Tip dana košarka: Valensija – Partizan: Presudan meč za ambicije oba kluba

Drugi sudar ova dva tima koja su u Evroligi zahvaljujući specijalnoj pozivnici posle izbacivanja ruskih klubova mogao bi biti presudan za krajnji plasman. Valensija i Partizan imaju identičan skor posle 19 kola, po 9 pobeda i 10 poraza, i moraće da podignu formu i poprave rezultate ako žele u četvrtfinale. Utakmica u Fonteti igra se u četvrtak u 20.45.

Valensija: I oslabljena Valensija je vezala tri pobede

Mnogi su otpisali Valensiju iz trke za plasman u digravanje posle onog meča sa Crvenom zvezdom. U tom duelu su poraženi na svom parketu, ali osim poraza mnogo više brige donela je katastrofalna igra ekipe trenera Mumbrua. Gotovo svi su podbacili protiv desetkovane Zvezde, ali je Bojan Dubljević, verovatno, odigrao najslabiji meč u karijeri. Posle okršaja sa Beograđanima iz stroja je ispalo nekoliko igrača Valensije. Pored već odsutnih igrača iz stroja su ispali i plejmejker Džered Harper i krilni centar Hasiel Rivero.

Dobra vest za Mumbrua je povratak Harpera u duelu sa Manresom u ACB ligi, koji je Valensija dobila u nedelju. Povreda kvadricepsa je ozbiljna, ali je on odigrao 7 i po minuta, međutim bez učinka. Postavlja se pitanje da li će Mumbru ozbiljnije računati na njega u ovako bitnom meču protiv Partizana, ili će se opredeliti za ostale ošarkaše na spoljnim pozicijama, a ima ih. Tu su Lopez-Arostegi, Kris Džons, Klemen Prepelič i Đozep Puerto, što je sasvim dovoljno za 40 minuta košarke. Pod košem će se osetiti odsustvo kubanskog krilnog centra koji je, između ostalog, bio tvorac pobede Valensije u Beogradu protiv Partizana. Rivero ubacuje prosečno 11,2 poena u Evroligi i hvata 4 lopte po meču, pa će za centarsku liniju biti baš zahtevan zadatak a nadokandi takav učinak. Problem je i loša forma Bojana Dubljevića, Crnogorac je na poslednjih pet mečeva samo dva puta bio dvocifren i to sa 11 i 10 ubačenih poena, protiv baskonije u ACB ligi, odnosno Efesa u Evroligi.

Iznenađujuće je da je Valensija i sa toliko povređenih igrača i neraspoloženim Dubljevićem, uspela da veže dve pobede u Evroligi i doda jednu u ACB ligi. Pobeđen je aktuelni šampion Evrope Anadolu Efes u Fonteti, a upisan je i trijumf u Vilerbanu protiv Asvela. U domaćem prvenstvu pobeđena je Manresa. U međuvremenu Valensija je dovela još jedno pojačanje, što samo potvrđuje da imaju ambiciju da se nađu u plej-ofu. Novi član španskog kluba je Šenon Evans, bek sa psošem Gvineje, koji je doveden iz Betisa, a trenutno je najbolji strelac španske lige sa 21 poenom po utakmici. Opet je pitanje hoće li Aleks Mumbru njega odmah ubaciti u var+tru ili sačekati da odradi bar još neki trening sa novim saigračima.

Valensija ima tek 50% uspešnost na svom parketu u Evroligi, po 5 poeba i poraza, dok su na strani slavili 4 puta, uz pet poraza. Jedna od pobeda na strani desila se u beogradskoj Areni kada su posle produžetka pobedili Partizan sa 100:96. Kris Džons je najefikasniji u Evroligi, ubacuje prosečno 14,5 poena, drugi je Bojan Dubljević sa 12,5, a slede Rivero sa 11,2 i Harper sa 10 koševa po utakmici. Najbolji skakači su Dubljević sa 4,7 skokova i Džejms Veb sa 4,5. Najbolji asistent je Kris Džons sa 5 dobrih dodavanja u proseku, ispred Džereda Harpera sa 3,9. Valensija prosečno postiže 81 koš po meču u Evroligi.

