Najava i analiza: Premijer liga, 24. kolo: Gubi li Arsenal šampionsku trku, teško gostovanje za Tobdžije na Vila Parku, Siti u Notingemu posle 22 godine, Junajted između dva duela sa Barsom mora da nadmudri Lisice

premijer liga

Pred nama je novo kolo u Premijer ligi, a između dva vikenda gledali smo zaostali okršaj dva vodeća tima, Arsenala i Mančester Sitija na Emirejtsu. Aktuelni šampion je dobio taj meč u gostima i bodovno se izjednačio sa Tobdžijama, s tim da Arsenal ima još jednu utakmicu manje odigranu. Artetin tim će biti na velikom iskušenju u Birmingemu, a videćemo kako će se Siti provesti u notingemskoj šumi, na gostovanju kod Foresta posle skoro 22 godine, kada su oba kluba bila u drugoj ligi. Junajted se vrato u šampionsku trku, ima samo pet bodova manje od vodećeg dvojca, ali pre i posle Lestra igra sa Barselonom. Svašta se može očekivati i u Njukaslu gde gostuje Liverpul, tim koji je jedini do sada pobedio Svrake u prvenstvu. Kvote su važile u momentu pisanja analize.

Aston Vila – Arsenal – 0-2 @ 1.90 u Mozzartbet

Prva utakmica novog kola igra se u Birmingemu gde gostuje doskorašnji lider Arsenal. Tobdžije su obeležile dosadašnji tok sezone, ali su porazom od Sitija u zaostalom meču, odigranom u sredu, prepustili lidersku palicu aktuelnom šampionu. Ruku na srce Arsenal je i dalje u povoljnijem položaju, sa Sitijem ima isti broj bodova ali i jedan meč manje odigran. Pitanje je samo da li može izdržati trku sa rivalom koji ima mnogo širi roster i iskustvo osvajanja trofeja u kontinuitetu. Zanimljivo je da je i Aston Vila svoj prethodni meč igrala protiv Sitija, prošlog vikenda i prošla identično kao i Arsenal, izgubila sa 3:1, samo ne na svom terenu. Bio je to drugi vezani poraz Vile, pošto je pretthodno Lester odneo bodove iz Birmingema. Unaj Emeri je doneo mnogo toga dobrog u Aston Vilu, ali se sada sreće sa prvom krizom koju bi Arsenal mogao da dodatno produbi. Tobdžije su vezale četiri utakmice bez pobede, jednu u FA kupu i tri u prvenstvu, pa ne bi smeli još jednu. Neće im biti lako na Vila parku, pa se odlučujemo na mali broj golova. Za igru 0-2 gola koeficijent u kladionici Mozzartbet iznosi 1.90.

Brentford – Kristal Palas – 1 @ 1.89 u CircusBet

Pčelice su lišene svih opasnosti i tako raterećene igraju još bolje. Brentford se sjajno adaptirao u Premijer ligi i u svojoj drugoj sezoni nalazi se na osličnom 8. mestu sa dobrim izgledima da završi u nekom evropskom kupu. Prioritet ostaje isti, a to je opstanak, do koga bi mogli da dođu mnogo pre završetka prvenstva. Iza sebe imaju niz od deset utakmica u ligi bez poraza, a gubili su jedino u kupovima. U prošlom kolu su odigrali 1:1 sa Arsenalom na Emirejtsu, a gol koji su primili bio je prvi posle tri utakmice u kojima im se mreža nije tresla. Palas je u donjem delu tabele, za sada je udaljen solidnih sedam bodova od prvog tima u zoni ispadanja, ali se momci Patrika Vijere nikako ne mogu opuštati. Orlovi ne znaju za pobedu u 2023. godini, poslednji trijumf zabeležili su poslednjeg dana prethodne godine, a od tada su vezali šest utakmica bez trijumfa. Sva tri dosadašnja duela između ova dva tima okončana su nerešenim rezultatom, prošle sezone je oba puta bilo 0:0, a jesenas je na Selhurst parku bilo 1:1. Vreme je za pobedu nekog od timova, a mi se kladimo na Brentford. Za jedinicu se u kladionici CircusBet dobija koeficijent koji iznosi 1.89.

