka: Boston Seltiks – Milvoki Baks: Duel dve trenutno najbolje ekipe kao poklon pod Božićnom jelkom

Kao i svaki put na Božić po gregorijanskom kalendaru u NBA ligi se igra samo par utakmica, ali onih koje izazivaju najviše pažnje. Na Badnje veće nema košarke pa su se navijači i igrači malo odmorili. Od tri meča koja su predviđena za Božićni dan najzanimljiviji se igra u bostonskom TD Gardenu gde domaći ”Seltiksi” dočekuju Milvoki Bakse. Utakmica se po srednjeevropskom vremenu igra u 23 časa.

Boston Seltiks: Tejtum opet vodi Seltikse ka finalu

Aktuelni vicešampioni NBA lige trenutno su tim sa najboljim skorom u celoj ligi. Boston je posle 33 odirane utakmice sakupio 23 pobede i doživeo deset poraza. Ipak, u decembru su znatno pokvarili svoj učinak, na 11 utakmica, koliko su odigrali u poslednjem mesecu u godini, imaju svega 5 trijufa i čak 6 neuspeha. Na poslednjih sedam utakmica izgubili su čak 5 puta, a niz od tri vezana neuspeha na svom parketu prekinuli su pre dva dana kada su u Bostonu pobedili Minesotu. Najbolji skor ovaj tim imao je u novembru kada su i izbili na prvo mesto sa 14 pobeda i samo dva poraza.

Džejson Tejtum igra još jednu fantastičnu sezonu, on trenutno ima prosek od preko 30 koševa, tačnije 30,5, a uz to je premašio 8 skokova i 4 asistencije po meču. On prosečno ubacuje deset puta šuteve za dva poena a nešto više od tri trojke pogodi po meču. Drugi strelac tima je Džejlen Braun sa 26,5 koševa, dok su daleko od ovog dvojca Malkom Brogdon sa 13,7, Markus Smart 11,6 i veteran Al Horford sa 10 koševa po utakmici.

Treba reći da je Boston sačuvao petorku koja je prošle sezone bila najbolja na Istoku i igrala zatim veliko finale koje je izgubila od Golden Stejta. Naravno je da je Tejtumu, istinskoj zvezdi lige, stalo da osvoji ”Prsten”, a procenio je da Seltiksi imaju sastav koji je kadar da mu tu želju ispuni. Mnogo se očekuje od Džejlena Brauna koji, uz Tejtuma, provodi najviše vremena na parketu i igra skoro 36 minuta po meču, najviše u karijeri. Ipak, značajno je popravio prosek u svim kategorijama, a posebno u skoku, pa ovaj be hvata prosečno 7,5 lopti u odnosu na 6 u prethodne dve sezone.

Ima Boston solidnu i klupu, tu su Derik Vajt, Grent Vilijams, Blek Grifin, Pejton Pričard i Robert Vilijams. Treba reći da je Boston potresla velika afera oko trenera Imea Udoke, koga je klub suspendovao na godinu dana zbog kršenja klupskog pravilnika, pa je na klupi sada njegov pomoćnik Dž Macula, s kojim je prošle sezone stigao do velikog finala i poraza od 4:2 protiv Voriorsa.

U poslednjoj odigraoj utakmici Boston je pobedio Minestonu sa 121:109, najefikasniji u timu Seltiksa bili su ponovo Braun i Tejtim, prvi je ubacio 36 a drugi 30 poena. Pobeda je bila važna zbog činjenice da su tri puta u nizu izgubili pred svojim navijačima i dozvolili, pre svega, Milvokiju da im se približi. Dvocifreni na meču sa Vulvsima bili su još Vajt sa 18 i Horford sa dabl-dabl učinkom od 17 poena i 11 skokova.

