Tip dana košarka: Minesota – Denver: ”Metla” ili povratak u Kolorado

Četvrtfinalna serija plej-ofa na zapadu između Denvera i Minesote mogla bi da se završi posle samo četiri utakmice. Tako će i biti ukoliko Nagetsi pobede Timbervulfse i drugi put u Mineapolisu u samo dva dana. Denver vodi sa 3:0 u seriji i domaćinu noćašnjeg meča preti tkz ”metla”. Utakmica u Target Centru igra se sa početkom u 3.30 u ponedeljak ujutru po srednjeevropskom vremenu.

Minesota Timbervulfs: Borba za čast i obraz Vukova

Minesota je jedva dokobeljala do plej-of, morali su u plej-aut gde su u prvoj rundi izgubili od Lejkersa posle produžetka i jedne potpuno nesvakidašnje utakmice, ali su uspeli da se brzo priberu i pobede Oklahomu i iskoriste poslednju šansu. U četvrtfinalu Zapada morali su na ekipu sa najboljim skorom u regularnom delu u ovoj Konferenciji, Denver Nagetse.

Prvu utakmicu u Bol Areni Denver je dobio dosta lako, ali se to pripisivalo umoru Timbervulfsa posle dva baraž meča. Reakcija Minesote usledila je u drugom meču kada su nadoknadili 21 poen minusa i ušli u neizvesnu završnicu koju je nekim neverovatnim poenima rešio Džamal Marej i Nagetsi su poveli sa 2:0. Treći meč je odigran u Mineapolisu pre dva dana i Minesota je imala imperativ pobede. Nisu se izborili sa tim proitiskom, tokom celog meča bili su u zaostatku i ekipa iz Kolorada sada ima 3:0 i potrebna još je još jedna pobeda za plsman u polufinale Zapada.

Ekipa trenera Krisa Finča suočava se s problemom koji su mnogi apostrofirali kao nepremostiv, kada je tim iz Mineapolisa u pitanju. To je, pre svega, kratak roster. Ima Minesota sjajnog Entonija Edvardsa, Karla Entonija Taunsa i Rudija Gobera, ali im mnogo nedostaje teže povređeni Džejden Mekdanijels koji je slomio ruku, ali i sasvim solidni Džejlen Novel. Druga stvar je ngažovanje Rudija Gobera koji sada pokriva poziciju ”pet”, pa se Tauns morao spustiti na ”četvorku”, što mu, i pored solidnog šuta koji poseduje, manje odgovara. Najveći problem su i poeni igrača sa klupe, pa su u trećem meču sa Denverom samo još dvojica, osim startne petorke, postizala koševe, Prins je ubacio 8, a rezervni centar Kajl Anderson dva poena.

U plej-of mečevima je mladi bek Entoni Edvards potvrdio pretpostavke da će se ovaj tim u budućnosti graditi oko njega. U prvom meču sa Nagetsima u Koloradu ubacio je 18 poena, ali je prosto eksplodirao na naredna dva. U drugom je stao na učinku od 41 poena, a u Mineapolisu je ubacio 36. To je daleko više od 24,6 poena koliko je prosečno postizao tokom regularnog dela sezone. Podbacio je Karl Entoni Tauns, košarkaš koji je prethodnih sezona bio predvodnik ovog tima. Posebno je loš bio u prva dva meča u Denveru kada je ubacio 11 i 10 poena. U trećem je bio mnogo bolji, završio je meč sa 27 poena, ali i nešto slabijim učinkom u skoku. Rudi Gober je vodio veliku bitku sa Nikolom Jokićem, ali se Francuz ne može pohvaliti njenim ishodom. Odigrao je dobro, čak bolje od očekivanja, ali je srpski centar dimenzija više. Gober je u prvom meču stao na 8 poena, ali je u drugom i trećem imao 19 pa 18 koševa, što je uz prosečno dvocifren broj skokova sasvim zadovoljavajuće za njegove standarde.

Minesota će pokušati da pobedi u četvrtom meču i vrati seriju u Kolorado. Mala je verovatnoća da mogu zaoštriti ovu seriju i produžiti je do šestog ili sedmog meča, ali izbeći tkz ”metlu”, stvar je samopoštovanja. Da bi se to dogodilo neophodno je da neko priskoči Edvardsu u pomoć, ali i da odlični bek obrati malo pažnju i na saigrače, njegov učinak od 4 ili 5 asistencija po meču malo je za igrača kod koga je lopta u najvećem delu vremena u napadu. Tauns se vraća u formu, ali je moguće da ovo bude ”labudova pesma” za Timbervulfse u aktuelnoj sezoni.

