Tip dana: Hamburg – Šalke: Veliki derbi na početku Cvajte! Ko će do trijumfa?

U petak nas očekuje nekoliko veoma interesantnih mečeva, ali će ipak u centru pažnje biti početak novog izdanja nemačke Cvajte.
Na samom startu nas očekuje jedan od najvećih derbija nemačkog fudbala, pošto će snage odmeriti dva glavna kandidata za plasman u Bundesligu – Hamburg i Šalke.
Inače, novi članovi Cvajte su u međuvremenu postali Elversberg, Osnabrik i Vehen, dok su iz drugog po kvalitetu ranga nemačkog fudbala prošle sezone ispali Zandhauzen, Regensburg i Arminija iz Bilefelda.
Pored HSV-a i Šalkea koji su glavni kandidati za najviši plasman, ne treba zaboraviti ni Hertu koja je prošle sezone ispala iz Bundeslige, i sigurno da će tim iz Berlina dati sve od sebe da se ekspresno vrati u društvo najboljih.
Što se propozicija tiče, one su i dalje nepromenjene. Prva dva tima će na kraju regularnog dela prvenstva doći do direktnog plasmana u Bundesligu, dok će trećeplasirana ekipa na tabeli igrati baraž sa šesnaestoplasiranim timom iz najkvalitetnijeg ranga nemačkog fudbala.
Timovi koji na kraju sezone završe na sedamnaestoj i osamnaestoj poziciji će se nažalost preseliti u treću ligu, dok će šesnaestoplasirani tim na lestvici odigrati baraž meč za opstanak sa trećeplasiranom ekipom iz nemačke treće lige.

Hamburg: Može li nemački velikan konačno do povratka u Bundesligu?

HSV je osnovan daleke 1887. godine, a do sada je ovaj klub šest puta osvajao nemačko prvenstvo, tri puta nemački Kup, ali je svakako najveći uspeh titula šampiona Evrope, iz 1983. godine, uz podatak da je samo godinu ranije ovaj tim stigao i do trofeja u Kupu UEFA (današnja Liga Evrope), a ako na sve to dodamo da je Hamburg tih godina dva puta zaradom osvajao titulu šampiona Nemačke, sigurno je da se radi o zlatnom periodu ovog kluba.
Sve do 2018. godine, HSV je bio jedini nemački klub koji nije ispadao iz Bundeslige, ali se te godine i to dogodilo, nakon čega su navijači ovog tima napravili velike incidente na stadionu.
Punih pet godina jedan od najtrofejnih nemačkih klubova pokušava da se vrati u najkvalitetniji rang nemačkog fudbala, ali to nažalost ovoj ekipi ne polazi za rukom.
Prošla sezona nam je donela jedan neverovatan epilog. Pre poslednjeg kola je Hamburg bio na trećem mestu na tabeli, ali je ovaj tim vodio u meču protiv Zandhauzena, dok je Hajdenhajm gubio na gostovanju kod prežaljenog Regensburga.
Da stvari budu gore, navijači Hamburga su nakon završetka poslednjeg kola i trijumfa na gostovanju kod Zandhauzena (0:1), utrčali na teren i počeli da slave povratak u najkvalitetniji rang nemačkog fudbala, pošto je u tom trenutku drugoplasirani Hajdenhajm gubio sa 2:1 na gostovanju kod Regensburga, Međutim, taj duel je produžen za čak jedanaest minuta, pa fudbaleri Hajdenhajma prvo u trećem minutu sudijske nadoknade poravnali na 2:2, a potom u devetom minutu produžetka došli do trijumfa, drugog mesta na tabeli i povratka u društvo najboljih, a ponovo je kratkih rukava ostao HSV koji je morao da odigra baraž meč protiv Štutgarta.
Utisak je da je pitanje pobednika tog dvomeča rešeno već u prvom susretu pošto je Štutgart na svom stadionu slavio sa 3:0, i bilo je teško zamisliti da bi Hamburg mogao da stigne tu prednost, što se najbolje videlo u revanšu, gde su popularne Švabe ponovo slavile, ovog puta sa 1:3 i potpuno zasluženo izborile opstanak u društvu najboljih.
Za kraj, u pripremnom periodu je jedan od najstarijih nemačkih klubova odigrao nekoliko veoma zanimljivih susreta. Na početku je pobeđen Verder, a potom je HSV remizirao protiv Plzenja u jednom fantastičnom susretu koji je završen rezultatom 3:3.
Za kraj, jedan od najvećih favorita za plasman u Bundesligu je na poslednja dva pripremna meča doživeo isto toliko poraza, i to prvo od Salcburga, a potom i od Rendžersa.