Brajton – Fulam – x @ 4.00 u Meridianbet

Oba tima osvojila su po 35 bodova, s tim što je Brajtonu za takav saldo bilo potrebno dve utakmice manje. Naime, Fulam je odigrao 23 a Galebovi 21 meč do sada. Najvažnije da su i jedni i drugi prezadovoljni, kako učinkom, tako i svojim izdanjima. Pred sezonu jedini cilj je bio opstanak u eliti, posebno za Fulam koji se seljakao iz Čempionšipa u Premijer ligu i nazad u nekoliko poslednjih sezona. Sada su i Brajton i Kolibari blizu izlaska u Evropu, samo je pitanje da li mesta ima za oba tima. U nešto boljoj formi je Brajton, tim sa juga Engleske nije poražen na sedam utakmica, računajući i FA kup, dok je Fulam vezao četiri takva susreta, takođe uz uspeh u FA kupu. Jesenas je u Londonu pobedio Fulam sa 2:1, ali je to bio odličan meč sa obe strane, što je samo nagovestilo kakva sezona čak ekipe. Ne očekujemo mnogo golova na Ameksu, dve od tri prethodne utakmice između ova dva tima završene su bez golova, a po nama i ovaj meč bi mogao da se završi remijem. Smatramo da Galebovi i Kolibari ne bi imali ništa protiv toga. Za x se u kladionici Meridianbet dobija sjajna kvota 4.00.

Čelsi – Sautempton – 1,2+ @ 1.73 u MaxBet

Pokušađe Sveci da iskoriste to što su fudbaleri Čelsija pomalo umorni nakon teške utakmice u Dortmundu, ali sudeći po tome kako Sautempton igra u poslednje vreme, ne verujemo da će im plan uspeti. Posle tragičnog poraza u duelu sa Vulverhemptonom u subotu konačno je smenjen trener Nejtan Džons, a još uvek se čeka novi šes struke. Pominju se Ralf Hazenhitl i Džesi Marš, dvojica menadžera koja su radila u Premijer ligi. Ne znamo da li neko i nešto može pomoći Svecima da izbegnu najgore, oni su na poslednjem mestu sa 15 bodova, samo četiri manje od prvog tima iznad crte, ali kada nisu uspeli da pobede Vulvse sa igračem više i golom prednosti, već su ostali i bez jednog boda, kako će dobiti nekog od jačih rivala? Nije ni Čelsi u nekoj posebnoj formi, mada je u Dortmundu odigrao sasvim solidan meč. Poter je spoznao težinu rada u velikom klubu i možda se malo i kaje što je napustio ušuškanu poziciju u Brajtonu. Čelsi nastavlja da kupuje, posle silnog novca koji su potrošili ove zime već se govori o dolasku Nejmara na leto. Preduslov je da izbore Ligu šampiona, a to sada ne deluje kao izvesno. Sada Čelsi mora da pobedi, a uz jedinicu smatramo da će bar dva puta pogoditi mrežu gostiju. Za 1,2+ kvota je 1.73 u kladionici MaxBet.

Everton – Lids – 1 @ 2.49 u CircusBet

Karamele su pobedom nad Arsenalom prekinule niz od osam prvenstvenih utakmica bez trijumfa, ali su već u narednom kolu dođiveli novi poraz i to na mestu gde im je to najteže palo. Igrao se čuveni Mersisajd derbi na Enfildu i Liverpul je još jednom pobedio Everton i ostavio ga u zoni ispadanja. Nama se čini da će Šon Dajš uspeti da izvuče Everton iz teške situacije i ostavi ga u eliti. Radio je to uspešno godinama sa Barnlijem, u kome nije imao ni izbliza kvalitetan sastav kao u timu sa Gudisona. Meč sa Lidsom dvostruko je važan za Everton. Ne samo da bi sa tri nova boda svoje šanse učinili realnijim, već bi pobedom ostavili Jorkširce iza sebe i napustili ”crvenu” zonu. Ni Lidsu ne cvetaju ruže u ovoj sezoni, i oni su menjali trenera jer Džesi Marš nikako nije uspevao da veže nekoliko dobrih rezultata. Presudio mu je poraz u Notingemu, a na dva meča sa Junajtedom u prethodnih deset dana, na klupi je sedeo Majkl Skubala. On je samo privremeno rešenje i čeka se spasilac. Na Gudisonu je Everton favorit u meču u kome pobeda vredi šest bodova, kako se to inače kaže u duelima timova koji se bore za opstanak. Jedinica se u kladionici CircusBet plaća kvotom 2.49.

