Tip dana košarka: Denver – Majami: Jokić svira kraj, Denver pred svojom prvom titulom!

U noći između ponedeljka i utorka u Bol Areni u Denveru igra se četi meč finalne serije NBA lige. Ponovo je Denver domaćin, a Nagetsi u ovaj meč ulaze sa prednošću od 3:1 u pobedama, te im nedostaje još jedan trijumf da se, po prvi put u istoriji franšize, okite šampionskom titulom. Očekuje nas sjajan meč, a početak je zakazan za 2.30 po srednjeevropskom vremenu.

Denver Nagets: ”Grumenje” najzad postaje zlatno

Poraz u drugom meču, prvi u svojoj Bol Areni, zabrinuo je navijače Denvera. To je bio prvi neuspeh na domaćem terenu u ovom plej-ofu, a Majami je stegao neophodan brejk. Međutim, to nije previše uzbudilo Nikoli Jokića i društvo, otputovali su na Floridu i vratili se u Kolorado sa dva brejka, čime su stigli na pobedu do šampionskog prstena.

Oba meča Denver je dobio relativno ubedljivo, sa 13 i 15 poena razlike. To ne znači mnogo u NBA ligi, utakmice su se lomile na kraju, ali je opšti utisak da su Nagetsi mnogo kvalitetniji tim, pre svega da su više uravnoteženi i da su im sve pozicije dobro popunjene. Tu pre svega mislimo da centarski tandem Nikola Jokić- Sron gordon, dok kod Majamija sve pada na pleća, doduše sjajnog, Bema Adebaja, kome Kevina Lav ne može mnogo da pomogne po obručima. To je Denver maksimalno eksploatisao u prethodna dva meča, u trećem je Jokić razneo odbranu Majamija, dok se u četvrtom pojavio Gordon i odigrao svoj najbolji meč u plej-ofu, u pravom trenutku jer je Jokić imao problema sa faulovima.

Utisak je da u ekipi Denvera ima još rezervi. U prethodnom meču u junaka je, pored Arona Gordona, proizveden Brus Braun, košarkaš koji nije član startne petorke, ali je u celom plej-ofu bio odličan. On je u četvrtom meču ubacio 21 poen, uglavnom u momentima kada se utakmica lomila. Zanimljivo je da je Brus Braun imao i jedan bolji učinak u ovom doigravanju, protiv Finiks Sansa je ubacio 25 poena u petoj utakmici. Jedan drugi Braun, ruki Kristijan, bio je meč viner treće utakmice u seriji. Naravno, tada su u istoriju ušli Jokić i Marej kao prvi tandem koji je u nekom meču plej-ofa imao tripl-dabla sa preko 30 poena, a Srbin postao prvi košarkaš koji je u nekoj finalnoj seriji imao preko 30-20-10 kada su poeni, skokovi i asistencije u pitanju. Ipak, mladi Kristijan Braun je ubacio 15 poena i bio veliko iznenađenje za ekipu Hita u skoku, ali i odbrani.

Što se tiče utakmice pred nama, verujemo da svi u Denveru očekuju da se serija završi pred domaćim navijačima i tako se u celom gradu proslavi prvi trofej u NBA ligi. To može da bude mač sa dve oštrice, znaju to u Bostonu koji su posle tri uzastopna trijumfa protiv Majamija bili ubeđeni u svoju pobedu u majstorici, ali su ih Batler i drugovi ”ohladili”. Denver će morati ponovo da iskontroliše šut za tri poena gostiju, ali i da malo više obrati pažnju na Bema Adebaja, makar Džimi Batler stigao do svojim 25-30 poena. Breme je da se probude Majkl Porter Junior i Kentevijus Koldvel-Poup, koji u finalnoj seriji nemaju neki zapažen učinak. Možda će baš neko od njih dvojice imati glavnu ulogu u petom meču. Za Jokića ne brinemo, on i kada odigra nešto slabije ubaci 25 poena i uhvati petnaestak lopti.

