Tip dana košarka: Boston – Filadelfija: Koga ”Bostonska čajanka” vodi u finale Istoka

Kulminacija dramatike u polufinalnoj seriji Istoka između Bostona i Filedalfije dogodiće se večeras u TD Gardenu u Bostonu u sedmoj, odlučujućoj, utakmici. Timovi su napravili po dva breja, pa domaći parket ne mora da bude presudan, posebno kada u gostujućem timu igra MVP lige Džoel Embid. Majstorica između Seltika i Siksersa igra se u nedelju u 21.30 u Bostonu, a pobednika u finalu čeka Majami Hit.

Boston Seltiks: Seltiksi preživeli zamku u ”gradu bratske ljubavi”, sad su oni na potezu

Mnogi su mislili da je ova serija odlučena već posle prvog meča kada je Filadelfija slavil u Bostonu košem Hardena i to bez Embida u timu. Smatralo se da će Seltiksi teško vratiti izgubljeni brejk, pogotovo kad se kamerunski centar vrati u sastav Siksersa, ali se to dogodilo, ne jednom, nego dva puta. I u petom meču Filadelfija pobeđuje u Masačusecu i vodi sa 3:2. Sve je spremno za kraj u Pensilvaniji ali Seltiksi nisu tako mislili i pobeđuju u šestom meču sa 95:86 i evo majstorice, treće u četiri polufinalne serije NBA lige ove sezone.

Seltiksi imaju na raspolaganju širok roster i to se pokazalo u plej-ofu. Naravno da je prva zvezda tima Džejson Tejtum, ali je bilo utakmica u kojima je on potpuno bio u drugom planu, a tada su lidersku poziciju preuzimali neki drugi, poput Markusa Smarta, Džejlena Brauna, Derika Vajta ili najboljeg šestog igrača lige, Malkolma Brogdona. Tako je bilo i u šestom meču. Tejtum jednostavno nije postojao u prve tri četvrtine, tada je ubacio samo 3 poena, ali se razgoropadio u poslednjoj, u kojoj je postigao čak 16 poena i odveo seriju u majstoricu. Najefikasiniji u redovima Bostova bio je odlični Markus Smart sa 22 poena i po 7 asistencija i skokova. Podsetimo da je ovaj košarkaš umalo postao tragičar serije jer je njegov šut pobedu u produžetku četvrtog meča zakasnio za delić sekunde i tada je Fila izjednačila na 2:2.

Trener Bostona Džo Mazula, koji na klupi menja suspendovanog Ime Udoku, napravio je odlične stvari sa ovim timom. Jasno je da je spoljna linija glavni adut Seltiksa i da imaju problema pod koševima sa timovima koji imaju dominantnog centra. Robert Vilijams nije neki poenter, u sezoni je ubacivao 8 poena, ali je solidan skakač sa 8,3 skoka, pa ćesto svojim šuterima omogućava drugi napad. Pod obruč se često spušta i vremešni Al Horford, mada je njegovo glavo oružje u napadu šut sa distance, kojim širi odbranu rivala i omogućuje Tejtumu i Braunu da krenu sa loptom na polaganja.

U plej-ofu moramo da istaknemo učinak Markusa Smarta koji u serijama protiv Atlante i Filadelfija prosečno ubacuje 16,6 poena, dok je u regularnom delu sezone bio na 11,5. S druge strane Džejlen Braun daje dva koša manje prosečno nego u toku sezone, pa je u plej-ofu na 24,6, a Džejson Tejtum postiže skoro četiri koša mnaje u doigravanju. Taj disbalans, pored Smatra, nadoknađuje Malkolm Brogdon, bivši košarkaš Indijane, koji je malo podigao prosek, ubacuje po 15 koševa, ali je konstantan i sasvim je opravdao titulu najboljeg šestog igrača lige.

Bostonu je titula izmakla u finalu prošle sezone protiv Golden Stejta. Sada su favoriti za prolaz u finale Istoka, ali će biti i u njemu, ako pobede Filadelfiju, pošto ih čeka Majami koji je još u prvoj rundi izbacio najbolji tim regularnog dela sezone Milvoki Bakse.

Filadelfija: Mogu li Siksersi treći put u seriji do pobede u TD Gardenu?

