Tip dana: Haka – Helsinki: Da li je vreme za prvi poraz Hake na domaćem terenu?

Finsko fudbalsko prvenstvo se polako ali sigurno zahuktava, a za vas smo ovog puta analizirali duel između Hake i Helsinkija.
Početak susreta između ove dve ekipe je zakazan za 17 časova
.

Haka: Dosta više smo očekivali od ovog tima!

Haka je jedan od najtrofejnijih finskih klubova, pošto je ova ekipa do sada čak devet puta osvajala prvenstvo ove zemlje, a poslednji put je to bio slučaj 2004. godine.
Pored toga ovaj tim je i čak dvanaest puta dolazio do trofeja u nacionalnom Kupu, a do svog za sada poslednjeg trofeja Haka je stigla 2005. godine.
Ne treba zaboraviti da je ne tako davno ovaj klub igrao u drugom po kvalitetu rangu finskog fudbala, ali je 2019. Haka osvojila prvo mesto u drugoj ligi, vratila se u društvo najboljih, gde je do dana današnjeg i ostala.
Ako se prisetimo malo prošle sezone slobodno možemo konstatovati da svi navijači ovog kluba imaju baš dosta razloga za zadovoljstvo pošto je njihova omiljena ekipa na kraju završila na odličnom četvtom mestu na tabeli, što znači i plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije, gde će finski predstavnik za nešto manje od mesec dana odmeriti snage sa Krusejdersom iz Severne Irske i deluje na prvu da je Haka veliki favorit u tom dvomeču.
Ipak, malo ko je očekivao da će nekadašnji šampion Finske pružati ovako loše partije u ovogodišnjem izdanju Veikauslige, pošto se u ovom trenutku Haka nalazi na katastrofalnom desetom mestu na tabeli uz samo četiri boda viška u odnosu na fenjeraša VPS, što znači da će ovaj tim po svemu sudeći ove sezone imati dosta problema da sačuva prvoligaški status, iako su ambicije bile zaista velike.
Do sada je četa Temu Tainija odigrala dvanaest mečeva u prvenstvu i ostvarila samo dva trijumfa, četiri remija uz čak šest poraza, što je zaista previše.
Na sve to Haka na poslednjih pet mečeva ne zna za trijumf, a u tom periodu je ovaj tim doživeo čak tri poraza i dva remija.
U prošlom kolu je desetoplasirani tim na tabeli doživeo novi poraz i to na gostovanju kod Lahtija, a taj duel je završen rezultatom 1:0.
Inače, kada su u pitanju partije na domaćem terenu, i pored generalno loših partija ove sezone, zanimljivo je da Haka na pet odigranih susreta na svom stadionu još uvek ne zna za poraz, pošto je ovaj tim u tom periodu ostvario jedan trijumf uz čak četiri remija.
Za kraj, poslednji međusobni susret između Hake i Helsinkija odigran je krajem aprila kada je aktuelni šampion Finske bez većih problema slavio sa 2:0.

Helsinki: HJK juri 33. titulu šampiona Finske!

Opšte poznato je da je Helsinki najtrofejniji klub u Finskoj, a do sada je ova ekipa čak 32 puta dolazila do naslova prvaka zemlje sa hiljadu jezera.
Pored toga, HJK je čak četrnaest puta dolazio trofeja u Kupu, ali i šest puta u Liga Kupu i poslednji put je to bio slučaj prošle sezone.
Naravno, ekipa iz glavnog grada Finske je i prošle sezone došla do titule šampiona ove zemlje, i to pošto je na kraju imala samo bod viška u odnosu na drugoplasirani Kups.
Međutim, prvenstvo je rešeno kolo pre kraja, kada je najtrofejniji finski klub slavio na gostovanju upravo kod Hake sa kojom se sastaje danas i na taj način pobegao drugoplasiranom Kupsu na četiri boda viška, što je kolo pre kraja bila nenadoknadiva razlika, iako je Kups u poslednjem kolu slavio sa 0:1 u sred glavnog grada Finske, ali je tada već bilo prekasno.
Sve to je ovom klubu donelo plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona gde će ovaj klub odmeriti snage protiv šampiona Severne Irske – Larnea, a taj duel je na programu sredinom jula. Primarni cilj za ovaj deo sezone će sasvim sigurno biti plasman u naredno kolo kvalifikacija, kako bi HJK ostao u igri za plasman u Ligu konferencije.
Inače na klupi Helsinkija godinama unazad sedi Toni Koskela. Reč je o perspektivnom stručnjaku koji ima samo 40 godina i koji je sa ovom ekipom uspeo da veže čak tri titule šampiona Finske, što je svakako sjajna stvar.
I ovog puta je primarni cilj titula u Veikasligi, a u ovom trenutku se HJK nalazi na trećem mestu na tabeli uz samo dva boda manjka u odnosu na prvoplasirani Kups, što svakako nije iznenađenje, pošto je klub iz prestonice Finske poslednjih nekoliko sezona dosta loše kretao u prvenstvu, međutim kako bi vreme prolazilo četa Tonija Koskele bi podizala svoju formu i na kraju uvek dolazila do zacrtanih ciljeva, što je ponavljamo još jednom bio slučaj i prošle sezone.
Na poslednjih pet mečeva Helsinki je ostvario dva trijumfa i čak tri remija, a u prošlom kolu je aktuelni šampion Finske slavio na svom terenu protiv KTP-a, kada je bilo 1:0, a jedini pogodak postigao je Bojan Radulović kome je to bio već deveti gol u sezoni što srpskog internacionalca čini najboljim strelcem Veikaslige.
Za kraj, do sada je HJK odigrao šest mečeva na strani i ostvario dva trijumfa, tri remija i samo jedan poraz i to od najvećeg rivala Kupsa, kada je bilo 2:1.

Naš predlog

Kao što smo već napomenuli, Haka je najveće razočarenje ovogodišnjeg izdanja finskog prvenstva, i mišljenja smo da je došlo vreme i za prvi poraz ove ekipe na domaćem terenu zbog čega vam savetujemo da odigrate 2 koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.75.

Ako se malo osvrnemo na tradiciju videćemo da nam mečevi između ova dva tima skoro uvek donose dosta golova, a nešto slično bi moglo da se desi i danas, pa vam preporučujemo da probate sa igrom 3+ uz kvotu 2.14.

Za kraj, sva je prilika da će aktuelni šampion Finske uspeti da na ovom gostovanju postigne makar dva pogotka, za šta je Meridianbet pripremio koeficijent 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.