Tip dana košarka: Olimpija Milano – Partizan: Ariju iz Bolonje ponoviti u Milanskoj skali

Partizanova turneja po severu Italije počela je odlično. Slavili su crno-beli u duelu sa Virtusom i došli do kapitalnih bodova u nastojanju da se u povratničkoj sezoni dokopaju četvrtfinala. Još je daleko overa tog cilja, a još jedna pobeda ”na čizmi” mnogo bi pomogla. Rival srpskom klubu je milanska Olimpija, tim sa neverovatno kvalitetnim igračima koji je imao tu nesreću da tokom cele sezone igra desetkovan povredama. Sada su Milanezi kompletni i Partizan dočekuju nakon pet uzastopnih pobeda u Evroligi. Meč u Mediolanum Forumu igra se u četvrtak u 20.30.

Olimpija Milano: Da li je moguće čudo pa da se Milanezi dokopaju Top 8?

Odgovor na pitanje iz naslova biće mnogo lakše dati posle utakmice sa Partizanom. Olimpija je u jednom momentu bila prežaljenja, čak je i trener Etore Mesina rekao da se njihove ambicije u Evroligi završavaju, ali se Armani pokazao žilavijim nego što se pretpostavljalo. Ruku na srce ovaj tim je pravljen za fajnal-for, ali je već posle trećeg kola ostao bez najboljeg igrača Šejvona Šildsa, a nešto kasnije i prvog plejmejkera i najvećeg letošnjeg pojačanja Kevina Pengosa. Ako se tome dodaju i izostnaci Luiđija Datomea , Tonuta i Devona Hola, nije ni čudo što im je skor bio katastrofalan i jedno vreme su bili poslednji na tabeli.

Sve se preokrenulo pobedom nad Baskonijom u Milanu. Posle toga su slavili protiv Zvezde, drugi put u sezoni, a onda su stigli i trijumfi nad atinskim klubovima Panatinaikosom i Olimpijakosom. Posle četiri vezana meča na svom parketu u utorak su otputovali u Valensiju, na prvo gostovanje u Evroligi još od 26. januara i poraza u Monte Karlu. Pobedili su domaćina sa 88:84 i uhvatili poslednju slamku kada je plasman u Top 8 u pitanju. Naravno, sa skorom 11-15 još su jako daleko od toga i ne zavisi sve samo od njih, jedino pod uslovom da dobiju sve mečeve do kraja, što ipak nije realno. U vreme kada su van stroja bili Šilds i Pengos, uprava kluba je reagovala dovođenjem ddvojice NBA igrača. Prvi je stigao Timoti Luvavu, nekada prvotimac Mege i reprezentativac Francuske, a onda je stigao i Šabaz Nejpir. Mesina sada ima pravu gužvu na spoljnim pozicijama i veliki problem koga da pošalje na parket. U vreme kad je tim bio desetkovan sve je zavisilo od Bilija Berona i njegovog šuta za tri poena. Amerikanac je sam dobio neke važne utakmice i ostavio Olimpiju u igri.

U utorak je Šabaz Nejpir odigrao najbolji meč od kada je kročio na Stari kontinent. Ubacio je Valensiji čak 28 koševa i podelio 5 asistencija. Kevin Pengos je uz 13 poena imao i 6 skokova, dok su dvocifreni bili i Riči, Meli i Beron. Šejvon Šilds je prvi put bio u sastavu još od meča u Minhenu, na kome se povredio, koji je odigran 20. oktobra. Podsetimo da je ovaj sjajni košarkaš dva dana pre te, za njega kobne utakmice, bio fantastičan u beogradskoj Areni i Partizanu ubacio 25 poena. Protiv Valensije je igrao samo 7 minuta i nije postigao ni poen. Brendon Dejvis, Johanes Vojtman i Kajl Hajns su uzdanice Mesine pod koševima, ali oni u utorak nisu imali svoje veče. Hajns je ubacio samo 4 poena, a visoki Vojtman 7.

Olimpija ima stoprocentan skor sa srpskim klubovima ove sezone. Dva puta su pobedili Zvezdu i jednom Partizan. Oba gostovanju u Beogradu su im se posrećila i videćemo mogu li i četvrti put bili bolji od beogradskih rivala. Sada su gotovo kompletni, nedostaje Hol i Datome, ali i nema mesta za sve igrače na klupi. Možda Mesina neće rizikovati sa Šildsom u ovom meču jer je povreda stopala veoma nezgodna i trebaće mu potpuno spremni igrači. Naredne sedmice gostuju Realu, a onda u duplom programu kroz dve nedelje igraju sa Fenerom u Istanbulu i Bajenom u Milanu. Jasno je da bi eventualni neuspeh protiv Partizana ugasio sve nade, ma koliko one tanke bile i sada, o plasmanu u doigravanje.