Denver Nagets: Rešiti sve u Target Centru i čekati rivala u polufinalu

Nagetsi su igrali odlično tokom sezone, što pokazuje i njihovo prvo mesto na Zapadu, što se do sada nikada nije desilo. Ipak, Denver je u regularnom delu sezone na svojim leđima nosio Nikola Jokić i znalo se da to neće biti izvodljivo kada dođu na red plej-of mečevi u kojim ase igra mnogo bolja i zahtevnija odbrana. Dvostruki MVP nije poznat kao preterano dobar odbrambeni košarkaš, posebno u utakmicama koje nisu plej-of dueli. U doigravanju je potrošnja u odbrani mnogo veća i zato je Jokiću neophodna pomoć u napadu. I dobio ju je. Pre svega od Džamala Mareja koji je u prva tri meča, posebno u drugom, podsetio na svoje najbolje dane. Posle 24 poena u prvom meču, u drugom je bio apsolutni junak pobede sa 40 poena. U trećem je Kanađanin stao na 18 koševa, ali ponovo pogađao u važnim trenucima.

Majkl Porter Junior je takođe bio odličan, u prva dva meča bio je na svom ovosezonskom proseku od 17 poena, ali je u trećem bio najefikasniji u Denveru i završio meč sa 25 koševa. Nije se oslanjao samo na šut sa distance, već je koristio i odličan ulaz. Aron Gordon je u tri meča ubacio 39 koševa, uvek je na istom nivou, a bekovi Kentavijus Koldvel-Poup i Brus Braun imali su svoju solidnu rolu u sva tri meča. Recimo još da je sjajnu epizodu u Mineapolisu imao ruki Kristijan Braun sa 9 ubačenih koševa, a veteran Džef Grin je u dva poslednja meča bio onakav kakav treba da bude kad uđe sa klupe, prvo 11 pa osam poena.

Sada reč dve o Nikoli Jokiću. Ponovo je sjajni centar pokazao da mu spostveni učinak nije najvažniji. Ne forsrira u šutu iako imao utisak da može postići koš u bukvalno svakom napadu. Efikasniji od svog proseka bio je samo u drugom meču, koji je pritom završio ranije zbog šest prekršaja. U prvom je postigao samo 13 poena, uz 14 skokova, u drugom je pored 27 poena imo po 9 asistenicija i uhvaćenih lopti, dok je u trećem došao do tripl-dabla sa 20 poena, 11 skokova i 12 asistencija. Bio je to njegov sedmi tripl-dabl u karijeri u plej-ofu, i ispred njega je odcentara samo još legendarni Oskar Robertson, a verujemo da ga Džoker može sići već ove sezone, zašto ne. Pored toga on sam ima više tripld dablova u plej-ofu od čak 17 NBA ekipa. Prosto neverovatno.

Videćemo da li će Majkl Melonu ”narediti” juriš u četvrtom meču i pokušati da seriju završi u Mineapolisu ili će dozirati inutažu nosiocima i rešiti sve pred svojim navijačima u Bol Areni. Plej-of je takav da opuštanja ne sme da bude ni u jednom momentu jer se stvari lako preokrenu, sećamo se baš Denvera od pre tri sezone kada su sve do finala Zapada uspevali da preokrenu posle 1:3 u pobedama. Tim iz Kolorada ima mnogo širii roster, rezervisti su pokazali da se na njih može računati, još samo da i Jokićeve rezerve Džordan i Brajant, kako ovo simpatično zvuči, dobio po neki minut da bi Somborac malo predahnuo.

Naš predlog:

Rival pobedniku iz ove serije, a velika je verovatnoća da će to Denver, biće bolji iz okršaja Finiksa i La Klipersa. Mada su Klipersi krenuli brejkom, naredna tri meča dobili su Sansi i imaju meč loptu na svom parketu. Biće to sjajan duel Jokića i Mareja sa Durentom i Devina Bukera, ali Finiks ima i Krisa Pola, Denadre Ejtona i Tori Krega, pa bi bolje za Nagetse bilo da ih sačekaju odmorni.

Koeficijent za pobedu Minestone u četvrtom meču je 2.35, a na Denver 1.60 u kladionici Meridianbet, a naš prvi predlog je više poena ukupno od postavljene granice. Ona je na 224,5 koševa, a za (+) kvota je u Meridianbet-u 1.90. Pokušajte i sa igrom gosta daje više od 114,5 koševa sa kvotom 1.96 u kladionici Meridiabet.

Što se košarkaša tiče izdvajamo po jednog. Kod domaćina to je Karl Entoni Tauns za koga verujemo da će prebaciti 24 poena, a za (+) kvota je 2.27, dok kod Denvera biramo Nikolu Jokića za kojeg je granica 25 poena, a kvota za (+) 2.08 u kladionici Meridianbet.

mm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.