Tip dana: Norčeping – Geteborg: Ko će do trijumfa u duelu bivših šampiona Švedske?

U ponedeljak je tradicionalno nešto slabija ponuda za klađenje nego što je to bio slučaj za vikend, ali nam ovaj dan po starom dobrom običaju donosi nekoliko zanimljivih mečeva iz švedskog Alsvenskana, što je naravno slučaj i ovog puta.
Za vas smo danas analizirali duel između dva nekadašnja šampiona Švedske – Norčepinga i Geteborga, a početak duela između ova dva tima je zakazan za 19 časova.

Norčeping: Koji su krajnji dometi ovog tima?

Norčeping je klub koji je osnovan davne 1897. godine, a do sada je ovaj tim osvojio čak trinaest titula šampiona Švedske.
Do poslednje titule je ovaj klub stigao 2015. godine, i to posle čak 52 godine posta, što je svakako bio povod za ogromno slavlje navijača ovog tima.
Pored toga Norčeping je i šest puta osvajao švedski Kup, poslednji put 1994. godine, ali i jedan Superkup ove zemlje i to 2015. godine nakon trijumfa nad Geteborgom, sa kojim će upravo ova ekipa i odmeriti snage večeras u sklopu ovogodišnjeg izdanja Alsvenskana.
Prošla sezona je svakako bila za zaborav, pošto je na kraju nekadašnji šampion Švedske zauzeo katastrofalno dvanaesto mesto na tabeli uz samo tri boda viška u odnosu na ekipu koja je igrala u baražu za opstanak, pa ako na taj način posmatramo stvari slobodno možemo reći da je primarni cilj vremenom postao opstanak u elitnom rangu.
U novu sezonu je jedan od najtrofejnijih švedskih klubova ušao sa velikim ambicijama, a šuškalo se o napadu na jednu od prve tri pozicije na tabeli, što naravno donosi izlazak na evropsku scenu.
Kako sada stvari stoje vrlo lako se može desiti da od svega toga na kraju ipak ne bude ništa, pošto se u ovom trenutku Norčeping nalazi na petom mestu na tabeli uz čak trinaest bodova manjka u odnosu na trećeplasirani Malme, koji se večeras na svom terenu sastaje protiv Halmštada.
Na poslednjih pet mečeva izabranici Glena Ridersholma su ostvarili dva trijumfa, isto toliko poraza, ali i jedan remi i to na svom terenu protiv aktuelnog šampiona Hekena, kada je bilo 2:2.
U prošlom kolu je nekadašnji šampion Švedske poražen na gostovanju kod Hamarbija, a taj susret je završen pobedom domaćeg tima od 2:1. Nažalost, Hamarbi je do trijumfa stigao pogotkom u prvom minutu sudijske nadoknade, pa se vrlo lako moglo desiti da Norčeping dođe do boda na tom susretu.
Za kraj, što se tiče partija na domaćem terenu, do sada je četa trenera Ridersholma odigrala osam susreta na svom stadionu i ostvarila tri trijumfa, isto toliko poraza, ali i dva remija.

Geteborg: Svi smo očekivali daleko više!

Geteborg poput Norčepinga slovi za jedan od najtrofejnijih švedskih klubova, uz veoma bitnu razliku, a to su nastupi u evropskim takmičenjima.
Naime, Geteborg je do sada dva puta osvajao Kup UEFA (sadašnju Ligu Evrope) i to 1982. i 1987. godine, a pored toga je švedski predstavnik dva puta igrao polufinale Lige šampiona, ali i tri puta četvrtfinale najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja.
Ako na sve to dodamo i čak osamnaest naslova prvaka Švedske i trinaest trofeja u Kupu, doći ćemo do zaključka da se radi o najtrofejnijem klubu iz ove zemlje.
Do poslednjeg naslova prvaka nekadašnji osvajač Liga Evrope je stigao davne 2007. godine, što znači da ovaj klub više od petnaest godina nije uspeo da dođe do titule prvaka Švedske, što sigurno i jeste poražavajući podatak ako uzmemo u obzir veličinu kluba.
Što se tiče prošle sezone, utisak je da smo od fudbalera Geteborga očekivali dosta više, pošto je ovaj tim i pored standardno velikih ambicija šampionat završio tek na osmom mestu na tabeli.
Sve to je značilo i da ovu ekipu nećemo gledati u kvalifikacijama za neko od evropskih takmičenja, a to je naravno samo po sebi bilo dovoljno da sezona bude ocenjena neuspešnom, međutim, šta tek reći za ovu?
Naime, u ovom trenutku se mimo svih očekivanja izabranici Jensa Bertela nalaze na katastrofalnom petnaestom mestu na tabeli koje nažalost na kraju prvenstva znači i selidbu u niži rang.
Do sada je nekadašnji šampion Švedske sakupio samo trinaest bodova, i to pošto je ovaj tim ostvario dva trijumfa, sedam remija i čak osam poraza.
Utisak je da u poslednje vreme Geteborg pruža nešto bolje partije nego što je to bio slučaj na početku prvenstva pa je tako ova ekipa na tri poslednja duela bez poraza, a u prošlom kolu je ovaj tim ostvario veoma važan trijumf na svom terenu protiv Kalmara kada je bilo 2:0.
Pomenimo još i to da je petnaestoplasirani tim na tabeli do sada odigrao osam mečeva na strani i još uvek ne zna za trijumf, a u tom periodu je Geteborg četiri puta remizirao uz isto toliko poraza.

Naš predlog

Ako se malo osvrnemo na nekoliko poslednjih međusobnih mečeva između Norčepinga i Geteborga doći ćemo do zaključka da na ovim duelima skoro uvek ima dosta pogodaka, a to bi vrlo verovatno mogao da bude slučaj i večeras pa vam preporučujemo da probate sa igrom 3+ za koju je kladionica Meridianbet pripremila koeficijent 1.95.

Geteborg se kao što smo već rekli nalazi u veoma teškoj situaciji, i ova ekipa mora da ide na trijumf na ovom gostovanju kod petoplasiranog tima na tabeli. Nismo sigurni da li će to biti slučaj, međutim, sva je prilika da nekadašnji šampion Švedske neće doživeti poraz na ovom gostovanju, pa vam savetujemo da probate sa duplom šansom X2 uz kvotu 1.67 u Meridianu.

Za kraj, vrlo lako se može dogoditi da gostujuća ekipa koja kao što smo već napomenuli mora od prvog minuta da krene ofanzivno ka golu Norčepinga postigne dva ili više pogotka na ovom duelu, pa je hrabra preporuka igra G2+ koju kladionica Meridianbet plaća sa fantastičnom kvotom 2.90.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.