Meč dana tenis: Danil Medvedev – Kristofer Jubenks: Može li debitant do još jedne senzacije

Novi dan na Vimbldonu donosi nam rusko-američki okršaj u četvrtfinalu. Malo ko je mogao i da pomisli da će Danil Medvedev naleteti u petom kolu na Kristofera Jubenksa, debitanta u glavnom žrebu najpoznatijeg turnira na travi, i to sa punih 27 godina. Meč je zakazan za sredu u 15.30.

Danil Medvedev: I za ruskog tenisra ovo je najbolji vimbldonski rezultat

Nije trva omiljena podloga za Medvedeva i pored činjenice da Rus poseduje ubitačan servis. Mali odskok loptice njemu pravi velike probleme, što zbog svoje visine, što zbog navike da je hvata još u penjanju. Zato je beton njegova teritorija, a svaka pobeda na travi mnogo mu znači. Ove sezone je otišao najdalje na Vimbldonu, s obzirom da još nije igrao u četvrtfinalu ovog grend slema. Prošle sezone Medvedev, kao ni ostali ruski i beloruski teniseri i tenisrke, nije mogao da nastupi u Vimbldonu, pa ako se doda i ona korona godina kada se turnir nije igrao, nije nastupio na dva od tri poslednja Vimbldona. Pre ovogodišnjeg, poslednji meč koji je odigrao na londonskoj travi bio je u osmini finala 2021. godine kada je poražen od Huberta Hurkača sa 3:2.

Ove sezone Medvedev je igrao na dva turnira na travi pre Vimbldona, u Hertogenbošu je poražen u prvom meču od Adrijana Manarina, a u nemačkom Haleu je stigao do četvrtfinala u kom je, pomalo neočekivano, izgubio od Španca Bautiste-Aguta. Gledajući te rezultate davane su mu male šanse da se probije do završnice u Londonu, iako je na ATP listi treći teniser sveta.

Start nije bio težak, u tri seta pao je prvo malo poznati Francuz Feri, kao i Manarino u drugom kolu, čime se iskusnom Francuzu revanširao za poraz iz Holandije pre manje od mesec dana. Prvi set Medvedev je izgubio u trećem kolu od Mađara Martona Fučovića, a to mu je i jedini izgubljeni set do četvrtfinala pošto mu je Jirži Lehečka predao duel osmine finala posle dva seta koja je dobio Medvedev.

Rus se naosvajao turnira u karijeri, ima u riznici i jedan grend slem, uz nekoliko finala, ali je na travi stigao do samo jedne titule. Dogodilo se to 2021. godine na Balerakim Ostrvima kada je stigao do trofeja u Majorci, u finalu je pobedio Sema Kverija u dva seta. Čini se da se ne može žaliti na rivala u četvrtfinalu, to je teniser koji prvi put igra u glavnom žrebu Vimbldona i Medeved u taj okršaj ulazi kao veliki favorit.

Kristofer Jubenks: Bajka još traje, a niz pobeda na travi sve je duži

Mnoge je iznenadio Jubenksov trijumf na turniru u Majorci pred ovaj Vimbldon. Ipak, taj turnir obično preskaču oni najbolji teniseri koji već tada putuju za London i spremaju se za najpoznatiji turnir na svetu. Jubenks je u finalu Majorke savladao Adrijana Manarina, solidnog igrača, ali već teniskog veterana. Ipak, Manarino ume da igra na travi, pa je Kris Jubenks zagolicao mašu američkim navijačima kakve su njegove mogućnosti.

On ima punih 27 godina i po prvi put je u glavnom žrebu Vimbldona. U četvrtfinalu ove godine imali smo dvvojicu debitanata, njega i Romana Safiulina, a to se polsednji put dogodilo još 1968. godine, i nijednom do sada u Open eri. Safiulin je ispao od Sinera pa u četvrtfinalu nećemo imati dvojicu debitanata, a da li ćemo barem jednog, saznaćemo nakon duela Jubenksa i mnogo iskusnijeg Medvedeva. Zanimljivo je da je Jubenks postao profesionalac tek 2017. godine, a trijumf u Majorci mu je jedina ATP titula do sada. Po stilu igre, ali i po konstituciji i kretanju, najviće podseća na Nika Kirjosa. Dobro servira i pokušava da iz svakog udarca ostavri viner. Naravno, u većini slučajeva ne uspeva u svojoj nameri, ali publika baš voli takve hazardere.

Možda su se Amerikanci više nadali da će daleko dogurati Tejlor Fric ili Tomi Pol. Možda i odlični Frensis Tijafo ili Ben Šelton, senzacija iz Melburna, ali je sve njih nadvisio Kristofer Jubenks i ispisao nove stranice američkog tenisa u glavnom bgradu Engleske.

Prvo je srušio Tijaga Monteira sa 3:1, istim rezultatom je šokirao domaćeg tenisera Kamerona Norija, prošlogodišnjeg polufinalistu, da bi dominaciju potvrdio protiv Kristofera O’Konela pobedom od 3:0. Najveći izazova bio je u osmini finala kada je sa druge strane mreže bio Grk stefanos Cicipas, peti teniser sveta. Cicipas je vodio sa 1:0 i 2:1 u setovima, ali je Jubenks uspeo da preokrene i dobije svoj prvi meč u pet setova na travi. Nakon tog trijumfa ništa za momka visokog nešto više od 2 metra nije nemoguće, pa ni pobeda nad Danilom Medvedevim.

Naš predlog:

Kladionice su na strani Medvedeva, što nije ništa čudno. U kladionici CircusBet pobeda Rusa je samo 1.19, dok je trijumf Jubenksa čak 4.77.

Verujemo da Amerikanac može makar do jednog seta, a kvota za igru Jubenks osvaja makar jedan set je 1.65 u kladionici CircusBet, što je naš prvi predlog.

Možete pokušati i sa igrom Jubenks osvaja više od 17,5 gemova, za tu igru kvota je 1.88 u kladionici CircusBet. Za one koji vole jače kvote predlog je pobeda Medvedeva uz više gemova ukupno od granice koja je na 39,5 gemova. Za 1,UG + koeficijent u kladionici CircusBet je 2.47.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.