Notingem Forest – Mančester Siti – 2,3+ @ 1.89 u Meridianbet

Kada se Siti dočepao čelne pozicije ne verujemo da će je brzo predati nekom. Istina, Arsenal ima jedan zaostali meč, i s obzirom da timovi imaju isti broj poena, Građani ne mogu da utiču na to da li će ostati na vrhu ako Arsenal bude pobeđivao. Međutim, u direktnom duelu tim Pepa Gvardiole je pokazao da ga ništa osim titule ne zanima, a da imaju puno pravo na takvu uobraženost. Veći problem od rivala za Siti je Fudbalski savez i eventualna kazna koja ih očekuje. Pominje se dijapazon mogućnosti od oduzimanja bodova do izbacivanja u niži rang. Možda se ništa i ne dogodi, ali su u Mančesteru spremni za svaku eventualnost. Za sada se s pritiskom odlično nose i već kroz tri dana očekuje ih prvi meč osmine finala Lige šampiona protiv Lajpciga, a to takmičenje je već godinama prioritet za njih. Imaju jedno finale, ali ne i osvojen ”ušati” trofej. Ukoliko bi usledila neka žešća kzna, možda je ovo poslednja prilika da ga osvoje u skorijoj budućnosti. Sledi im gostovanje u Notingemu gde nisu igrali 22 godine, a u Premijer ligi su se ove dve ekipe poslednji put sastale daleke 1995. godine. Notingem je popravio formu, ali je poražen od Fulama u Londonu. Trijumf Sitija ne bi smeo da dođe u pitanje, a golova bi moglo da bude barem tri. Za 2,3+ koeficijent iznosi 1.89 u kladionici Meridianbet.

Vulverhempton – Bornmut – 2-3 @ 2.00 u MaxBet

U potpuno različitom raspoloženju timovi dočekuju međusobni meč. Vukovi su se probudili i razgoropadi pod vođstvom Đulena Lopetegija i sada su već na 15. mestu, a ne tako davno bili su ”fenjeraši”. S druge strane Trešnjice su bez pobede od sredine novembra, iza sebe imaju devet utakmica bez pobede, sedam u prvenstvu i dva ispadanja iz kupova. Mala uteha moglo bi da bude to što su u tri prethodna meča dva puta ostali neporaženi, mada to nije donelo neki poseban benefit jer su ostali na pretposlednjem mestu sa samo18 bodova. Borba za opstanak se nastavlja, Bornum sigurno ne bi voleo epilog u kome bi se vratili u Čempionšip posle samo jedne sezone, a ako planiraju da ostanu u društvu najboljih morali bi da ne gube utakmice kakva je ova na Molinjuu. Vulverhempton je imao neke sjajne pobede u prethodnom periodu, pobedili su Liverpul sa 3:0, a u prošlom kolu su preokrenuli u Sautemptonu i to sa igračem manje i stigli do kapitalnih bodova za sebe, a svog domaćina gurnuli u ponor. U prvom delu sezone nije bilo golova u Bornmutu, a i sada će ih biti Umereno. Za 2-3 gola kvota je 2.00 u kladionici MaxBet.

