Tip dana košarka: Crvena zvezda – Anadolu Efes: Zvezda traži izlaz iz krize protiv prvaka Evrope

Od tri večerašnje utakmice dve izazivaju posebnu pažnju. Pored gostovanja Fenerbahčea u Tel Avivu, sa pažnjom će se pratiti gostovanje Anadolu Efesa u Beogradu gde se sastaju sa Crvenom zvezdom. Crveno-beli imaju tri vezana neuspeha, dva u Evroligi i jedan u regionalnom takmičenju, dok su Pivari vezali četiri trijumfa, po dva u Evropi i u turskom šampionatu. Meč u hali ”Aleksandar Nikolić” igra se u sredu u 20.30.

Crvena zvezda: Košmarne dve sedmice su iza šampiona ABA lige

Zvezda je trijumfovala u Kupu Radivoja Koraća i činilo se da je uhvatila zalet i za prolaz u Top 8 u Evroligi. Razloga ua optimizam je imalo, pobeda u Tel Avivu protiv Makabija, gde je pre njih pobedila samo Barselona i dve utakmice u kojima su favoriti, koje su ih čekale, protiv nemačkih predstavnika. Odmah u prvoj šok! Alba je očitala lekciju crveno-belima usred Beograda i još jednom bila kobna za srpski tim. Taj trijumf bio je već unapred upisan, Berlinci su poslednji na tabeli, a kada jurite plasman u četvrtfinale morate da dobijate takve rivale. Sedam dana kasnije Zvezda je otputovala u Minhen, u Audi domu ih je čekao Bajern, ekipa koja ima minimalne šanse za proboj u plej-of, a i oni su u poslednjem kolu dođiveli debakl protiv Partizana u beogradskoj Areni.

Umesto iskupljenja za meč sa Albom, Zvezda je upisala novi poraz i to na debiju Fakunda Kampaca u Evroligi u crveno-belom dresu. Da sve bude gore Zvezda je imala 9 poena prednosti u poslednjoj deonici, ali ni to nije bilo dovoljno da ostvari važan trijumf, mada je na tribinama imala apsolutnu podršku, mnogo veću nego domaći tim. Neverovatno je kako su crveno-beli ispustili nekoliko pobeda u Evroligi, setimo se samo gostovanja Žalgirisu i meča sa Barselonom u Beogradu. Udarac koji su doživeli u Bavarskoj bio je pravi nokaut, a oni iz nokdauna nisu izašli ni tri dana kasnije kada su poraženi u Draženovom domu u Zagrebu od Cibone. Poraz od Cibosa koji su ozbiljno razmišljali da ni ne nastupe u ABA ligi ove sezone, zbog velikih finansijskih problema, bila je kap koja je prelila čašu i igrači, ali i trener Duško Ivanović, našli su se pod baražnom vatrom ozlojeđenih navijača. Podsećalo se da je budžet za kompletne plate u Ciboni manji od onoga što prima Nemanja Nedović, a kamoli pominjani Kampaco.

Ne moramo biti neki posebni stručnjaci da shvatimo da ovaj tim Zvezde nema balans. Na spoljnim pozicijama Zvezda ima trojicu vrsnih napadača, verovatno najjačju spoljnu liniju u Evropi, sa Vildozom, Kampacom i Nedovićem, ali njih trojica nikako ne mogu biti u isto vreme na parketu, a retko to mogu i dvojica protiv ozbiljnih rivala. Razlog je defanziva, pošto nijednan od te trojice nije poznat kao dobar odbrambeni igrač i svaki protivnički trener to dobro zna. Zvezdi je velike probleme pravi Borna Kapusta, plejmejker Cibone kome je ovo prva sezona u ABA ligi, a kako će onda zaustaviti evroligaške ”jedinice”, mnogo snažnije i kvalitenije od pomenutog igrača, kome i ovom prilikom izražavamo divljenje zbog svega što je pokazao u aktuelnoj sezoni. Pod kođem Zvezda ima samo radspoloženog Filipa Petruševa i to je premalo za sudare sa centarskim linijama timova iz Evrolige.

Šanse za plasman u Top 8 i dalje postoje. Ostalo je još osam utakmica, raspored nije loš, ali se čini da je potrebno bar sedam pobeda. Da su pobeđeni Nemci, sada bi trebalo pet pobeda, ovako svaka naredna utakmica je finale, kako je to najavio i trener Ivanović. Čini se da Zvezda ima teže rivale na svom terenu, posle Efesa dolaze i Olimpijakos i Fenerbahče, dok su na strani najmanje šanse u duelu sa Barselonom u Blaugrani.

