Meč dana tenis: Karlos Alkazar – Danil Medvedev: Prvo finale Vimbldona za Španca ili Rusa?

Prvi i treći teniser sveta podeliće megdan u polufinalu grend slema. Reklo bi se , sve je po planu, ali ne i kada je u pitanju Vimbldon. Ma koliko bili dobri teniseri, izgledalo je da im igranje na travi nije jača strana, ali su Alkaraz, i posebno Medvedev, poništili i tu predrasudu. Jedan od njih će u finale na najpozantijem turniru na svetu, svoje prvo, a samim tim i šanse za osvajanje trofeja rapidno rastu. Drugi polufinalni meč na Centralnom terenu neće početi pre 16.30 u petak, a kada će, zavisi od toga koliko će dugo igrati Đoković i Siner.

Karlos Alkaraz: Samo 20 godina ima momak iz Mursije i već sada je jasno da će dugo vladati

Kada se pre dve godine prikazao u punom svetlu osvojivši svoj prvi ATP turnir u hrvatskom Umagu, i nešto kasnije trijumfom na turniru Nex Gen, znali smo da je svet dobio novog teniskog šampiona. Samo oni sa posebnim instinktom prepozanli su čudo u Karlosu Alkarazu, tempiranu bombu koja je eksplodirala već naredne sezone. Pobedio je Karlitos u Riju i Barseloni, osvojio masterse u Madridu i Majamiju, ali je njegova najveća pobeda usledila na US openu kada je trijumfom nad Kasperom Rudom u finalu stigao do prvog grend slema i ujedno i prve pozicije na ATP listi, postavši tako najmlađi Broj 1 u istoriji ovog sporta. Malo li je?

Tada je Alkaraz postao sadašnjost, a ne budućnost. Igranje na mnogo turnira platio je povredom koja ga je odvojila od terena na početku ove sezone, pa je preskočio Australijen open. Na Rolan garosu je bio prvi favorit, ali je u polufinalu ”pukao” i emotivno i fizički i morao je da pruži ruku ”starom lavu”, Novaku Đokoviću. Pobedom na svom prvom turniru na travi, u londonskom Kvinsu, vratio se na prvo mesto ATP liste, postao prvi nosilac na Vimbldonu i krenuo u poteru za svojim drugim grend slemom.

Znajući koliko Đoković dominira vimbldonskoj travi, Alkarazu i ostalima nisu davane velike šanse. Postojala je bojazan da će Alakraz, ako naleti na nekog odličnog servera, svoj put završiti mnogo ranije, ali je on pokazao da pobede u Kvinsu nisu slučajne, iako je njegov staž na travi jako kratak. U finalu Kvinsa pobedio je De Minora, ali je pre toga pobedio i odlične Kordu, Dimitrova, Leheču i Rinderneša, sa kojim je u drugom kolu imao najviše problema. Računajući tih pet pobeda i ovih pet u Vimbldonu, napravio je seriju od deset pobeda na travi, što je već fantastičan rezultat. treba reći da je i prošle sezone bio solidan na ovom turniru, izgubio je od janika Sinera u osmini finala, a opšti utisak je da je mogao više.

Ove sezone put ka završnici započeo je pobedom nad iskusnim Žeremijem Šardijem, tenisrom koji se polako povlači sa Tura, kome nije prepustio ni set. Slično je prošao i drugi Francuz, manje poznatiji i mnogo mlađi Aleksander Miler. Prvi set izgubio je u trećem kolu, a lako je mogao barem još jedan, pošto se Čileanac Žari pokazao kao više nego tvrd orah. Smatralo se da će bivši finalista Vimbldona, Mateo Beretini, zagorčati život mladom Špancu, ali je on samo uspeo da povede u setovima i izgubi sa 3:1. U četvrtfinalu smo gledali duel dvojice asova koji će obeležiti narednu deceniju, uz još po neke, a Alakraz je ostavio Holdžgera Runea na ”nuli”, bez dobijenog seta, uz samo jedan taj brejk.