Majami Hit: Batler i ekipa su pred zidom, mogu samo preko njega

Majami je već uradio neverovatne stvari u ovom plej-ofu. Krenuli su od plej-ina, čak su poraženi u prvom meču, da bi se za plej-of izborili pobedom u baražu protiv Čikaga. Očekivalo se da ispadnu u prvoj rundi od Milvokija, tima sa najboljim učinkom u NBA ligi nakon regularnog dela sezone. Međutim, Hir je eliminisao Bakse i bajka je krenula. Pao je zatim i Njujork, pa onda Boston posle jedne epske serije. Samopouzdanje tima, koji na perfektan način vodi Erik Spolstra, naraslo je do maksimuma. Prvi poraz od Denvera pripisan je velikom umoru posle sedam utakmica protiv Seltiksa, a pobeda u drugoj utakmici dala je nadu navijačima trostrukog šampiona da mogu do novog prstena. Trebalo je samo zadržati prednost domaćeg parketa, koju su stekli tim brejkom.

To je, ispostavilo se, lakše reći nego učiniti. Denver nije paničio, odigrao je odlično u naredne dve utakmice i oba puta naterao navijače Majamija da napuste dvoranu mnogo pre kraja. Gde leže razlozi neuspeha u te dve utakmice? Pre svega u lošem šutu Majamija, pošto ovaj tim živi od pogodaka za gtri poena. Od toga da li će šut da krene Gejba Vinsenta, Maksa Štrusa, Dankana Robinsona, Kajla Laurija ili Kejleba Martina, zavisi i učinak tima. Zna se da će Batler i Adebajo isporučiti svoj broj koševa, ali i skokova, dok od brojki ovih ostalih zavisi ishod. A oni su igrali promenjivo, u jednom meču je Robinson bio fantastičan, u drugom Štrus i Vinsent, pa onda je Lauri uz Kevina Lava iskočio, ali sve je to bilo premalo za raspoloženi Denver. Naposletku, od povratka Tajlera Hiroua, koji se povredio na startu plej-ofa, nema ništa, a ovaj košarkaš je ubacivao 20 poena tokom sezone.

S druge strane mora se pomenuti i umor. Ma koliko Spolstra imao širok troster, Majami je morao da ”kopa” do svake pobede, a rivali su bili Milvoki i Boston, mada ne potcenjujemo ni Nikse. Vidi se to i na Džimiju Batleru i Bemu Adebaju. Ova dvojica nemaju pravu zamenu i moraju da provode mnogo vremena na parketu. Adebajo mora da pazi i na faulove, a to protiv Jokića nije lako. Moguće je da Majami odigra odličan meč u Bol Areni i dobije ga, ali opet smatramo da ne može do preokreta. Na kraju krajeva samo se jedan tim vratio posle 1:3 u seriji, radi se o Klivlend Kavalirsima, dok su sve ostale serije dobijali timovi koji su imali prednost od dve pobede.

Naš predlog:

Kvota na pobedu Denvera je samo 1.26 u kladionici Meridianbet, dok je trijumf Majamija čak 3.95. Majami je samo jednom prebacio 100 poena protiv Denvera i to u meču koji je dobio, pa je to možda ključ uspeha tima sa Floride. Denver je na sva četiri meča išao preko 100 koševa i ne postavlja se pitanje hoće li to uspeti i u petom.

Zato je naš predlog domaćin daje više poena od ponuđene granice, a ona je u kladionici Meridianbet na 108,5 poena, a kvota na (+) je 1.83.

Očekujemo da Denver krene uraganski, nošen podrškom sa tribina i predlažemo vođstvo domaćina posle prve četvrtine. Za PČ 1 kvota je 1.53 u kladionici Meridianbet, a za one koji vole jače kvote, predlog je kombnacija 1,UP+. Granica za UP+ je na 208,5, a za pomenutu kombinaciju pobede Denvera i više poena ukupno koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 2.41.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.