Tip dana: Srbija – Litvanija: Orlovi moraju na EURO posle četvrt veka!

U petak se nastavljaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će biti održano naredne godine, a u centru pažnje će danas svakako biti meč između selekcija Srbije i Litvanije koji će biti odigran na stadionu “Rajko Mitić”.
Početak duela je zakazan za 20 časova i 45 minuta.

Srbija: Mogu li Orlovi konačno do plasmana na EURO?

Od kako je Dragan Stojković seo na klupu Orlova, evidentan je pomak u igri srpskog nacionalnog tima, međutim, to nije bilo dovoljno za dobar rezultat na Svetskom prvenstvu, na kom je naša selekcija uspela da se kvalifikuje nakon velike pobede u poslednjem kolu kvalifikacija, na gostovanju kod Portugala, kada je bilo 1:2.
Očekivanja fudbalske javnosti su bila ogromna, ali su nažalost Orlovi završili na poslednjem mestu u grupi sa samo jednim osvojenim bodom.
U prvom kolu Mundijala je četa Dragana Stojkovića Piksija pružila slab otpor Brazilu, a taj duel je završen pobedom Karioka od 2:0. U drugom kolu je usledio meč sa Kamerunom, afrička selekcija je prva došla do vođstva, ali je onda usledio najbolji period srpskog nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu, pošto je u kratkom vremenskom intervalu naša reprezentacija uspela da postigne čak tri gola i delovalo je da će to biti prvi trijumf na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri, ali su onda Orlovi doživeli neshvatljivi pad, što su Kamerunci i te kako umeli da iskoriste, postignu dva pogotka, za konačnih 3:3.
Usledio je meč odluke protiv starih znanaca Švajcaraca. “Sajdžije” su došle do ranog vođstva, međutim, Srbija je u kratkom vremenskom intervalu napravila preokret, ali je ipak Švajcarska do poluvremena uspela da dođe do izjednačenja preko Embola.
U nastavku je na terenu postojala samo jedna reprezentacija, Šaćiri i drugari su početkom drugog dela igre došli do prednosti koju su uspeli da sačuvaju do samog kraja i dođu do plasmana među šesnaest najboljih ekipa na svetu.
Ostaje žal, pošto je Srbija na trenutke pokazala zaista partije vredne prolaska u narednu fazu, što najbolje potvrđuje i podatak da su Orlovi postigli najviše golova u grupi, a na kraju završili na poslednjem mestu, pa je jasno da je loša igra u defanzivi bila glavni problem naše reprezentacije u Kataru.
Bilo kako bilo, pred Draganom Stojković je zadatak da pre svega psihološki podigne ekipu, pošto je bez ikakve sumnje Srbija prvi favorit u ovoj grupi za odlazak na Evropsko prvenstvo, pošto se pored naše selekcije u njoj još nalaze i Mađarska, Crna Gora, Bugarska i Litvanija, a kako dve prvoplasirane reprezentacije direktno idu na EURO, bilo bi preveliko iznenađenje da tamo ne bude Orlova koji su zanimljivo poslednji put na Evropskom prvenstvu igrali još 2000. godine, pod imenom Jugoslavija.

Litvanija: Koji su krajnji dometi ove selekcije?

Litvanija do sada nikada nije izborila plasman na neko veliko takmičenje, a kako sada stvari stoje vrlo je teško očekivati da to bude slučaj i ovog puta, pošto se ova reprezentacija nalazi u grupi sa daleko kvalitetnijim selekcijama Srbije, Mađarske, Crne Gore i Bugarske.
Ono što je svakako vredno pomena je da je Litvanija do sada čak deset puta osvajala Baltički Kup, a poslednji put se to desilo 2010. godine kada je ova reprezentacija završila na prvom mestu uz dva boda viška u odnosu na Letoniju.
Ako se prisetimo kvalifikacija za prošle Svetsko prvenstvo, Litvanci su na osam odigranih mečeva ostvarili samo jedan trijumf i čak sedam poraza i naravno zauzeli poslednje mesto u grupi sa samo tri osvojena boda.
Jedini trijumf u kvalifikacijama ova selekcija je ostvarila protiv Bugarske na svom terenu, a priliku da ponove isto reprezentativci ove zemlje će imati i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, pošto se tim koji sa klupe predvodi Mladen Krstajić ponovo nalazi u istoj grupi sa Litvancima.
Inače, ova selekcija je u gostima odigrala četiri meča na kojima je doživela isto toliko poraza, a da stvari budu još gore Litvanci nisu uspeli da postignu niti jedan pogodak, što verovatno i najbolje govori koliko loše je ova selekcija igrala u kvalifikacijama za Mundijal, mada deluje da se u konkurenciji Švajcarske, Italije, Severne Irske i Bugarske više od tog jednog trijumfa nije moglo ni očekivati.
Daleko gori utisak su izabranici Edgarasa Jankauskasa ostavili u poslednjem izdanju Lige nacija, gde je ova selekcija takođe završila na poslednjem mestu u grupi, sa samo jednim osvojenim bodom.
Zanimljivo je da je ispred njih na tabeli završila selekcija Farskih Ostrva koja je sakupila čak osam osvojenih bodova, a do jedinog boda su Litvanci došli na svom terenu protiv upravo ove selekcije, kada je bilo 1:1.
Poput kvalifikacija za Mundijal, četa selektora Jankausasa je i Ligi nacija pružala katastrofalne partije na strani, pošto je Litvanija na tri odigrana susreta doživela isto toliko poraza, što dovoljno govori o tome koliki je zapravo Srbija favorit u ovom prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će biti odigrano naredne godine u Nemačkoj.

Naš predlog

Utisak je da će silno motivisani Orlovi od prvog minuta krenuti ofanzivno ka golu Litvanije, pa vam hrabro preporučujemo da probate sa prelazom 1-1 koji kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.35.

Deluje da će nam prvo poluvreme meča na stadionu “Rajko Mitić” doneti makar dva pogotka, pa je topla preporuka igra I2+ za koju je kladionica Meridianbet pripremila koeficijent 2.11.

Za kraj, utisak je da nas očekuje jedan veoma efikasan susret, pa vam predlažemo da se opredelite za igru 4+ za koju je Meridianbet odredio kvotu 2.05.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.