Njukasl – Liverpul – x @ 3.60 u CircusBet

Njukasl je odigrao 22 utakmice u ovom prvenstvu i doživeo samo jedan poraz. Taj jedini naneo im je Liverpul na Enfildu i to golom duboko u sudijskoj nadoknadi. Pogled na tabelu kaže da Arsenal ima tri neuspeha, Siti 4, a Junajted pet. Liverpul je već sedam puta teren napuštao pognute glave. Svrake drže 4. poziciju i za nih je prioritet da je zadrđe do kraja sezone. Prednost u odnosu na rivale koji žele isto je to što ne igraju u Evropi i mogu maksimalno da se posvete prvenstvu, mada će igrati i finale EFL kupa. Čini nam se da je tim Edija Haua mao popustio, vezali su tri remija i tako ostali bez čak šest bodova, a rivali nisu bili iz one najjače kategorije. Liverpul im ne odgovara kao protivnik, nisu ga pobedili više od sedam godina u prvenstvu, a sada bi im i bod bio po meri jer bi Redse, verovatno, izbacili iz trke za četvrto mesto. Klopov tim mora da trijumfuje i sačuva nadu u nastup u Ligi šampiona i naredne sezone, ali već iza ugla je prvi meč sa Realom u osmini finala elitnog takmičenja. Pobeda nad evertonom popravila je raspoloženje, ali je Njukasl mnogo jači rival. Naš predlog je x, a za nberešen ishod kvota je 3.60 u kladionici CircusBet.

Mančester Junajted – Lester – GG @ 1.60 u Mozzartbet

Crveni đavoli su u procepu. Cilj im je plasman u Ligu šampiona, a otvorila se mogućnost da pojure i titulu koju čekaju od Fergusonove ere. Imaju pet bodova manje od Sitija i Arsenala i to n ije mali zaostatak, ali nije ni nenadoknadiv. S druge strane u četvrtak ih očekuje revanš sa Barselonom u Ligi Evrope u koji ulaze posle 2:2 na Nou Kampu. Bilo je to fantastično drugo poluvreme u glavnom gradu Katalonije i svi se nadaju da se može ponoviti na Old Trafordu. Jako bi važno bilo da pre toga tim Erika Ten Hag pobedi Lester, s obzirom da su Lisice najzad počele da liče na sebe i pobedile u dva prethodna kola Vilu u Bormingemu i Totenhem na svom King Paueru. Još vađnij je da su na te dve utakmice postizali po četiri gola. Junajted je često bio koban po Lester, dva puta ih je ostavljao bez Lige šampiona u finišu sezone, a sada bi ekipa Brendona Rodžersa mogla da im se osveti za to. Lesteru bodovi nisu obaveza, a baš tada Lisice mogu biti najopasnije. Naš predlog je igra gol-gol jer verujemo da Vardi i društvo mogu da zatresu mrežu u Mančesteru. Za GG kvota u kladionici Mozzartbet iznosi 1.60.

Totenhem – Vest Hem – 0-2 @ 2.00 u Meridianbet

Poraz na San Siru od Milana u osmini finala Lie šampiona jeste neprijatan po Totenhem, ali ostavlja nadu da se može nadoknaditi u revanšu na Vajt Hart Lejnu. Mnogo više je navijače zabrinuo debakl na King Paueru kada su njihovi ljubimci poraženi od Lestera sa 4:1, i pored činjenice da su prvi poveli. Poraz u Lesteru je znatno udaljio Pevce od plasmana u Ligu šampiona, ali su oni i dalje na 5. mestu, s tim da Njukasl na 4. ima dva boda više i meč manje odigran. Biće zanimljiva borba za tu poziciju, ako prihvatimo da su prve tri rezervisane za Arsenal i mančesterske rivale. Vest hem je lišen briga oko plasmana u Evropu, tim Dejvida Mojesa se bori za osptanak, ali je realano da nemaju neke veće probleme oko toga. Sada su Čekićari u dobroj formi, na tri prethodna kola su bez poraza a prošli su dalje i u FA kupu. Igraju i dalje čvrsto, daju malo, ali malo golova i primaju. Jesenas je na Olimpijskom stadionu bilo 1:1, a mali broj golova predviđamo i sada. za 0-2 gola koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.