Najava i analiza: Premijer liga, 22. kolo: Lider na Gudisonu, šampion na Vajt Hart Lejnu, Vukovi na Liverpul

premijer liga

Novo kolo i nova uzbuđenja u engleskoj Premijer ligi. Zimski prelazni rok je završen, ponovo se trošilo mnogo, a prednjačio je Čelsi, mada ni ostali nisu bili pasivni. U ovom kolu derbi se igra u Londonu, Totenhem dočekuje Mančester Siti, ali će zanimljivo biti i na ostalih devet terena. Kvote su važile u momentu pisanja analize.

Čelsi – Fulam – 3+ @ 1.90 u CircusBet

Plavci su trošili kao pijani milioner ove zime, a dovođenje Enca Fernandeza iz Benfike oborilo je rekord Premijer lige. Mladi Argentinac mogao bi biti veliko pojačanje, ali ove sezone Čelsi je daleko od vrha tabele. U drugu polovinu sezone Plavci ulaze kao desetoplasirani tim, sa više od 20 bodova zaostatka za vodećim Arsenalom. Od Fulama, koga sada dočekuju, izgubili su pre manje od mesec dana. Sada su Kolibari ispred njih na tabeli, a to se u istoriji nije često dešavalo. Fulam je na odličnom 7. mestu, možda bi ove sezone mogli i do plasmana u Evropu, a u prošlom kolu odoleli su Liverpulu na Enfildu. Na Krejven Kotidž stigao je Saša Lukić iz Torina i smatramo da Fulam ima svoje šanse i na Stamford Bridžu. Naš predlog su golovi, za 3+ koeficijent u kladionici CircusBet iznosi 1.90.

Everton – Arsenal – x2,0-2 @ 2.21 u Meridianbet

Osam prvenstvenih utakmica bez pobede, uz ispadanje iz oba kupa, moralo je da se završi otkazom za Frenka Lamparda. Everton je u međuvremenu preuzeo Šon Dajš, legendarni trener Barnlija i videćemo mogu li Karamele s njim na klupi do opstanka u Premijer ligi. Sada su na pretposlednjem mestu, uzeli su samo dva boda u prethodnih osam kola, a posle nastavaka sezone samo su na Etihadu izbegli poraz. Od pojačanja ništa ove zime, pa će Dajš sa postojećim snagama tražiti spas. Nevolja je što na njegovom debiju za rivala ima najbolji tim Engleske u ovom trenutku. Arsenal je pet bodova ispred Sitija, uz utakmicu manje, i navijači Tobdžija veruju da Arteta to neće ispustiti. Došli su Žoržinjo i Trosard i pojačali konkurenciju u napadu koji će morati bez Gabrijela Žezusa do kraja sezone. Posle poraza od Sitija u FA kupu sve snage Tobdžije će usmeriti na osvajanje titule. U Liverpulu su favoriti, ali ne potcenjujte efekat novog trenera. Naš predlog je dupla šansa na goste uz mali broj golova. Za x2,0-2 kvota je 2.21 u kladionici Meridianbet.

Aston Vila – Lester – GG @ 1.80 u Mozzartbet

Vila igra odlično pod vođstvom Unaji Emerija, na prethodne četiri utakmice u ligi uzeli su deset bodova, a jedini, i to žešći, kiks napravili su u FA kupu kada ih je u Birmingemu eliminisao Stivenidž. Trenutno su 11. na tabeli ali su samo dva boda udaljeni od plasmana u Evropu, što će im biti cilj u preostalom delu sezone. U Birmingem stiže Lester, ekipa koja je poslednji put u prvenstvu pobedila još 12. novembra. I pored loših rezultata niko i ne razmišlja o otkazu za Brendona Rodžersa. Olbrajton je otiša u zimskom prelaznom roku i to je bio pretposlednji Mohikanac iz šampionske generacije Lestera. Lisice su se prošlog vikenda plasirale u osminu finala FA kupa i to takmičenje moglo bi da bude njihov prioritet u narednom periodu, pogotovo kada budu rešili probleme oko statusa, koje još nisu. Lester je tek na 14,. mestu sa samo bodom više od prvog tima u zoni ispadanja. I pored situacije na tabeli smatramo da gosti nisu bez šansi na Vila parku pa predlažemo igru gol-gol. Za GG kvota u kladionici Mozzartbet iznosi 1.80.