Šalke: Sačuvana je okosnica iz prošle sezone!

Tim iz Gelzenkirhena je osnovan 1907. godine, a do sada je Šalke čak pet puta osvajao prvenstvo Nemačke, poslednji put davne 1958. godine, a naravno ne treba zaboraviti ni da je ekipa iz Gelzenkirhena 1997. godine osvojila trofej u Kupu UEFA – sadašnjoj Ligi Evrope.
Nije to bio jedini evropski trofej za Plave, koji su pored toga dva puta zaredom stizali do trofeja i u Intertoto Kupu, 2003. i 2004. godine.
Od ostalih trofeja izdvajamo pet naslova prvaka u nemačkom Kupu, a poslednji put je to bio slučaj 2011. godine kada je u velikom finalu savladan Duizburg.
Preprošlu sezonu je klub sa slavnom tradicijom proveo u Cvajti, međutim, Plavi su pružali fantastične partije u drugom po kvalitetu rangu nemačkog fudbala i potpuno zasluženo došli do ekspresnog povratka u Bundesligu, gde je primarni cilj bio opstanak u društvu najboljih.
To se nažalost nije dogodilo pošto je klub iz Gelzenkirhena na kraju zauzeo sedamnaesto mesto na tabeli uz dva boda manjka u odnosu na Štutgart, koji je na kraju ipak uspeo da se domogne opstanka, nakon trijumfa u baražu nad Hamburgom, sa kojim se između ostalog Šalke i sastaje u premijernom susretu prvog kola drugog po kvalitetu ranga nemačkog fudbala.
Na 34 odigrana susreta u prošloj sezoni, Plavi su ostvarili samo sedam trijumfa, deset remija uz čak sedamnaest poraza, što je zaista premalo.
Ključni neuspeh se dogodio u pretposlednjem kolu, kada je klub iz Gelzenkirhena samo remizirao na svom stadionu protiv Ajntrahta iz Frankfurta, pošto je taj duel završen rezultatom 2:2, a inače treba podsetiti da je u posldenjem kolu Šalke lagano poražen na gostovanju kod Lajpciga, kada je bilo 3:2.
Primarni cilj slavnog nemačkog kluba će svakako biti ekspresni povratak u društvo najboljih, što ni ovog puta neće biti nimalo lak zadatak.
Ono što je možda i najbitnije je da je okosnica tima sačuvana, a i ovog puta se najviše očekuje od legendarnog Terodea koji je ujedno i kapiten kluba.
I pored ispadanja, trener Tomas Reis je dobio poverenje uprave kluba, a nije tajna da su u Šalkeu u velikoj meri ubeđeni u novi ekspresni povratak u najkvalitetniji rang nemačkog fudbala.
Ako se osvrnemo na pripremni period doći ćemo do zaključka da su Plavi odigrali pet susreta i ostvarili dva trijumfa, dva remija i jedan poraz.
Inače, u poslednjoj proveri pred početak Cvajte, klub iz Gelzenkirhena je remizirao u duelu protiv holandskog Tventea, kada je bilo 2:2, a veoma zanimljivo je da su svi golovi postignuti u prvom delu igre.

Naš predlog

Veoma težak meč za prognoziranje. Ako se osvrnemo na neke od poslednjih međusobnih duela između dva nemačka velikana doći ćemo do zaključka da su to uglavnom bili mečevi sa velikim brojem pogodaka pa je utisak da nas nešto slično očekuje i ovog puta zbog čega vam toplo preporučujemo da probate sa igrom 3+ za koju je kladionica Meridianbet pripremila koeficijent 1.58.

Vrlo lako se može dogoditi da nam prvo poluvreme premijernog duela ovogodišnjeg izdanja Cvajte donese dva ili više pogotka, pa je hrabra preporuka igra I2+ koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 2.36, a svakako da vredi probati i sa igrom 4+ uz kvotu 2.39 u Meridianu.

Za kraj, mečevi između HSV-a i Šalkea su karakteristični i po tome što uglavnom domaćin dolazi do trijumfa, pa se vođeni tom tradicijom odlučujemo za jedinicu koju kladionica Meridianbet plaća sa fenomenalnom kvotom 2.27.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.