Tip dana: Verder – Bajern: Strahoviti niz Bavaraca se nastavlja

Posle skoro tri mjeseca čekanja ponovo nam se vraća Bundesliga. Kao što to tradicija i nalaže, novu sezonu otvara prošlogodišnji šampion, a ove godine protivnik u prvom kolu će mu biti Verder iz Bremena. Prva klapa za sezonu 2023/2024 pada večeras od 20:30h, kada je na programu ovaj meč.

Bajern Minhen: Nova era počinje sa Kejnom

Malo je nedostajalo Bajernu da u samoj završnici prošle sezone ostane bez epiteta šampiona Njemačke i da titulu posle 10 godina prepusti svom najvećem rivalu Borusiji iz Dortmunda. Međutim, uz malo sreće ali i uz, moglo bi se reći, ”nesposobnost” Borusije da preotme tron Bavarcima, titula je ostala u Minhenu. Gol Džamala Musijale donio je Bavarcima novu titulu, ali Bajern se nakon decenijske dominacije Bundesligom pokazao ranjiv.

Vlasnici Bajerna kao glavne krivce za to pronašli su u dugogodišnjim funkcionerima kluba. Senzacionalno, odmah nakon utakmice, Hasan Salihamidžić i Oliver Kan dobili su otkaz. Iako je osvojena titula, u Bajernu sezonu smatraju neuspješnom jer su prerano ispali iz Lige Šampiona, kao i zbog neuvjerljivih izdanja u Bundesligi. Njemački mediji uzeli su na zub Kana i Salihamidžića, koji su bili zaduženi za sve transfere, uostalom i za odluku da usred sezone Julijana Nagelsmana zamijene Tomasom Tuhelom, koji je umalo prokockao sve u finišu sezone.

Glavna tema prelaznog roka sigurno je bio Hari Kejn. Posle neviđene drame kapiten reprezentacije Engleske je postao najplaćenije pojačanje u istoriji Bajerna. Bavarci su platili Totenhemu 100.000.000 evra, dok je moguće da se suma poveća za još 10.000.000 ako se ostvare razni bonusi. Hari Kejn će godišnje zarađivati 25.000.000 evra bruto i biće plaćeniji od legendi kluba Manuela Nojera i Tomasa Milera. Kim Minjae je još jedna transfer zvijezda, došao je iz Napolija, a Konrad Laimer i Rafael Gereiro također su pojačali redove Bavaraca, dok su Lukas Hernandez, Sadio Mane, Jan Zomer i Marsel Sabicer otišli. Od novih lica, samo će Guerreiro propustiti ovaj vikend dok se nastavlja oporavljati od problema s potkoljenicom koji je pretrpio ranije u predsezoni. Manuel Nojer, Tomas Miler, Erik Maksim Čupo-Moting takođe ostaju po strani dok nastavljaju svoje rehabilitacije.

Ali ako se po jutru dan poznaje, Tuhel je već na početku ove sezone ubrljao. I sve to u velikoj, svečanoj noći u Minhenu. U noći kad je predstavljeno najskuplje pojačanje u istoriji Bajerna i kad su Bavarci pripremili feštu specijalno za Harija Kejna; da mu pokažu kako je napravio pravi izbor i kako sa njim planiraju da otpočnu novu eru. Međutim, nije se sve završilo onako kako su planirali, u Super kupu Njemačke su na svom stadionu primili čak 3 gola i šokantno izgubili sa 0:3 od Lajpciga. Dani Olmo je odmah na početku sezone zadao glavobolje Tomasu Tuhelu koji se nakon poraza na konferenciji izvinjavao i samom Kejnu.

U 1. kolu novog šampionata imaju priliku bar malo se iskupiti navijačima, ako gledamo po tradiciji, dobili su idealnog protivnika za tako nešto. U zadnjih 20 utakmica u gostima kod Verdera, Bajern ima 19 pobjeda i 1 remi. Bremen na čitavih 17 godina ne zna za pobjedu na svom terenu protiv Bavaraca, pa se čini da četa Tomasa Tuhela ovde ne bi smjela zakazati, ne opet.

Verder Bremen: Borba za goli život

Klub iz grada na sjeverozapadu Njemačke sa nešto više od 500 hiljada stanovnika, svoju novu sezonu u Bundesligi počinje na svom terenu, a za protivnika su dobili najtežeg mogućeg rivala – Minhenski Bajern. Prošlu sezonu su zeleni završili na 13. mjestu i to samo 3 boda od zone ispadanja u niži rang. Dugo se vodila bitka sa ostalim klubovima da bi se izborio opstanak, i na kraju su nekako uspijeli. Međutim, sve je izvjesnije da će ove sezone ta misija biti još teža, bar po onome što sam vidjeli prije nekoliko dana.

Na samom startu sezone, kao uvertira za početak Bundeslige došao je meč sa trećeligašem Viktorijom iz Kelna u kupu Njemačke. I odmah na početku – ćorak. Poraz 3:2 od trećeligaša je sve samo ne dobar pokazatelj stanja u ekipi. Istina je da su u tom meču od 11. minute zeleni iz Bremena igrali sa igračem manje, ali ponovo je nedopustivo za jednog Bundesligaša ispasti u prvom kolu nacionalnog kupa.

Najzvučnije pojačanje koje je stiglo u Bremen je svakako Nabi Keita. Igrač kog je Liverpul prije svega par godina platio 60 miliona, sada je u Verder stigao za džabe. Vezista iz Gvineje je potpisao ugovor do leta 2026. godine vredan 1.500.000 evra po sezoni plus bonusi. Najviše novca je izdvojeno na dovođenje Sene Lajnena iz Rojal Uniona, koji je plaćen 2.500.000 evra, dok je najveći izlazni transfer ovog prelaznog roka bio odlazak Nikolasa Šmita u Francuski Tuluz za istu sumu. Prošle sezone za Verder, Šmit je upisao 24 utakmice u Bundesligi i postigao tri gola. Prije prelaska u Tuluz, Šmit je odigrao ukupno 49 ligaških utakmica za Verder, postigavši pet golova i upisavši tri asistencije.

Naš prijedlog:

Domaćin je u ovom meču potpuni autsajder te je koeficijent na momke iz Bremena čitavih 8.60 u Meridianbet kladionici. Podijela bodova se plaća koeficijentom 6.60, dok je na favorizovani Bajern 1.30, takođe u Meridianbet kladionici.

Naš predlog za ovaj meč je igra 2-2,2+ po kvoti 1.90 u Meridianbet-u. Smatramo da će Bajern od prve minute napasti Verder, te da će već na poluvremenu imati vođstvo.

Ako želite da pojurite malo veću kvotu preporučujemo vam igru pobjeda gosta u oba poluvremena, po kvoti 2.55. Možete pokušati i sa kombinacijom 2,4+ uz koeficijent 2.06 u Meridianbet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.