Tip dana: Mančester Siti – Sevilja: Siti kompletira trofeje ili Andalužani dolaze do drugog Super kupa?

Mančester Siti će, kao formalni domaćin, u sredu ukrstiti koplja sa Seviljom u UEFA Superkupu na stadionu Georgios Karaiskakis u Atinskom predgrađu Pireju. Kao i svake godine, na početku nove sezone sastaju se osvajači Lige šampiona i Lige Evrope iz prethodne. Meč u Grčkoj počinje u 20 časova.

Superkup 2023. će biti prvo finale UEFA klupskog takmičenja koje se održava u Grčkoj od pobjede Milana 2:1 nad Liverpulom u finalu Lige prvaka 2007. godine. To će ujedno biti i prvi nastup Sitija u finalu Superkupa, dok će Sevilla imati šesti nastup.

Mančester Siti: Kako usavršiti savršenstvo?

Najbogatiji klub napokon je uzeo ušati pehar, ono zbog čega je cijela jedna država ušla u cio ovaj fudbalski projekat. To što je većina navijača odreagovala sa negodovanjem više govori o dominaciji Pepa Gvardiole i njegovih igrača, nego o zavisti svih ostalih klubova. Dok im je iznad glave visila kazna zbog kršenja finansijskog fer-pleja, De Brujne, Griliš, Haland i drugovi su srušili sve redom, a kada im je Arsenal izašao na crtu, ubacili su u brzinu više i pokazali ko je gazda.

Kako nadmašiti triplu krunu – vjerovatno četvorostrukom?  Što da ne. Katalonac je iznova i iznova dokazivao da se nije zasitio pobjeda, a sada će biti opušten i bez pritiska koji mu je odustvo ušatog pehara nametalo. Nije mu strano, što je odlična osobina za jednog menadžera, da se riješi svih koji mu smetaju, iz bilo kog razloga. To je na svojoj koži osjetio Žoao Kanselo. Dovedeni su Kovačić i Gvardiol, mada će biti teško začepiti rupu koju je ostavio Gundogan, kao i onu Rijada Mareza. Ukoliko ode i Bernardo Silva – još teže. Taman dobra prilika za Kola Palmera da se nametne, a da Rodri opet bude sve i svja u sredini.

Ove sezone Siti opet juriša na sve, a u planu je da počnu upravo sa Super kupom i da tako otvore vrata i ostalim trofejima. Istorijska pobjeda Sitija nad Interom iz Milana u finalu Lige prvaka učinila ih je prvacima Evrope po prvi put u svojoj istoriji. Nedavni nastupi Mančester Sitija su ga učvrstili kao vodeći tim u Evropi u ovom trenutku. Njihovo izuzetno postignuće u osvajanju istorijske triplete stavilo ih je kao tek drugi engleski tim koji je postigao takav podvig uz Mančester Junajted Sir Aleksa Fergusona.

Građani će nastup u UEFA Superkupu odigrati bez jednog od njihovih najboljih igrača Kevina De Brujnea, koji je imao problem sa povredom tokom finala Lige prvaka protiv Intera, a istu povredu je obnovio u prvom kolu Premijer lige protiv Barnlija, te ga očekuje pauza najmanje do kraja 2023. godine – momci će ovo odigrati za njega. Potencijalno odsustvo veznih igrača moglo bi biti problem, ali možda neće biti dovoljan da umanji šanse Sitija protiv Sevilje. Ekipa Pepa Gvardiole je pokazala svoje izuzetne sposobnosti tokom sezone 2022/23, što ih čini ogromnim favoritom.

Sevilja: Trofej kao recept za izlazak iz krize

Prilagođavanje kluba zahtevima Julena Lopetegija bilo je u najmanju ruku izazov za Sevilju, a eksperiment Horhea Sampaolija je takođe prilično brzo prošao u obliku katastrofe, pošto se ”Los Palanganas” našao na čak 19. mjestu na tabeli La Lige sredinom januara. Međutim, imenovanje Žosea Luisa Mendilibara učvrstilo je četu iz Sevilje i za kratko vrijeme obezbijeđen je opstanak (koliko god to čudno zvučalo), jer je 62-godišnjak održao glavu svog tima iznad vode u španskom šampionatu sa 12. mjestom, dok je uporedo osmišljavao plan za produžetak dominacije i osvajanja sedme Lige Evrope.

Rekorderi po broju naslova u Lige Evrope borili su se protiv tima Rome predvođenog renomiranim specijalistom za finala Murinjom, bila je to prava definicija nezaustavljive sile koja se susreće sa nepokretnim objektom, ali je Seviljina vještina u izvođenju penala presudila. Nakon što je prije uspjeha u Mađarskoj već osvojila šest kruna Lige Evrope, Sevilja je takođe učestvovala u šest okršaja UEFA Superkupa i došla do trofeja protiv Barselone na svom prvom nastupu 2006. godine, ali je od tada izgubila čak pet finala. Mendilibarova ekipa je takođe posustala i izgubila rezultatom 2:1 od uzdrmane Valensije na otvaranju La Lige u petak naveče, a njihovi međusobni okršaji protiv Mančester Sitija ne obećavaju pošto imaju četiri poraza iz četiri meča, iako je zadnji poraz od Građana bio u posljednjoj grupnoj fazi Lige prvaka – u kojoj su završili na trećem mjestu – ironično to im je pomoglo na putu ka slavi i rekordnom trofeju u Ligi Evrope.

Ono što smo kroz sve ove godine naučili je da Sevilja osvaja trofeje onda kada se od nje to najmanje očekuje. Trenutna situacija u klubu je takva da ih niko ne vidi kao konkurente Pepovom Sitiju. Da li će nas Sevilja po ko zna koji put iznenaditi (pozitivno) – ostaje nam da vidimo.

Naš predlog:

Kao što smo već istakli, Mančester Siti je apsolutni favorit što jasno pokazuje i kvota u Mozzartbet kladionici koja nudi 1.40 na čistog keca. Neriješen ishod i put u produžetke se plaća kvotom 5.00, dok se potencijalno iznenađenje večeri, odnosno pobjeda gosta, plaća kvotom 9.00.

Naš predlog za sutrašnji meč je igra GG – oba tima daju gol – po kvoti 1.85 u Mozzartbet kladionici. O napadačkim kvalitetima Sitija ne treba ni govoriti, dok Sevilja koja na momente izgleda traljavo takođe ima veoma potentan kako vezi red tako i napad.

Moglo bi u Pireju biti dosta golova, pa pokušajte i sa igrom 4+ sa kvotom 2.70 u kladionici Mozzartbet. Za one još hrabrije preporuka je kombinacija konačnog ishoda i golova 1,GG po kvoti od 4.60 u Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.