Tip dana: Španija – Italija: Okršaj južnjaka na severu Evrope!

U četvrtak nas očekuje drugi polufinalni par ovogodišnjeg izdanja Lige nacija u kom će snage u Enšedeu odmeriti selekcije Španije i Italije.
Početak susreta između ove dve reprezentacije je zakazan za 20 časova i 45 minuta.

Španija: Neka nova Furija!

Sećamo se svi onog blistavog perioda kada je Furija u samo četiri godine stigla do dve titule evropskog i jedne svetskog šampiona.
Međutim, od te 2012. godine kada je Španija stigla do svog poslednjeg trofeja, ova selekcija se nije proslavila na velikim takmičenjima.
To je između ostalog bio slučaj i na prošlom Svetskom prvenstvu u Kataru, kada je tim koji je tada predvodio Luis Enrike ispao već u osmini finala i to od Maroka, koji je kasnije mimo svih očekivanja stigao čak do polufinala.
Nakon prvenstva je došlo do smene selektora, a novi šef stručnog štaba je neočekivano postao Luis de la Fuente, koji je još od 2013. godine krenuo sa radom u mlađim selekcijama, a sada je dobio priliku da preuzme i seniorsku selekciju.
Sa U19 i U21 reprezentacijama osvajao je naslov evropskog šampiona 2015, odnosno 2019. godine, dok je U23 tim odveo do srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2021. godine, što je svakako bila sjajna preporuka za najveći izazov u karijeri.
Na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Furija je odigrala jedan fantastičan meč na svom terenu protiv Norveške, a taj duel je završen rezultatom 3:0.
Zanimljivo je da se Fuente nakon preuzimanja reprezentacije odrekao čak petnaest fudbalera koji su kod Enrikea bili standardni, a dvostruki strelac na tom duelu protiv Norvežana bio je Hoselu, koji je u samo dva minuta postigao dva pogotka, dok je goste načeo Dani Olmo, još u trinaestom minutu susreta.
Ipak, nakon toga je usledio jako loš meč na gostovanju kod Škotske, pošto je taj duel na Hempden Parku završen sigurnom pobedom domaćina od 2:0, a dvostruki strelac bio je Mektominej.
Nakon tog poraza je novi selektor Španije bio na meti oštrih kritika, a priliku za iskupljenje imaće večeras u polufinalu Lige nacija, kada će ova selekcija odmeriti snage protiv Italije.

Italija: Azuri jure novi trofej!

Nakon propuštenog Mundijala 2018. godine u Rusiji, svakako da ni oni najveći pesimisti nisu mogli da pretpostave da Azuri neće učestvovati ni četiri godine kasnije, nažalost to desilo nakon poraza u baražu od Severne Makedonije, i to na domaćem terenu u Palermu.
Još zanimljivije je da je između ta dva Mundijala Italija uspela da 2021. godine dođe do titule šampiona Evrope i to nakon trijumfa nad Engleskom, na sred Vemblija, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.
I pored neodlaska na Svetsko prvenstvo u Kataru, Roberto Mančini je dobio poverenje, a primarni cilj će pre svega biti trofej u Ligi nacija, gde Italijane večeras očekuje polufinalni susret protiv Španije.
Interesantno je da su Azuri upravo preko Španije pre dve godine uspeli da dođu do plasmana u veliko finale protiv Gordog Albiona, a i tada su odlučivali jedanesterci.
U Ligi nacija je italijanska reprezentacija bila u jednoj od najtežih grupa, pošto su pored njih tu bili još i Engleska, Nemačka i Mađarska, a na kraju su Azuri zauzeli prvo mesto u grupi uz bod viška u odnosu na upravo Mađare, koji su u poslednjem kolu u direktnom duelu za prvo mesto savladani sa 0:2.
Mora se priznati da aktuelni šampion Evrope nije imao sreće pri žrebu za kvalifikacije za naredne Evropsko prvenstvo, pošto se ova selekcija nalazi u grupi sa Engleskom, starim dužnikom Severnom Makedonijom, potom Ukrajinom, ali i Maltom koja je veliki autsajder u ovoj grupi.
Upravo Maltu su Azuri savladali u poslednjem kolu kvalifikacija i to na gostovanju, a taj duel je završen rezultatom 0:2.
Prvo kolo kvalifikacija nam je donelo reprizu prošlog finala Evropskog prvenstva, pošto su snage odmerile selekcije Italije i Engleske, a taj duel na stadionu “Diego Armando Maradona” je završen pobedom Gordog Albiona od 1:2.
Za kraj, zbog povrede su za ovo reprezentativno okupljanje izostali Mateo Pesina i Domeniko Berardi, a sve i da su zdravi utisak je da ovaj duo ne bi bio u startnoj postavi za meč sa Furijom.

Naš predlog

Ne treba ovde očekivati previše golova, pa je topla preporuka igra od 0-2 gola za koju je kladionica Meridianbet pripremila koeficijent 1.60.

Veoma teško je ovde prognozirati ko je favorit, i ne bi trebalo nikoga da iznenadi ako se regularni tok i drugog polufinalnog para završi bez pobednika, pa vam hrabro preporučujemo da odigrate X uz sjajnu kvotu 3.25 u Meridianu.

Za kraj, blagu prednost dajemo Azurima koji nakon titule na Evropskom prvenstvu žele da dođu i do trofeja u Ligi nacija, pa vam savetujemo igru na duplu šansu X2 koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.61.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.