Brentford – Sautempton – x2 @ 1.90 u MaxBet

Jasno je da su domaćini favoriti u ovom meču. Sve je na strani Brentforda, igraju dobro, osvajaju bodove i nalaze se na odličnom 8. mestu bez ikakvih problema oko statusa. Možda Pčelice nisu zainteresovane previše za izlazak u Evropu, tek im je druga sezona u eliti, ali ako im se ukaže šanse, sigurno će je iskoristiti. S druge strane Sveci su poslednji, grčevito se bore da i naredne sezone igraju u Premijer ligi, a u zimskom prelaznom roku bili su jedni od najaktivnijih klubova. Najnovija pojačanja su Onuaču i Sulejmane, posle dolaska Oršića iz Dinama. Sautempton je igrao u polufinalu EFL kupa ali je sa dva poraza od Njukalsa ostao bez finala. Neće im to teško pasti ako ispune cilj i ostanu u ligi. Timovi van zone ispadanja nisu daleko odmakli i očekujte veliku borbu u nastavku sezone. Svaki bod je značajan, a mi verujemo da Sveci mogu bar do jednog na Komjunitiju. Naš predlog je dupla šansa na goste, a za tip x2 koeficijent u kladionici MaxBet iznosi 1.90.

Brajton – Bornmut – GG @ 2.10 u MaxBet

Nemamo diemu da je Brajton apsolutni favorit protiv Bornmuta, ali nam se čini da je gost ipak potcenjen kvotom. Pored toga Galebovi nemaju imperativ osvajanja bodova, nalaze se na visokom 6. mestu i mogu u potpunosti biti zadovoljni kako se sezona odvija. Za Trešnjice problemi tek predstoje, povratnik u elitu je u zoni ispadanja, ima samo 17 bodova, a niz od četiri uzastopna poraza prekinuli su u prošlom kolu remijem sa Notingem Forestom. I pored prekida crne serije sumnjamo da su zadovoljni osvajanjem samo jednog boda protiv Šumara na svom terenu. Brajton ne zna za neuspeh u 2023. godini. Poslednji poraz doživeli su poslednjeg dana prethodne godine i to od lidera Arsenala na svom Ameksu. Galebovi igraju odlično i u FA kupu, prošle sedmice su ponovo pobedili Liverpul, ovaj put u najstarijem fudbalskom takmičenju i plasirali se među 16 najboljih timova u FA kupu. Bornmut nema šta da brani na jugu Engleske i verujemo da može makar do gola. Naš predlog je GG sa kvotom 2.10 u kladionici MaxBet.

Mančester junajted – Kristal Palas – 1,0-3 @ 2.10 u Meridianbet

Pre dvadesetak dana Palas je izjednačio protiv Junajteda na svom Selhurst parku u sudijskoj nadokandi i verovatno ugasio i nagoveštaj nade da Crveni đavoli mogu u bitku za titulu. Posle tog remija usledio je poraz od Arsenala, opet u nadoknadi, i tim Erika Ten Haga je spušten za zemlju. JUnajted se i dalje drži u zoni plasmana u Ligu šampiona, to i jeste glavni cilj za ovu sezonu, a posle nekoliko pojačanja letos, bili su malo pasivnije ove zime. Nema ni razloga za suprotno, Junajted igra dobro i ne samo u Premijer ligi. Plasirali su se u finale EFL kupa, igraće protiv Njukasla, a prošli su dalje i u FA kupu. Uskoro ih očekuje i nastavak takmičenja u Ligi Evrope. Dakle, još uvek su na četiri koloseka, i po tome su rekorderi od svih engleskih timova. Orlovi igraju promenjivo, kao i svake sezone. Sada su bez pobede već četiri kola, ali su posle dva poraza upisali dva remija. Problem je i dalje efikasnost, samo jedan gol postigao tim Partika Vijere za 360 minuta. Uz pobedu Junajteda predlažemo i mali broj golova. Za kombinaciju 1,0-3 u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 2.10.

Vulverhempton – Liverpul – x @ 3.60 u MaxBet

Sezona koju su pojeli skakavci, mogli bi da kažu u Liverpulu. Istina, još uvek mogu da urade nešto veliko, a to je jedino osvajanje Lige šampiona. Koliko je to realno, videćemo već koliko krajem ovog meseca kada igraju prvi meč osmine finala protiv Reala iz Madrida. Prošle sedmice ispali su i iz FA kupa, eliminisao ih je Brajton i to je bio drugi trijumf Galebova nad Redsima u kratkom vremenskom intervalu. Liverpul je tek na 9. mestu i predstoji mu žestoka borba za neko mesto koje vodi u Ligu šampiona, i to sa veoma neizvesnih ishodom. U Vulverhemptonu Klop neće imati na raspolaganju kompletan tim, i dalje su povređeni Van Dajk, Žota i Firmino, a dobra je vest povratak Davida Nunjeza. Vukovi brinu o opstanku, dolazak Lopetegija ih je prodrmao i trenutno su van zone ispadanja, ali samo zbog bolje gol razlike u odnosu na Bornmut U prošlom kolu nisu imali realne izglede na gostovanju kod šampiona, a pre samo 20 dana poraženi su od Liverpula na ovom istom mestu u FA kupu. Tada je bilo 0:1, a i sada nam se čini da golova neće biti mnogo. Nekako nam sve vuče na remi, a za x kvota je 3.60 u kladionici MaxBet.