Partizan: Utakmica koja se mora dobiti ako se želi među osam

Da nije bilo slabog izdanja u Tel Avivu rekli bismo da je Partizan najzad dostigao radnu temperaturu. Ovako, taj poraz u meču sa Makabijem sigurno da brine pred ekstremno važan meč u Valensiji. To što su domaći oslabljeni, ne mora ništa da znači. U ovogodišnjem izdanju Evrolige pokazalo se da ni na jednoj utakmici nema favorita i da su se mnogi ”favoriti na papiru” zagrcnuli. To se dogodilo i Valensiji u duelu sa Zvezdom, i samo sedam dana kasnije Efesu u meču sa Valensijom.

Partizan je izgubio od Valensije na svom parketu i to je jedan od većih kikseva crno-belih ove sezone. Ti bodovi su bili već ukalkulisani u konačan skor, ali se taj meč smestio između dva poraza od Zvezde, u vreme kada Valjak nije imao sreće sa neizvesnim završnicama. Posle poraza od Valensije i Zvezde Crno-beli su u Areni srušili Anadolu Efes, Bajern, Monako i Baskoniju, postali prava domaćinska ekipa i to može da bude problem pred odlazak na Iberijsko poluostrvo. Naime, samo dva puta je Partizan pobedio na strani, u Atini protiv Panatinaikosa i u Istanbulu protiv Fenerbahčea. Ispustio je gotovo izvojevanu pobedu u Vitoriji na početku sezone i imao je egal završnicu u Vilerbanu, na svom ostalim gostovanjima lako su položili oružje.

Sada crno-beli moraju da budu pravi. Dobra je vest da je Obradvić razigrao skoro sve igrače, izuzev Džejmsa Nanelija koji nikako da opravda epitet zvezde prelaznog roka. Protiv Baskonije zablistao je Uroš Trifunović, koji je pored odlične odbrane uspeo da ubaci rekord sezone od 15 koševa. Na Kevina Pantera se uvek može računati, a hrabri sve bolja igra Joanisa Papapetrua, u oba pravca. Lesor je drugi najkorisniji igrač Evrolige, ali se pomalo primećuje i umor kod njega. Zato sve više minuta, posebno u ABA ligi, dobija Alen Smailagić na poziciji ”petice”, ali i ostali košarkaši sa nešto skromnijom minutažom u Evrpligi, poput Tristana Vukčevića.

Statistički gledano Kevin Panter je najubojitiji u Partizanu, kapiten postiže više od 15 poena po meču, a za njim su Matijas Lesor sa 12,8 i samo nijansu slabiji Dante Egzum sa 12,7 koševa prosečno. Zek Ledej je na 11,6 poena i tu se završava spisak igrača sa dvocifren brojem koševa. Skokovi su zaštitni znak Lesora, Francuz je pokupio 7,6 lopti prosečno, a dosta mu pomaže Ledej sa 5,8 uhvaćenih lopti. Najbolji dodavač u Partizanu je Egzum sa 2,6 asistencija, ispred Kevina Pantera sa 2,3. Asistencije su svakako segment u kome crno-beli mogu da napreduju. Efikasnost je zavidna, prosečno Partizan ubacuje vipe od 84 poena po utakmici.

Naš predlog:

Rekli smo već da je ovo izuzetno važan duel za oba tima. U prvom odmeravanju snaga Valensija je iznenadila u Beogradu, posle 40 minuta bilo je 84:84, ali je nakon dodatnih pet minuta rezultat glasio 100:96 za Špance.

U kladionici CircusBet domaćin je favorit, kvota za jedinicu je 1.78 dok je pobeda Partizana procenjena koeficijentom koji iznosi 2.05. Granica za ukupna broj koševa je 166,5 i naš prvi predlog odnosi se na tu igru. Predlažemo manje poena od ponuđene granice, a za (-) kvota je 1.90 u kladionici CircusBet.

Što se pojedinačnog učinka tiče, predložićemo po jednog košarkaša iz oba tima. Kod domaćina izdvajamo Havijera Lopez-Arestegija za koga smatramo da će ubaciti više od 7,5 poena, kolika je granica u kladionici CircusBet sa kvotom 2.00. Kod Partizana je naš izbor Dante Egzum, granica u CircusBet je 11,5, a za (+) kvota je 1.80.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.