Navijači Filadelfije strahuju od toga da li je dobijanje MVP priznanja ”ubilo” želju u Embidu da osvoji šampionski prsten? Sjajni centar se godinama već žali kako je njemu uskraćeno MVP priznanje i najzad mu je dodeljeno. Mnogi misle nezasluženo, ali je to sada druga priča. I bez nejga u timu Fila je dobila prvi meč serije protiv Bostona. Treba reći da Embid nije igrao ni na četvrtom meču protiv Bruklina u prvoj rundi plej-ofa, ali su tu Siksersi bili veliki favoriti i ”pometlali” su Netse sa 4:0. Međutim, protib bolje plasiranog Bostona brejk na startu, činilo se, može da presudi. Embida su, poenima, odmenili Harden i Meksi, ali nije bilo odgovarajućeg učinka ispod obruča.

Povratak Embida u sastav usledio je u drugoj utakmici koju je Boston dobio sa 34 poena razlike, a Kamerunac ubacio samo 15 koševa, doduše za samo 26 minuta na parketu. U naredna tri meča bio je na svom nivou, prebacivao 30 koševa, ali je najvažniji bio onaj duel u TD Gardenu kada su još jednom pobedili Seltikse u gostima i poveli sa 3:2 u seriji. Ne zaboravljamo ni pomalo srećan trijumf u četvrtom meču posle produžetka i onog zakasnelog pogotka za tri poena Markusa Smarta. Izgledalo je da je serija rešena i se Seltiksi ne mogu podići posle dva bolna poraza. Ipak, nije bilo tako, Boston je uzvratio u pestoj utakmici i sada će pred svojim navijačima imati šansu da opet ode u finale Istoka, a možda ponovo, kao i prethodne sezone, u veliko finale.

Džoel Embid u plej-ofu ubacuje skoro deset poena manje prosečno nego u toku regularne sezone. Sada je na 24,8 poena, na 8 odigranih mečeva, dok je na 33 u ligaškom delu ubacivao čak 33,1. Skokovi su i dalje dvocifreni u proseku. Tajriz Meksi i Džejms Harden su očuvali svoj prosek i čine jedan od najboljih tandema plejmejkera u NBA ligi u ovom trenutku. ”Brada” je tu kada je važno, preuzima odgovornost u najvažnijim napadima, u završnicama meča, bilo da se odlučuje na proder ili šut za tri poena. Njegov koš rešio je prvi meč protiv Bostona, ali je odlučio i onaj četvrti u produžetku ponovo trojkom, samo iz kornera. Maksi svojom energijom i brzinom unosi neophodnu dozu agresivnosti u tim koji sa Embidom i Hardenom ponekad deluje tromo i sporo. Iskusni Tobijas Heris je pomalo u drugom planu, ali je jako važno kada imate tako dobrog krilnog igrala u sastavu, a uz to i odličnog u odbrani kada treba zaustaviti glavne poluge rivala.

Ostali su uglavnom epizodisti u sastavu trenera Doka Riversa. Retko ko ima nekad dvocifren učinak, počevši od Pi Džej Takera, preko Džordža Nijanga do Pola Rida. I ta kratka rotacija može biti najveći problem za ikserse, kako u ovom meču, tako i u eventualnom finalu Istoka protiv Majamija, ili u velikom finalu, ako do njega dođu. Ukoliko bi samo jedan igrač ispao iz tima, ne mora to ponovo da bude Embid, već bilo ko drugi, Rivers bi se našao u ogromnom problemu.

Naš predlog:

Čini nam se da je Filadelfija svoju šansu propustila u šestom meču pred svojim navijačima. Embid deluje umorno, previše se trošio u finišu ligaškog dela da popravi brojke i preotme titulu MVP-a Jokiću, pa sada u plej-ofu deluju baš ispumpano. Harden vuče koliko može, ali Seltiksi deluju mnogo otresitije i snažnije. TD Garden će biti pun, šansa za osvajanje prstena veća je nego prošle sezone i Boston je favorit.

To kažu i kladionice, pobeda Seltiksa se u kladionici Mozzartbet procenjuje kvotom 1.40, dok je pobeda Filadelfije na čak 3.35. Naš prvi predlog je jedinica sa koeficijentom 1.40 u Mozzartbet-u. Predlažemo i kombinaciju 1,UP+ sa kvotom 2.55, a granica za ukupan broj poena u kladionici Mozzartbet je 201,5.

Što se igrača tiče, izdvojićemo po jednog iz oba tima. Kod Bostona se odlučujemo za Markusa Smarta i predlažemo (+) poene na njega. Granica je na 14,5 a kvota je za više 1.85 u kladionici Mozzartbet. Kod Filadelfije verujemo u Džejmsa Hardena, za njega je granica na 21,5 poena, a za (+) koeficijent u kladionici Mozzartbet iznosi 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.