Partizan: Crno-beli na modnoj pisti u Milanu

Veliku pobedu ostvario je Partizan u Bolonji pre dve večeri. Ne samo da su crno-beli osvojili kapitalno važne bodove u pokuaju da se domognu plej-ofa u svojoj prvoj povratničkoj sezoni u Evroligi, već su odigrali jedan od najboljih mečeva ove godine, pored onog u Litvaniji protiv Žalgirisa. Tako je italijanska turneja započela sjajno, a još jedna pobeda bila bi fenomenalna. Ipak, treba biti realan i reći da je sada Olimpija sasvim drugi tim u odnosu na onaj iz sredine sezone koji su svi pobeđivali. Ne samo da su se u tim vratili povređeni košarkaši, već su u međuvremenu stigla i dvojica NBA igrača i to ne bilo koja. Da li je odustajanje Mesine od Evrolige bila samo maska da rivali uđu u mečeve sa ilaneima opušteni, ne znamo, ali su sa pet uzastopnih pobeda oni podgrejali svoje nade. Partizan može da ih ohladi, ali mora da odigra i bolje nego u Bolonji.

Nema sumnje da će podrška srpskom timu u Milanu biti još veća i glasnija nego u Bolonji. Pre svega zbog činjenice da Olimpija nema navijače kao Virtus, a i interesovanje je opalo posle serije poraza. Pitanje je i koliko snage imaju košarkaši crn-belih posle velikih napora u poslednje vreme. Partizan iza sebe ima teške mečeve, ne samo u Evroligi već i u ABA ligi, a Obradović ima mali broj košarkaška na raspolaganju. Tek posle Milana za Valjak kreće pakleni raspored tokom marta. U ponedeljak je večiti derbi u ABA ligi koji kože da odluči ko će u plej-of sa prve pozicije, a onda sledi gostovanje Efesu i Budućnosti, pa tri vezana meča u Evroligi u Areni, a rivali tri prvoplasirana tima Olimpijakos, Real i Barselona. Tu se udenula i uvek neugodna ljubljanska Cedevita Olimpija. Trener Obradović će više voditi brigu kako da odmori svoje pulene nego što će koristiti vreme za treninge.

Skoro svi igrači bili su sjajni u Bolonji. Naneli je bio najefikasniji, i samo se nadovezao na sjajnu partiju iz Splita kada je trojkom dve sekunde pre kraja doneo pobedu svom timu. Ipak, junak meča je fantastični Dante Egzum, prava lokomotiv ovog Partizana. Probijao je odbranu Vortusa kako je hteo, a dva njegova zakucavanja uvela su Partizan u finiš u kome je imao konstantnu prednost. Kevin panter je odigrao kapitenski, nije forsirao, ali je preuzimao odgovornost kada je trebalo. Još jedan junak, mada iz senke, je i Alen Smailagić, koji je blistao na obe strane terena, neutrališući nešto slabiju partiju Matijasa Lesora, očigledno preumornog centra crno-belih. I na kraju, a moglo je i na početku, učinak Zeka Leda teško je opisati u dve, tri rečenice, ali ga odavno nismo videli sa onakvom energijom i pored nešto slabijeg šuta.

Naš predlog:

Po kladionicama Olimpija je blagi favorit, ali to je svakome jasno. Imali su i Milanezi težak meč u Valensiji, morali su da putuju u Šapniju, ali će na svom parketu doečkati Partizan kome je ovo drugo vezano gostovanje, a treće ako računamo i Split. U trećem kolu takmičenja Milano je slavio u beogradu sa 80:75 i to je bio prvi evroligapki meč Partizana pred svojim navijačima posle skoro decenije. Tada je teško breme bilo na plećima Obradovićevih momaka posle onog tragičnog poraza u Vitoriji i nisu uspeli da se izbore s pritiskom. Sada je imperativ na strani Olimpije i možda oni budu imali isti problem. U kladionici CircusBet kvota na pobedu domaćina je 1.80, dok se trijumf Partizana procenjuje koeficijentom 2.02.

Očekujemo efikasan meč i predlog je da će biti više poena od margine, a ona je za ukupan broj koševa u kladionici CircusBet 159,5. Za (+) kvota je 1.89.

Odabrali smo i po jednog košarkaša iz oba tima i evo predloga za njihov učinak. Nikolo Meli je glavni skakač u ekipi iz Milana. On nije klasični centar ali je vrlo aktivan pod oba koša i sjajno se postavlja. U Valensiji je imao 7 uhvaćenih lopti, a prosek mu je 5,4 u Evroligi. Granica za njegove skokove je 5,5 i smatramo da će ih imati više. Kvota za (+) skokove u kladionici CircusBet za Melija je 2.00. Što se Partizana tiče biramo Kevina Pantera, ali ne kada su poeni u pitanju, već asistencije. Panter igra kapitenski u poslednje vreme, u drugi plan je stavio sopstveni učinak i potpuno je podređen timu. Granica za asostencije je na 2,5 i ubeđeni smo da će je prebaciti. Kvota za (+) asistencije na Kevina Pantera je 2.34 u kladionici CircusBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.