Milvoki Baks: Janis hoće ”Prsten”, ali i MVP nagradu

Baksi su ostali bez pehara koji su osvojili pre dve godine, a u plej-ofu su ih izbacili upravo Boston Seltiksi još u četvrtfinalu Istoka. Bila je to veoma zanimljiva i neizvesna serija koju je Boston dobio sa 4:3 i to posle vođstva Milvokija od 3:2 u seriji. Od te sedme utakmice Boston i Milvoki se nisu sastajali, a oba tima odigrala su već više od 30 utakmica u novoj sezoni. Prvi duel ostavljen je, sa namerom, za Božić, kada su gleaoci širom SAD i sveta pored televizora.

Janis Adetokumbo je lider ovog tima i u aktulenoj sezoni. Naturalizovani Grk je igra na Evrobasketu, puno se potrošio u selekciji Helana, ali je ponovo odličan i u regularnoj sezoni u NBA ligi. Trenutno ubacuje 31,4 poena po meču, a hvata 11,3 lopti po meču. Drugi strelac tima je plejmejker Džru Holidej sa 18,7 koševa prosečno a sledicentar Bruk Lopez sa 14,8, što je svakako prijatno iznenađenje. Drugi skakač tima je iskusni Bobi Portis sa tačno 10 skokova po utakmici, dok je pominjani Lopez sakupio skoro 6 skokova po meču. Što se asistencija tiče tu je u vođstvuDžru Holidej sa 7,5 dobrih dodavanja, a Adetokumbo je ima 5,2, dok je Kris Midlton treći sa 4,4 asistencije.

Statistika nam je pokazala jasno od koga sve zavisi u timu Baksa, naravno da je to Janis Adetokumb, ali ni on ništa ne može bez podrške Holideja i Midltona. Trener Majk Budenholcer ima na raspolaganju i odlične klupske igrače, poput šutera Konatona, ali i Bonija Portisa koji pleni iskustvom i omiljen je među navijačima. Veliki problem bila je teška povreda kolena iskusnog Australijanca Džoa Inglsa koji se tek sada polako vraća u tim i ne sme se previše rizikovati s njim. Rezervni plejmejker Karter igra dosta, ali je daleko od učinka Džru Holideja i postiže svega 7,6 poena za više od 25 minta u igri.

Milvoki je takođe pokvario učinak u decembru, u psolednjih sedam utakmica imaju četiri poraza uz tri trijumfa, a pred ovaj meč su vezali dva poraza, prvo od Klivlenda, a onda i od Bruklina, oba puta na strani. detokumbo je Bruklinu ubacio 26 poena uz 13 skokova, a odličan je bio Bruk Lopez sa 23 poena. Dabl-dabl skor ostvario je Bobi Portis sa 10 koševa i 12 skokova, dok je Džru Holidej imao 18 ubačenih poena.

Naš predlog:

Malo ko je očekivao da će u ovaj meč oba tima ući u lošoj formi. Decembra nije bio po planu ni kod Milvokija ni kod Bostona. Seltiksima je ovo peti uzastopni meč pred svojim navijačima i dobro je što su pobedom nad Minesotom prekinuli niz od tri vezana neuspeha. U kladionici Meridianbet kvota za pobedu Bostona je 1.50, a trijumf Milvokija procenjuje se koeficijentom 2.60.

Naš predlog je igra na veći broj poena, timovi moraju navijačima da obezbede zabavu, a prava košarka ostavlja se za plej-of, u kome će ova dva tima ponovo igrati pošto su trenutno najuspešniji u ligi. Granica za ukupan broj poena je na 224,5, a za (+) se dobija kvota 1.88 u kladionici Meridianbet.

Što se pojedinaca tiče izabraćemo po jednog iz oba tima. Kod Bostona naš predlog je da će Džejlen Braun otići u plus. Granica za njega je na 25,5 koševa, a za (+) kvota je 1.85 u kladionici Meridianbet. Kod Milvokija smo izabrali Bruka Lopeza. Granica za stamenog centra je na 12,5 koševa, a za (+) kvota je 1.85 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.