Tip dana: Šerif – Partizan: Šerifa razoružati već u Moldaviji

Evropsko proleće fudbaleri Partizana počinju u Moldaviji. Njihov rival je prošlogodišnji Zvezdin dželat, Šerif iz Tiraspolja. Moldavski prvak proslavio se učešćem u Ligi šampiona prošle sezone kada su pobedili i Real u Madridu, kasnije osvajača ovog takmičenja. Prvi meč igraće se u Kišinjevu, a ne u Tiraspolju, a neće biti ni publike. Partizan prosto ne sme da ispusti ovu šansu, mada su crno-beli na put krenuli posle jednog od najtežih poraza u istoriji od Mladosti GAT od 4:0 u Humskoj. Prvi obračun sa Šerifom zakazan je za četvrtak u 21 čas, a revanš je sedam dana docnije u Beogradu.

Šerif: Nije to ona ekipa od prošle godine, ali je i dalje Šerif opasan rival

Sedam puta uzastpno Šerif je prvak Moldavije. Međutim, prvenstvo ove zemlje ne spada u neke kvalitetnije lige, a reprezentacija Moldavije je jedna od najlabijih u Evropi. To malo znači kada se pogleda sastav tima iz Tiraspolja u kojem Moldavaca nema ni u tragovima. Svoju dominaciju na domaćem planu Šerif je i uspostavio dovođenjem ogromnog broja stranih, uglavnom afričkih, fudbalera.

Prošle sezone napravili su najveću senzaciju u Evropi, pobedili su Real na Santjago Bernabeu, ali su i pre toga uspeli da slave u jednoj utakmici grupe, kao domaćini su savladali ukrajinski Šahtjor iz Donjecka. Zanimljivo je da su do grupne faze morali da izbace dva šampiona iz ovog Regiona. Prvo su, na opšte iznenađenje, u dva meča bili bolji od Crvene zvezde, da bi onda napravili još jedno iznenašenje i eliminisali zagrebački Dinamo, koji se već spremao za grupnu fazu Lige šampiona. Ne samo da su sprečili okršaj srpskog i hrvatskog prvaka u plej-ofu, koji su svi sa čežnjom priželjkivali, već su i jedne i druge poslali u razred niže, Ligu Evrope.

Da im klubovi iz ovog dela Balkana odgovaraju pokazali su i u ovosezonskim kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prvo su eliminisali mostarski Zrinjski, prvaka Bosne i Hercegovine, a onda i slovenački Maribor. Zaustavio ih je tek češki Plzenj, a u finalu plej-ofa za Ligu Evrope bili su uspešniji od Pjunika iz Jermenije, doduše tek posle penala. Dobili su snažnu grupu u kojoj su bili još Mančester junajted, Real Sosojedad i Omonija iz Nikozije. Kiprane su dobili oba puta, a sve četiri utakmice sa Špancima i Englezima su izgubili. Na kraju su bili treći i preselili se u treće po jačini takmičenje.

Nije uspeo Šerif da prodajom fudbalera na najbolji način iskoristi veliki prošlogodišnji uspeh. Rasprodali su tim, ali transferi nisu vredni pomena, osim odlaska Traorea u Ferencvaroš za 2 miliona evra. Jesu uzeli lepe pare od UEFA, ali su prošustili istorijsku šansu da etabliraju klub kao stalnog učesnika grupnih faza. Za sada nemaju rivala u Moldaviji, ali bi i to lako moglo da se promeni nestankom para. Stalno su me njali trenere, a sada je na klupi ponovo Italijan Roberto Bordin, koji je vodio Šerif pre pet godina. Iz prošlogodišnjeg sastava u timu je Stjepan Radeljić, ali je tim opet prepun Brazilaca i Afrikanaca. Teško je reći od koga Partizanu preti najveća opasnost, možda od nezgodnog Nigerijca Akanbija koji je već dao 10 golova ove sezone. Tu je odlični ukrajinski golam Maksim Koval, a zanimljivi igrači su i Kamerunac Gabi Kiki, i novajlija Marokanac Ahmet Talal.

Šerif je lider moldavske lige, ali je poslednji zvanični meč odigrao Početkom novembra kada je pobedio Milsami sa 2:0. U januaru su odigrali neke prijateljske utakmice, remizirali sa danskim liderom Nordsjelandom i izgubili od ukrajinskog Krivbasa. I dalje je to tim koji se uzda u čvrstu odbranu, a u napadu šta se uradi. Fizički su izuzetno moćni, ali tehnički ne baš toliko. Mnogo toga će, što se prvog meča tiče, zavisiti i od vremenskih uslova, a pošto navijača neće biti, ostaće Šerif i bez te prednosti.