Danil Medvedev: Od pitanja hoće li moći u London, do šanse da podigne trofej

Danil Medvedev je posebna pojava u svetu tenisa. Momak koji, kada ima dan, može slistiti bilo koga iz svetskog vrha, setimo se finala US Opena iz 2021. protiv Đokovića, ali i može izgubiti od nekog igrača za koga zna samo uža rodbina. Naravno, Medvedev je vrhunski teniser, samo smatramo da još nije ”namestio glavu” da bi mogao konstantno da vlada ”belim sportom”.

Beton je njegova podloga, tu je najjači i u svaki turnir ulazi kao jedan od najvećih favorita. Na šljaci ume da bljesne, ali ne i da dominira. Na travi je imao dobrih rezultata, ali dalje od osmine finala Vimbldona, do sada, nije stizao. Osvajao je titule na travi, posebno pre dve godine kada je pehar podigao na Balerskim Ostrvima. Tada je na Majorci pobedio Sema Kverija u finalu. Ove sezone je u Hertogenbošu ispao u prvom meču od Adrijana Manarina, a u Haleu je bio bolji i stigao do četvrfinala gde ga je zaustavio Bautista-Agut. Nije u London, posle dve godine, doputovao kao favorit, ali evo ga u polufinalu.

Podsećamo da je prošle sezone bilo zabranjeno teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije da igraju u Vimbldonu, ali je ove ta odluka stavljena van snage, pa su igrači iz ove dve zemlje ponovo na londonskoj travi. Kod Medvedeva kao da je proradio neki inat, osetio je da nije rado viđen gost ovde, ali nije ni Đoković, pa već godinama maltretira rivale na Vimbldonu. Danil je treći teniser sveta i jasno mu je da ako želi da ostane u trci sa Đokovićem i Alkarazom, mora da ih pobeđuje na najvećim turnirima.

Na startu Vimbldona Medvedev je pobedio malo poznatog domaćeg tenisera Ferija sa 3:0. U drugom kolu osvetio se Manarinu za poraz u Holandiji, a u trećem je prepustio jedan set Mađaru Martonu Fučoviću. Protiv talentovanog Čeha Jiržija Lehečke očekivao se neizvestn meč, ali je mladi teniser predao duel Medvedevu posle dva izgubljena seta. Pravi vimbldonski okršaj videli smo u četvrtfinalu kada je Rusu sa druge strane mreže bio Amerikanac Kris Jubenks. Tamnoputi momak od dva metra bio je sjajan do tada, na svom debiju u Vimbldonu stigao je do četvrtfinala i usput izbacio Stefanosa Cicipasa. Jubnks je imao vođstvo od 2:1 i ušlo se u taj brejk u četvrtom setu. Tu je pala i odluka, 13. gem dobio je Medvedev i izjednačio na 2:2. Tada je Jubenks potonuo i Rus je lako dobio peti, odlučujuči, set i slavio sa 3:2, ali i po prvi put stigao do polufinala Vimbldona.

Naš predlog:

Kladionice kažu da je Karlos Alkaraz favorit u polufinalu protiv Danila Medvedeva. Kvota na Španca u kladionici CircusBet je 1.39 dok je na Rusa čak 3.02.

Naš prvi predlog je igra Danil Medeved osvaja manje od 18,5 gemova ukupno. Smatramo da će Alkaraz uspeti da se izbori sa servisom ruskog igrača i na taj način maksimalno skratiti ovaj meč, pogotovo jer su tereni pred kraj turnira mnogo sporiji nego na početku. Kvota za ovaj predlog je 1.99 u kladionici CircusBet.

Možete pokušati i sa hendikepom setova, da će Alkaraz pobediti sa dbarem dva seta razlike kvota je 1.69, a za još jaču kvotu pokušajte sa tačnim rezultatom 3:0 za Alkaraza, a za ovaj tip kvota je 2.70 u kladionici CircusBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.