Tip dana: AEK – Dinamo Zagreb: Atinjani spremaju Trojanskog konja za Modre

Svi se slažu da je okršaj prvaka Grčke i Hrvatske derbi ove runde kvalifikacija za Ligu šampiona. Prvi meč između AEK-a i Dinama igra se u utorak na stadionu ”Spiridon Luis” u Atini, koji AEK deli sa fudbalerima Panatinaikosa. Početak je zakazan za 20.45.

AEK Atina: ”Unija” želi u Uniju, onu evropsku

AEK je uspeo da prekine trodogišnju dominaciju gradskog rivala Olimpijakosa i posle pet godina vrati titulu u svoje vitrine. Poslednji put bili u šampion 2018. godine, a nakon toga je jednom PAOK bio najbolji, da bi u tri naredne sezone dominirali crveno-beli Pirejci. Međutim, zbog slabih rezultata grčkih klubova na međunarodnoj sceni u poslednjih nekoliko sezona, ova zemlja ostala je bez direktnog predstavnika u elitnom takmičenju, pa u kvalifikacije, pored vicešampion, ide i prvak. Da sve bude teže pobrinuo se koeficijent AEK-a, koji nije sjajan, pa su oni u slabijem šeširu bili već sada u trećem kolu.

To što su dobili Dinamo sigurno nije obradovalo nikog u Atini, žreb je svakako mogao da bude bolji, ali daleko od toga da je AEK bez šansi. Mogli su da gledaju svog rivala i upoznaju se sa njegovim manama i kvalitetima, ne samo u prvenstvu Hrvatke, gde su odigrana već tri kola, već i u prethodnoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona. Za to vreme AEK nije odigrao nijedan zvanični meč, pa bi mogao da bude nepoznanica za Zagrepčane. Atinjani ne samo da su vratili titulu polse pet godin, već su osvojili i duplu krunu u Grčkoj prošle sezone. Oni su u finalu Kupa Grčke, poslednjoj utakmici u sezoni 2022/23, pobedili PAOK sa 2:0 golovima Mukudija i Fernadeza i tako podigli i drugi pehar.

U toku pripremnog perioda igrali su sa ozbiljnim rivalima, pobedili su belgijskog šampiona Antverp, ukrajinski Šahtjor i turski Trabzon, a poraženi su samo u svom prvom meču protiv Lokomotive iz Zagreba. Sigurno da nije ohrabrujuće to što su izgubili od mnogo slabijeg zagrebačkog kluba, nego što je to Dinamo, ali ponavljamo, radi se o prvom zvaničnom prijateljskom meču koji su Atinjani odigrali ovog leta, tačnije početkom jula. Od ”viđenijih” pojačanja stigao je Argentinac Erekijel Pons iz Elčea, sa pozajmice su vraćeni Meksikanac Pineda i Francuz Mišelin, a iz Intera iz Majamija je stigao Rodolfo Pizaro, još jedan Meksikanac. U prošloj sezoni najbolji strelac AEK-a bio je Levi Garsija iz Trinidada i Tobaga sa 14 golova, a samo je Bakambu iz Olimpijakosa bio efikasniji od njega. Istakli su se i srpski napadač Mijat Gaćinović sa 9 golova, ali i Marokanac Amrbat.

Pomenimo da je na golu bivši golman Salcburga, Cican Stanković, tu je iskusni Domagoj Vida, ali i sjajni Poljak Šimanski. Grčkih igrača bilo je u tragovima, tako će biti i sada, a glavnu reč ponovo će voditi internacionalci, što ovaj tim čini nepoželjnim za bilo koga ko, poput Dinama, planira da završi u grupama Lige šampiona. Recimo još da je trener Atinjana Argentinac Matijs Almeida, koji je još uvek poznatiji kao fudbaler nego kao trener, ali pošto još nema ni 50 godina, ima vremena za njega da zaseni igračku karijeru.