Njukasl – Vest Hem – 1 @ 1.70 u Mozzartbet

Plasman u finale EFL kupa i eventualni trijumf u tom takmičenju bio bi samo šlag na torti ukoliko Njukasl obezbedi učešće u Ligi šampiona naredne jeseni. Jeste lepo kada podignete neki pehar, ali smo uverenei da bi ga navijači menjali za mesto u evropskoj eliti. Srećom po Svrake i dalje je moguće i jedno i drugo, a plasman u finale nekog takmičenja stigao je posle više od pola veka. Samo jedan poraz ima Njukasl u dosadašnjih 20 utakmica, njega su doživeli na Enfildu od Liverpula i to golom po isteku sudijske nadoknade. Arsenal im beži 11 bodova i nije realno da se Svrake bore za titulu, s obzirom da i Siti ima šest bodova više. Na Sent Džejms park stiđe Vest Hem. Čekićari su jedno od neprijatnijih iznenađenje u ovom prvenstvu, a pobeda nad Evertonom u prošlom kolu pomerila ih je iz zone ispadanja. U ponedeljak su slavili protiv Ovnova u Kauntiju, bilo je 2:0, ali podsetimo da je Derbi Kaunti sada trećeligaš. Njuksl je bliži pobedi ali mora biti obazrivi sa četom Dejvida Mojesa koja ima mnogo veći kvalitet nego pto to tabela pokazuje. Edi Hau radi odlično na severu i mislimo da bodovi ostaju u Njukaslu. Za jedinicu je kvota 1.70 u kladionici Mozzartbet.

Notingem Forest – Lids – 1x,0-3 @ 1.98 u Meridianbet

Snovi o plasmanu u finale EFL kupa Šumara raspršeni su već u prvom polufinalnom duelu sa Mančester junajtedom. Đavoli su pobedili u Notingemu sa 3:0 pa je revanš na Old Trafordu bio samo formalnost. Opet je pobedio Junajted, a Forest se okreće prvenstvu u kome maju samo jedan cilj, a to je opstanak. To u Notingemu ne shataju olako, jer u suprotno ne bi potrošili ogroman novac na pojačanja, a i u zimskom prelaznom roku su bili izuzetno aktivni.Stigli su Kelor Navas, Felipe i Šelvi, a ranije Danilo i Vud. Šumari su se pomerili ka sredi ni tabele, ali su bodovno i dalje vrlo blizu ”crvene” zone. Četiri kola Forest nije izgubio i blagi je favorit u duelu sa Lidsom. Jorkširci su poslednji put pobedili početkom novembra a od tada su imali tri remija i tri poraza. Lids je na 15. mestu, imaju 19 bodova i to je samo dva više od Bornmuta, prvog tima ispod crte. Poslednji duel ove dve ekipe u Premijer ligi dogodio se još u prošlom veku, tačnije 1999. godine. Šumari nisu izgubili na svom terenu već šest kola u Premijer ligi i ne verujemo da će Lids taj niz prekinuti. Naš predlog je dupla šansa na domaćina uz mali broj golova. Za 1x,0-3 kvota je 1.98 u kladionici Meridianbet.

Totenhem – Mančester Siti – 2 @ 1.75 u CircusBet

Nije sve idelano u ekipi Pepa Gvardile, a videlo se to i po odlasku kansela u Bajern, bađ zbog sukoba sa katalonskim trenerom. Siti nema prostora za neki novi kiks u prvenstvu, Arsenal beži pet bodova i ima utakmicu manje. To što su Građani pobedili Tobdžije u FA kupu može mnogo da znači na polju samopouzdanja, ali za prvenstvenu trku nema mnogo značaja. Prvi prvenstveni duel Totenehem i Siti su odigrali na Etihadu 19. januara. Bio je to meč u kome su Pevci ispustili dva gola prednosti koji su stekli posle prvih 45 minuta i na kraju su poraženi sa 4:2. Mogao je taj meč da odluči prvenstvenu trku da je Konteov tim sačuvao tu prednost. Totenhem je slavio u gradskom derbiju protiv Fulama na strani, a onda je slavio i protiv Prestona u FA kupu. Obe pobede ostvarene su bez primljenog gola. Prošle sezone Totenhem je dobio oba duela protiv Mančester Sitija u prvenstvu, ali to nije omelo Građane da osvoje titulu. Sada bi pobeda Sparsa mogla da aktuelnog šampiona košta odbrane naslova. Pobeda nad Arsenalom u FA kupu podigla je samopouzdanje kod ekipe Pepa Gvardiole i smatramo da će to biti presudno u meču sa Totenhemom na Vajt Hart Lejnu. Za dvojku se u kladionici CircusBet dobija koeficijent koji iznosi 1.75.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.