Anadolu Efes: Ataman tempira formu za završnicu ali mu i dalje ”visi” Top 8

Pivari su na osmom mestu, poslednjem koje donosi plasman u četvrtfinale. Imaju 13 pobeda i 12 poraza i jedan zaostali meč koji je odložen posle katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Tursku. Taj duel odigraće se narednog utorka, a u Istanbul će doći Real Madrid. Pre tog meča, a posle gostovanja u Beogradu, Efes će igrati u petak protiv Makabija na svom parketu. Iz ova tri meča aktuelnom šampionu Evrope potrebne su barem dve pobede i sigurno je da u glavni grad Srbije dolaze po trijumf. Na ruku im ide dobra forma ali ne i povreda Vasilija Micića, koji je upitan za ovaj meč.

Teško će Efes uspeti da dože do 4. mesta i tako ima prednost domaćeg parketa u potencijalnom četvrtfinalu, ako se bude igrala majstorica. Loš start sezone, povrede važnih igrača i, zašto ne reći, slabe igre turskog tima, dovele su do toga da oni, osam kola pre kraja regularnog dela sezone, još ne mogu sa sigurnošću računati na plasman u doigravanje. U tri prethodne sezone Pivari su dominirali u evropskoj košarci, da se popnu na vrh Evrope 2020. godine sprečila ih je korona, ali su zato u naredne dve uradili šta treba i dva puta uzastopno osvajali eminentno takmičenje.

U ovu sezonu ušli su slabiji za Kruna Simona, ali jači za sjajnog Vila Klajburna. Na početku sezone, a i u dobrom delu dosadašnjeg toka, Ergin Ataman nije mogao da računa na Šejna Larkina koji se povredio u dresu Turske na Evrobasketu. On se vratio na teren i još uvek se čeka da zaigra na način kako to ume. Uz Micića najbolji pojedinac je Klajburn. Bivši košarkaš CSKA iz Moskve odmah se uklopio u novu sredinu i uglavnom je najefikasniji ili među dvojicom najefikasnijih pojednica. Nekoliko fantastičnih utakmica odigrao je i Rodrig Bobua, a od centara još uvek nema prave pomoći. Jeste došao Ante Žižić iz Makabija, ali je Efes reagova i nedavno doveo i iskusnog Krisa Singltona.

Na domaćem terenu Efes ima skor 7-4 dok je na strani upisao 6 pobeda i doživeo čak osam poraza. Vil Klajburn postiže prosečno 17,5 poena, drugi najefikasniji pojedinac je Vasilije Micić sa 16,8 koševa po meču, a odličan prosek ima Rodrig Bobua sa 11,5 poena. Šejn Larkin ima bolji prosek od njega, ali je on odigrao samo 9 mečeva i ima prosek od 12,6 koševa. Klajburn je i najbolji skakač tima sa 5,7 uhvaćenih lopti, a drugi je Ante Žižić sa 3,4 skoka. Naravno da je najbolji asistent tima Micić sa 5,8 dobrih dodavanja, ali mu se približava i Larkin sa 4,6 asistencija. Anadolu Efes je jedna od najefikasnijih ekipa u Evroligi i prosečno ubacuje skoro 83 poena po meču.

Naš predlog:

U prvom delu sezone ove dve kipe su se sastale u prvom kolu a Efes je lako dobio meč rezultatom 72:59. Podsetimo da je aktuelni šampion Evrope igrao dosta slabo, ali je i tako uspeo da slavi u jednom meču koji je brzo bio zabravljen. Zvezda je u odnosu na taj duel jača za Luku Vilozu i Fakunda Kampaca. Pored argentinskog dvojvca Zvezda ima i novog trenera, ali sve je to poznato. Koeficijent za trijumf Zvezde u kladionici Meridianbet iznosi 1.98 dok je trijumf Efesa propraćen kvotom 1.77.

Mnogo toga zavisiće od igranja ili neigranja Vase Micića. Srpski plejmejker je ujedno i bivši igrač Zvezde, a već tri godine dominira u elitnom takmičenju. Da meč nije ovako važan, verovatno bi ga Ataman poštedeo napora, ovako postoji šansa da on istrči na parket.

Naš predlog odnosi se na poene, očekujemo dosta poena, pošto Zvezda, a posebno Efes, igraju vrlo efikasne mečeve u poslednje vreme. Granica za ukupna broj koševa u kladionici Meridianbet iznosi 159,5 a za (+) koeficijent iznosi 1.88.

Dodajemo i predlog za poene za po jednog igrača iz oba tima. Kada je Zvezda u pitanju odlučili smo se za Filipa Petruševa, za koga je granica u kladionici Meridianbet 10,5 poena, a kvota je 1.91. Kod gostiju naš izbor je Vil Klajburn, granica za Amerikanca je čak 18,5 koševa, ali verujemo da će je prebaciti uz koeficijent koji iznosi 1.91 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.