Partizan: Kad su mogli prošlog febrauara da izbace Spartu, mogu crno-beli i Moldavce

Niko u Partizanu nije bio nezadovoljan žrebom. Posle paklene grupe Lige konferencija u kojoj su vojevali sa Kelnom, Nicom i Slovackom, tri snažene ekipe, a bili su u prvom šeširu, sada su kuglice bile mnogo ljubaznije prema crno-belima. Naravno, samo ime moldavskog prvaka podseća na njihove partije u grupnoj fazi Lige šampiona i pobede nad Realom i Šahtjorom, te izbacivanej Zvezde i Dinama iz Zagreba. Međutim, od tog Šerifa ostalo je samo ime, s obzirom da u sastavu gotovo da nema fudbalera iz tih utakmica.

Mora Partizan da misli o sebi. Da stvari nisu najbolje odrađene tokom zime pokazalo se na premijeri u Kruševcu koju su dobili minimalnim rezultatom, ali je Napredak ogolio dobar deo slabosti Petrićevog tima. To što nisu platili na mostu, čitaj u Kruševcu, platili su na ćupriji, u Humskoj protiv novajlije Mladosti iz Novog Sada. Partizan je poražen na svom terenu sa 4:0, što je jedan od najtežih poraza na domaćem terenu u istoriji ovog kluba. Stariji se sećaju poraza od Hajduka od 6:1, ali je te sezone Partizan na kraju bio prvak i navijači su brzo oprostili taj debakl, a kada će, i da li će moći ovaj protiv Mladosti, teško je reći.

Prelazni rok je odrađen, čuj odrađen, traljavo. Niko nije angažovan do pred sam početak prolećnog dela prvenstva kada je u Humsku stigao povređeni Kolumbijac Kolorado. Nešto sumnjamo da će ovaj defanzivni vezista, kako je predstavljen, uopšte zaigrati za Partizan u skorijem roku. Naravno, došao je na pozajmicu, što je rukovodstvu najvažnije jer nije koštao ništa, a kada se bude odlučivalo da li će biti otkupljen, verujemo da će se vratiti u klub iz koga je došao, a čijeg se imena ne možemo setiti u ovom momentu. Zašto niko nije došao pitanje je za upravu, ali odgovor znamo. Partizan je ”popunjen” na svim pozicijama. U prevodu, nikog nisu uspeli da prodaju, pa nikog nisu ni doveli. U međuvremenu su otišli Terzić na pozajmicu u turskog drugoligaša i Lutovac koji je dobio papire da ode u Austriju.

Partizan je kvalitetniji od Šerifa, ali to ne mora ništa da znači. Za crno-bele su ove dve utakmice najvažnije do leta, pošto od titule opet nema ništa, a iz kupa su ispali od drugoligaša iz Sremske MItrovice. Da bi bar po nečemu dobrom navijači pamtili sezonu, osim po one dve pobede nad Kelnom, moraće Petrićevi momci da eliminišu Šerif i onda prirede još dve evropske utakmice sa nekim od poznatijih evropskih ekipa, ali i dodatno nabilduju koeficijent pred letošnje kvalifikacije za Ligu šampiona, ako zadrže drugo mesto na tabeli.

Naš predlog:

U Moldaviji nas očekuje sve samo ne lepa utakmica. Partizan bi mogao da već tamo napravi ogroman korak ka osmini finala, kao što je to uradio prošle godine u Pragu pobedivši Spartu golom Meniga. Čak i da ne pobedi imaće 90 minuta na svom terenu, pitanje je sa kakvom podrškom navijača jer istog dana košarkaši igraju protiv Fenerbahčea, a Arena je već rasprodata i biće 18 hiljada gledalaca. Fudbaleri bi bili prezadovoljni i polovinom tog broja na tribinama stadiona u Humskoj.

Po kladionicama Partizan je blagi favorit, mada je pre desetak dana prednost, po kvotama, davana Šerifu. U kaldionici Meridianbet jedinica se plaća kvotom 3.20, remi je 3.30, a pobeda Partizana 2.42.

Naš prvi predlog je igra na mali broj golova, ne očekujemo ih više od dva, a za 0-2 kvota je 1.70 u kladionici Meridianbet.

Možete slobodno pokušati i sa igrom x na poluvremenu, za Px koeficijent je 2.18, a za one koji ”gađaju” jake kvote evo predloga, prelaz x/x se plaća koeficijentom 5.00 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.