Dinamo Zagreb: Izdanje iz Kazahstana putokaz kako treba u Atini

Mada je sam start sezone, ekipa Dinama već je odigrala šest vrlo važnih utakmica. Počeli su, kao i svake godine, mečom Super kupa Hrvatske u kome su minimalnim rezultatom pobedili Hajduk, i tako se dočepali prvog trofeja u sezoni. Samo šest dana posle tog duela na Maksimiru, dva najveća hrvatska kluba su se sastala na istom mestu u prvom kolu novog šampionata. Sada je Hajduk bio uspešniji i slavio sa 2:1, i to tako što je preokrenuo vođstvo Dinama i pobedonosni gol postigao u sudijskoj nadoknadi. Možda bi Dinamo dobio i taj meč da je Bruno Petković realizovao jedanaesterac kod vođstva Modrih od 1:0.

U naredna dva kola u prvenstvu Dinamo nije primio gol. Pobedio je nezdognu Istru u Puli sa 3:0, a tu ekipu nisu uspeli da savladaju dugo kao gosti. Pre tri dana napravili su prvi ozbiljniji kiks u šampionatu, na svom terenu odigrali su 0:0 sa ekipom Gorice. Tako je Dinamo u prva tri kola ostao bez pet bodova, a to se prethodnih sezona nije dešavalo, pa možemo da pretpostavimo da će ovogodišnje izdanje najbolje hrvatske lige biti interesantnije nego gomila prethodnih u kojima su Zagrepčani postajali prvaci mnogo pre kraja. Između prvenstvenih duela Dinamo je igrao i na međunarodnoj sceni. U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona rival im je bio kazahstanska Astana, a Modri su slavili oba puta, u Zagrebu sa 4:0, dok je Kazahstanu bilo 2:0 za najbolji tim Hrvatske.

Na klupi Dinama je nekadašnji defanzivac ovog tima Igor Bišćan. Sastav je opet jak i pored odlaska, čitaj, bogatih prodaja, pa su u timu i reprezentativci Hrvatske, trećeplasirane ekipe sa prethodnog Mundijala. Pored pominjanog Petkovića i golmana Livakovića, tu je odlični Ivanušec, za koga se interesuje cela Evrope i koji bi lako mogao da napusti Dinamo do kraja prelaznog roka. Doveden je Japanac Kaneko Takuro, doduše na pozajmicu iz Saporoa, a ogroman novac sliće se u kasu tima iz Maksimirske šume od transfera Joška Gvardiola u Mančester Siti. Doskorašnji štoper Lajpciga skrenuo je pažnju na sebe na Svetskom prvenstvu u Kataru, pa je bilo samo pitanje vremena kada će ga kupiti neki još bogatiji klub od Bikova.

U zavisnosti od ishoda kvalifikacija za Ligu šampiona zavisiće i u kakvom će sastavu Dinamo igrati aktuelnu sezonu. Ako izbore grupnu fazu elitnog takmičenja, nema sumnje da će doći još neko pojačanje, a biće zadržani oni najbolji pojedinci. U slučaju ispadanja, skoro sigurno je da će Maksimir napustiti Ivanušec, a možda i Šutalo, Petković ili neko treći.

Naš predlog:

Ako neko zna da igra ovako teške mečeve, posebno na strani, to su Zagrepčani. Znaju to i u AEK-u, pa ne očekujemo da krenu bezglavo ka golu Livakovića u prvom meču. Sve će se odlučiti u Zagrebu, a jako je važno ne otići na revaš sa nekim minusom.

Zato je naš prvi predlog igra na mali broj golova. Za 0-2 gola koeficijent u kladionici Meridianbet je 1.72.

Sigurno će biti ispitivanja snaga na početku, pa je naš predlog i x na poluvremenu. Za Px kvota je 2.08 u kladionici Meridianbet. Za one koji ”gađaju” jake kvote predlažemo prelaz x/x sa koeficijentom 4.80 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.