Tip dana: Jurgorden – Lucern: Švajcarci moraju biti kao sat na severu kontinenta!

Od četvrtka su na programu mečevi drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija, a za vas smo ovog puta analizirali susret između švedskog Jurgordena i švajcarskog Lucerna.
Početak susreta između ove dve ekipe je zakazan za 19 časova.

Jurgorden: Poraz od Elfsborga je poremetio atmosferu u timu!

Prošle sezone je Jurgorden morao da se zadovolji sa pozicijom broj dva, iako je u jednom ternutku ova ekipa bila u ravnopravnoj borbi za titulu sa Hekenom, ali na kraju od toga ipak nije bila ništa.
Inače, kada pričamo ovom klubu, treba podsetiti da se radi o jednom od najtrofejnijih švedskih timova koji je do sada čak dvanaest puta bio prvak Švedske, a na sve to je Jurgorden osvojio i pet trofeja u Kupu.
Za one koji ne znaju, drugo mesto u švedskom Alsvenskanu znači i plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije, a kada već pričamo o ovom takmičenju treba podsetiti da je švedski predstavnik i prošle sezone igrao sjajno u trećem po kvalitetu evropskom klupskom takmičenju, o čemu najbolje svedoči i ubedljivo prvo mesto u grupi F ispred favorizovanih Genta i Moldea.
Na šest odigranih susreta švedski predstavnik je ostvario čak pet trijumfa uz samo jedan remi, i kada su svi očekivali iskorak, Jurgorden je u osmini finala lagano eliminisan od Leha iz Poznanja, ukupnim rezultatom 5:0, što je bez ikakve sumnje bilo veliko razočarenje za sve navijače ovog kluba.
Kada smo već kod razočarenja, svakako da je Jurgorden dobrano razočarao sve svoje pristalice očajnim startom šampionata, a kada su svi mislili da je kriza prošlost, pošto je aktuelni vicešampion Švedske vezao nekoliko dosta dobrih mečeva, usledila je prava katastrofa u prošlom kolu.
Naime, Jurgorden je poražen na svom stadionu od prvoplasiranog Elfsborga i to sa rezultatom 0:4, zbog čega sasvim sigurno svi fudbaleri ovog tima u veoma lošem raspoloženju dočekuju ovaj duel kvalifikacija za Ligu konferencija protiv Lucerna.
Sve ljubitelje švedskog Alsvenskana je posebno začudio taj poraz, pošto je pre toga Jurgarden na svom stadionu odigrao devet mečeva i ostvario čak osam trijmfa uz samo jedan remi.
Generalno, na pet poslednjih duela, nekadašnji šampion Švedske je ostvario tri trijumfa, jedan remi i taj pomenuti poraz od Elfsborga u prošlom kolu.
Za kraj, ako se osvrnemo na međusobne duele, zanimljivo je da se Jurgorden i Lucern do sada nikada nisu sastajali, ali je utisak da švedski predstavnik ima daleko više iskustva kada su ovakvi mečevi u pitanju, pogotovu nakon sjajnih partija u prošlom izdanju Lige konferencija.

Lucern: Odlične partije u pripremnom periodu!

Lucern je osnovan 1901. godine, a do sada je ovaj klub samo jednom osvajao švajcarski šampionat i to u sezoni 1988/89. Dva puta je Lucern završavao kao drugi na tabeli, poslednji put 2012. godine, a naravno, moramo pomenuti i tri trofeja u Kupu.
Poslednji trofej je ova simpatična ekipa osvojila 2021. godine, kada je u velikom finalu švajcarskog Kupa bila bolja od Sent Galena, a taj duel je završen rezultatom 3:1.
Čak osam puta je Lucern ispadao u drugu ligu, ali se i devet puta vraćao u društvo najboljih, što se poslednji put dogodilo 2006. godine, od kada je ova ekipa stabilni prvoligaš.
Kada se podvuče crta, utisak je da je prošla sezona bila i te kako uspešna za nekadašnjeg šampiona Švajcarske koji je na kraju završio na četvrtom mestu na tabeli, ispred Bazela, a sve to je ovoj ekipi donelo plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije, što je naravno bio i primarni cilj.
Na kraju je Lucern imao tri boda viška u odnosu na petoplasirani Bazel, a utisak je da se ključni detalj dogodio u pretposlednjem kolu kada je Bazel remizirao na gostovanju kod Serveta, a Lucern slavio na gostovanju kod prežaljenog Siona, čime su izabranici Marija Frika i stekli nenadoknadivu bodovnu razliku u odnosu na najtrofejniji švajcarski tim.
Ako se podsetimo partija na gostovanjima, doći ćemo do podatka da je predstavnik Švajcarske u kvalifikacijama za treće po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje odigrao osamnaest mečeva na strani i ostvario osam trijumfa, četiri remija i šest poraza, što Lucern zajedno sa Jang Bojsom čini najboljom gostujućom ekipom u ligi.
Da je četa trenera Frika igrala samo malo bolje na svom terenu, vrlo lako se moglo dogoditi da Lucern na kraju dođe i do pozicije broj dva i kvalifikacija za Ligu šampiona, ali šta je tu je.
Prošlog vikenda je počelo novo izdanje švajcarske Superlige, a u prvom kolu je Lucern remizirao na gostovanju kod Vintertura, u susretu koji je mimo svih očekivanja završen bez pogodaka.
Za kraj, treba napomenuti i da je švajcarski predstavnik u pripremnom periodu odigrao četiri susreta i ostvario isto toliko trijumfa, a u poslednjoj proveri pred početak švajcarskog šampionata ovaj tim je savladao holandski Ekselsior rezultatom 3:1.

Naš predlog

Sigurno je da su fudbaleri Jurgordena jako teško podneli poraz u prošlom kolu od Elfsborga na svom terenu, međutim, generalni utisak je da švedski predstavnik igra dosta dobro na svom stadionu, i da ima daleko više iskustva kada su evropski mečevi u pitanju od Lucerna, pa vam zbog toga savetujemo da odigrate jedinicu za koju je kladionica Meridianbet pripremila koeficijent 2.25.

Pošto se radi o ekipama iz liga gde pada dosta golova, vrlo lako se može dogoditi da nam ovaj duel između Jurgordena i Lucerna donese dosta pogodaka, pa je topla preporuka igra 3+ koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.90.

Za kraj, Jurgorden će učiniti sve da se iskupi svojim navijačima za onu katastrofu protiv Elfsborga, i nema nikakve sumnje da će švedski predstavnik od prvog minuta krenuti ofanzivno ka golu Lucerna, pa vam hrabro savetujemo da probate sa prelazom 1-1 uz fenomenalnu kvotu 3.60 u Meridianu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.