Tip dana: Slovan – Makabi Haifa: Borjan sveti Zvezdu sa slovačkim šampionom

U Bratislavi se igra prvi meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Domaći Slovan dočekuje prošlogodišnjeg učesnika grupne faze Lige šampiona izraelski Makabi iz Haife. Utakmica u glavnom gradu Slovačke igra se u sredu u 20.30.

Slovan: Miris Lige šampiona sve se jače oseća u Bratislavi

Slovačka liga ne važi za neku posebno kvalitetnu, a već godinama u njoj dominira ekipa Slovana. Možda je to i loše za ovaj klub, uzimajući u obzir to što ne uspevaju da stignu do grupne faze Lige šampiona, ali imaju već nekoliko učešća u grupnim fazama ostala dva kupa. U Ligi Evrope igrali su tri puta, poslednji put u sezoni 2019/20, dok su u novoformiranoj Ligi konferencija igrali dva puta, a prošle sezone prošli su u nokaut fazu i ispali tek u osmini finala i to na penale od švajcarskog Bazela.

Ovog leta Slovan je ponovo krenuo od prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Na startu su igrali sa prvakom Luksemburga, ekipu Esperanž, i to tek pobedom u gostima, pošto je u Bratislavi bilo 1:1. Taj revanš u Luksemburgu je bio vrlo čudan. Domaćin je promašio penal u prvom poluvremenu, da bi Slovan imao dva jedanaesterca u drugom, a oba je iskoristio iskusni Vladimir Vajs Junior, inače sin trenera Slovana, Vladimira Vajsa. U drugom kolu Slovan je igrao sa Zrinjskim iz Mostara. Ove dve ekipe sastale su se i prošlog leta, samo u plej-ofu za Ligu konferencija, a tada je Slovan zahvaljujući pravom čudu izašao kao pobednik. Tek golom u 123. minutu u produžecima Slovaci su izborili penale i ulazak u grupnu fazu Lige konferencija.

I ove sezone bilo je uzbudljivo, mada ne kao tada. Slovan je pobedio pod Bijelim Bregom minimalnim rezultatom, u revanšu je imao prednost od dva gola na 15 minuta pre kraja, ali je na kraju rezultat glasio 2:2. Ipak, Mostarci su drugi gol dali dubko u nadoknadi i nisu imali vremena da još jednom šokiraju domaćina. U domaćem prvenstvu Slovan je još bez pobede, posle dva kola, ali i bez poraza. Na premijeri su odigrali bez golova sa novajlijom Košicama, da bi u drugom kolu igrači 2:2 protiv Banske Bistrice. To nije start koji su navijači očekivali, ali je u ovom danima fokus na Evropi i pokušaj da se po prvi put stigne u Ligu šampiona.

Tim Slovana je vro kvalitetan, barem za standarde u ovoj zemlji. Najpoznatije ime je Juraj Kucka, sada već 36-godišnji fudbaler, koji je u karijeri nosio dres Milana, Đenove, Parme, Trabzona, Votforda, a u Bratislavi je već drugu sezonu. Tu je odlični Gruzijac Jaba Kankava, a od ove sezone na golu je bivši kanadski reprezentativac i dugogodišnji golman Crvene zvezde Milan Borjan. U timu je i srpski napadač Aleksandar Čavrić, kome u napadu društvo pravi brzonogi Ganjanin Šaranu Zuberi, strelac onog pobedonosnog gola u Mostaru. Stub odbrane je Kenan Bajrić, momak sa slovenačkim pasošem, koji se vratio u Slovan posle dve godine u kiparskog Pafosu. Ovog leta iz Spartaka iz Trnave doveden je i Grk Savidis, jedan od glavnih igrača na sredini terena, uz već pominjanog Vladimira Vajsa Juniora.

Makabi Haifa: Odlazak trenera Bahara najveći hendikep za Makabi

Možda je neko bio iznenađen prošlogodišnjim rezultatima, a pre svega igrama ekipe Makabija iz Haife. Međutim, ko je bar jednom pogledao neku utakmicu ovog kluba video je o kako se kvalitetnom timu radi. Oni su prošle sezone igrali grupnu fazu elitnog takmičenja, po treći put u svojoj istoriji, a prvi put posle sezone 2009/2010. Do plasmanu izbacili ozbiljne ekipe, grčki Olimpijakos i Crvenu zvezdu u plej-ofu. Tadašnji trener Makabija, Barak Bahar, od ovog leta je baš u Crvenoj zvezdi, što pokazuje da je i on bio veoma važan šraf u uspesima ovog kluba.

U grupnoj fazi Makabi nije imao šansu u konkurenciji Pari Sen Žermena, Benfike i Juventusa, ali će se pamtiti njihov trijumf nad Starom damom iz Torina u Haifi, koja je Juventus koštala odlaska u nokaut fazu. Makabi iz Haife je proletos po 15. put postao šampion Izraela, a treći put uzastopno. I ove sezone spadaju u krug najvećih favorita za titulu, pored imenjaka iz Tel Aviva, Beitara iz Jerusalima i gradskog rivala Hapoela. Prvenstvo još nije počelo, ali su fudbaleri Makabija već osvojili jedan trofej. Oni su u Super kupu pobedili Beitar iz Jerusalima sa 3:1.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona već su izbacili dva rivala. U prvom kolu su bili bolji od prvaka Malte Hamruna, pobedili su ih 4:0 na Malti i 2:1 u Haifi. Rival u drugom kolu bio je mnogo opasniji, radilo se o moldavskom Šerifu, timu koji je pre dve godine zadivio Evropu plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona i trijumfom nad Realom u Madridu. U Tiraspolju je Šerif pobedio sa 1:0, ali je Makabi u Haifi slavio sa 2:1 i igrali su se produžeci u kojima je izraelski šampion postigao još dva gola. Ipak, treba reći da je Šerif samo pet minuta delilo od prolaska u treće kolo, pošto je tek tada Mahmud Žaber postigao gol za 2:1 i odlazak u dodatnih 30 minuta.

Ponovo Makbi ima veliki broj domaćih fudbalera u timu. Tu su golman Nican, Goldberg, Rafaelov, Saba, Kalali, sjajni Hazira i mnogi drugi. Ostao je snažni centarfor Pjero, reprezentativac Haitija, a iz nemačkog Nirnberga je stigao mladi napadač Erik Šuranov i već pokatzao da će biti veliko pojačanje. Umesto Baraka Bahara novi šef stručnog štaba je Etiopljanin Mesej Dego, čovek koji je do sada vodio omladinski tim Makabija, mada se tokom leta dosta govorilo i o bivšem treneru partizana Marku Nikoliću.

Naš predlog:

Kladionice smatraju da je blagi favorit u prvom meču Makabi, i pored činjenice da je Slovan domaćin. To implicira i da su Izraelci favoriti za prolaz u nokaut fazu ovih kvalifikacija. i novo učešće u Ligi šampiona. Uspešnijeg iz ovog dvomeča u poslednjem kolu kvalifikacija čeka prvak Švajcarske Jang Bojs.

Naš prvi predlog za ovaj meč je igra gost daje dva gola, a za T22+ koeficijent u kladionici Mozzartbet iznosi 2.30.

Takođe smatramo da je Makabi bolji tim, pa možete igrati i duplu šansu na goste, uz bar tri gola na meču, a za x2,2+ kvota je 1.76 u Mozzartbet-u. Očekujemo da Izraelci budu opasni od starta, pa možete pokušati i sa prelazom 2/2 za koji je koeficijent u kladionici Mozzartbet 3.60.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.