Tip dana: Dinamo Minsk – Željezničar: Željo na teškom ispitu!

U četvrtak nas očekuju revanš mečevi kvalifikikacija za Ligu konferencije, a za vas smo ovog puta analizirali duel u Bakuu u kom će fudbleri Dinama ugostiti Željezničar.
Prvi susret između ove dve ekipe koji je odigran na Grbavici završen je rezultatom 2:2, a početak revanša u Belorusiji je zakazan za 19 časova.

Dinamo Minsk: Može li beloruski tim da odbrani domaći teren?

Pre svega, treba konstatovati da Dinamo iz Minska zbog dobro poznate političke situacije svoje mečeve igra u Azerbejdžanu (Baku), pa bi to vrlo lako mogao da bude problem za beloruskog predstavnika, kome je nakon 2:2 na Grbavici potreban trijumf za prolaz u naredne kolo kvalifikacija za treće po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje.
Ako se vratimo na prošlu sezonu, videćemo da je klub iz Minska na kraju završio na četvrtom mestu na tabeli uz isti broj bodova kao i BATE Borisov, međutim, kako su dve prvoplasirane ekipe izbačene iz evropskih takmičenja (Soligorsk i Energetik), Dinamo će ove sezone predstavljati Belorusiju u kvalifikacijama za Ligu konferencije.
Inače, radi se o klubu koji je osnovan 1927. godine, i do sada je ovaj tim sedam puta osvajao naslov prvaka Belorusije, mada je poslednji put to bio slučaj još davne 2004. godine.
Međutim, vrlo lako se može desiti da Dinamo ove sezone nakon čak devetnaest godina posta dođe do titule prvaka ove zemlje, pošto se u ovom trenutku ovaj tim nalazi na deobi prvog mesta na tabeli uz isti broj bodova kao i Neman.
Na poslednjih pet mečeva u prvenstvu nekadašnji šampion Belorusije je ostvario dva trijumfa, dva remija i samo jedan poraz i to neočekivano na gostovanju kod Smorgona, kada je bilo 3:1.
U prošlom kolu je tim koji se nalazi na deobi prvog mesta remizirao na gostovanju kod trećeplasiranog Žodina, a taj duel je završen bez pogodaka.
Inače, kada su u pitanju partije na domaćem terenu, do sada je beloruski predstavnik odigrao sedam mečeva na svom terenu i ostvario isto toliko trijumfa, uz samo pet primljenih pogodaka, i sjajnim prosekom datih golova po meču (3), zbog čega Dinamo u veoma lepom raspoloženju očekuju ovaj revanš protiv Željezničara.

Željezničar: Željo se provukao u prvom susretu!

Željezničar je osnovan davne 1921. godine, a do sada je ovaj klub šest puta dolazio do naslova prvaka Bosne i Hercegovine, a poslednji put je to bio slučaj 2013. godine. Pored toga popularni Željo je došao i do trofeja prvaka Jugoslavije 1972. godine, nakon što su godinu dana ranije Plavi završili na drugom mestu na tabeli.
Najveći uspeh na međunarodnoj sceni desio se 1985. godine, kada je Željezničar stigao do plasmana u polufinale Liga Evrope, tadašnjeg UEFA Kupa, a treba izdvojiti i četvtfinale istog takmičenja u sezoni 1971/72.
Prošlu sezonu je jedan od najtrofejnijih bosansko-hercegovačkih klubova završio na trećem mestu na tabeli što je ovoj ekipi donelo plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije, i bez ikakve sumnje će to biti primarni cilj u ovom delu šampionata.
Nakon dosta uspeha u pripremnom periodu i pobede u generalnoj probi protiv austrijskog Kapfenberga (2:0), nekadašnji šampion bivše Jugoslavije je odmerio snage protiv Dinama iz Minska.
Prvi meč između Željezničara i beloruskog predstavnika nam je doneo čak četiri pogodaka, pošto je na kraju bilo 2:2.
Imao je Dinamo iz Minska prednost od dva gola razlike, ali je Željezničar predvođen prepunim stadionom Grbavica uspeo da se vrati i na kraju izbegne poraz. Junak je bio napadač Dženan Haračić koji je u samom finišu postigao dva pogotka, prvi u 85. minutu, a drugi u prvom minutu sudijske nadoknade što je naravno bio povod za veliko slavlje svih navijača popularne Želje.
Za kraj, treba napomenuti da su se do sada Željezničar i Dinamo iz Minska tri puta sastajali, i do sada bosansko-hercegovačka ekipa nema nijedan poraz u međusobnim mečevima, što je svakako podatak koji može sve u klubu da ohrabri pred gostovanje u Bakuu.

Naš predlog

Ulog je ogroman, pa samim tim i ne treba ovde očekivati previše pogodaka pa vam preporučujemo da probate sa igrom 0-2 gola uz kvotu 1.71 u Meridianu.

Prednost u ovom dvomeču dajemo timu koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, pa vam hrabro preporučujemo da se opredelite za duplu šansu X2 uz kvotu 1.72.

Za kraj, više ne postoji pravilo u gostima, pa nije isključeno da se regularni tok meča završi bez pobednika, a da o putniku u naredno kolo kvalifikacija na kraju odluže produžeci, možda čak i penali, pa savetujemo igru na X koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 3.35.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.