Najava i analiza: Serija A, 1. kolo: Napoli brani tron, Inter glavni izazivač, Milan i Juventus glavni kandidati za TOP 4

Dva i po mjeseca je tačno prošlo od kada se zadnji put zakotrljala lopta na ”čizmi” u okviru nacionalnog šampionata. Prošlogodišnje izdanje Serije A je, slobodno možemo reći, bilo istorijsko. Posle 33 godine i Maradonine ere, Napulj je konačno dočekao titulu. Prethodnih par sezona prestižni trofej im je izmicao za dlaku, da bi je na kraju posle toliko dugo čekanja, osvojili bez velike i pretjerane drame sa16 bodova više od drugoplasiranog Lacija. Iz lige su ispali Sampdorija, Kremoneze, a nakon doigravanja im se pridružila i Specija. Novi učesnici Serije A za ovu sezonu su šampion Serije B Frozinone, Đenova, koja se munjevito nakon samo jedne sezone vratila u elitno društvo, kao i Kaljari, koji sa klupe predvodi legendarni Klaudijo Ranijeri. Kvote iz najave su bile važeće u vrijeme pisanja analize.

Serija A 2023/2024 će biti 122. sezona vrhunskog italijanskog fudbala. Po mnogima, očekuje nas jedna od najneizvjesnijih sezona u poslednjih 10 godina. Kao što to tradicija i nalaže, prvi meč šampionata otvara aktuelni šampion – Napoli. Oni će gostovati novopečenom prvoligašu Frozinoneu, koji je suvjereno protutnjao kroz Seriju B. Glave vedete šampionskog tima su ostale – Viktor Osimen i Kviča Kvaratškelia. Najveći izlazni transfer ovog ljeta u Napulju je bio prošlogodišnje otkrovenje ekipe Kim, koji je za 50.000.000 evra prešao u Minhenski Bajern, dok je iz Selte stigao mladi Veiga za 40.000.000 evropskih novčanica. Neće im bili lako na gostujućem terenu jer će Frozinone sigurno željeti da se pred svojom publikom što bolje predstavi i što da ne odmah na početku uzme skalp šampionu.

Prošlogodišnji vice-šampion Lacio, na čelu sa Mauricijom Sarijem, započinje novu sezonu takođe na gostovanju. Snage će odmjeriti sa Lećeom koji se prošle godine ostao iznad crte za svega 4 boda i tako sebi obezbjedio još jednu godinu u elitnom rangu italijanskog fudbala. Najveća pojačanja nebeskoplavih za ovu sezonu su: Valentin Kasteljanos, Gustav Isaksen i Nikolo Rovela. Dugogodišnji veznjak i jedan od najboljih igrača Lacija, Sergej Milinković-Savić je napustio ekipu i uputio se u Saudijsku Arabiju. Trećeplasirani Inter, i mnogi će se složiti, najveći izazivač aktuelnom šampionu, na svom Đuzepe Meaci dočekuje Moncu, koja se prošle sezone pokazala kao veoma tvrd orah. Moglo bi se reći da su Neuroazuri odradili dobar posao na ljetnoj transfer pijaci. U klub kao najveća pojačanja su došli Markus Tiram, kao zamjena za Lukakua koji je ponovo napravio skandal i izgleda sebi zauvijek zatvorio vrata u Interu, paradoksalno timu se pridružio i Huan Kvadrado iz Juventusa, Jan Somer, koji je stigao kao zamjena za Andrea Onanu koji je otišao u Mančester Junajted i na čijem transferu je klub zaradio 50.000.000 evra. Pred sam kraj prelaznog roka, nakon jedne decenije, u klub se vratio i Marko Arnautović, koji će svakako činiti odličnu rezervnu opciju u napadu za Inzagijevu četu. Klub su napustili mnogi igrači od kojih su neki dosta dugo nosili dres Intera, Edin Džeko, Marcelo Brozović, Milan Škrinjar, Danilo Dambrozio, Robin Gonsens…

Četvrtoplasirani Milan i prošlogodišnji šampion najkasnije startuje, njihov meč je na programu u ponedeljak, a gostovaće ekipi Bolonje. Rosoneri su takođe uspijeli da sačuvaju okosnicu svog tima. Tu su Rafael Leao, Teo Hernandez, Menjon. Najveći izlazni transfer ovog ljeta za Milan bio je Sandro Tonali (65.000.000), reklo bi se glavna figura u sredini terena, ali ovaj transfer im se itekako isplatio. Zašto? Zato što je klub za te pare doveo Kristijana Pulišića, Samuela Čukuvezea, Okafora, Loftuš-Čika i Junusa Musu iz Valensije. Fantastična pojačanja za Rosonere, vidjećemo da li će biti konkurenti u borbi za titulu već u Bolonji. Tim Tijaga Mote je ovog ljeta ostao bez Marka Arnautovića, jednog od glavnih igrača, međutim u klub su stigli Stefan Poš iz Hofenhajma, Sam Beukema iz Az Alkmara i Dan Ndoj, kao najveća pojačanja za ovu sezonu.

Atalanta, Roma i Juventus su klubovi koji su prošle sezone bili u svega 3 boda. Atalanta i Roma će ove sezone igrati u grupnoj fazi Lige Evrope, dok Juventus zbog kazne UEFE nakon mnogo godina neće učestvovati u nekom Euro takmičenju. Atalanta će ukrstiti koplja sa Sasuolom i čini nam se da taj meč najviše obećava kada je u pitanju efikasnost. Najbolji strelac tima, Hojlund, napustio je klub u rekordnom transferu i uputio se u Mančester Junajted, Džeremi Boga je otišao u Nicu, Malinovski u Marsej, a ovi transferi su donijeli Atalanti više od 100.000.000 evra. Ovaj klub je to mudro iskoristi, kupili su Skamaku iz Vest Hema, koji je prethodno igrao za Sasuolo, Bakera iz Leverkuzena, Bilal Turea iz Almerije, i reklo bi se jedan veoma zanimljiv transfer De Ketelarea, koji je stigao na pozajmicu iz Milana, ogroman potencijal i odlična sredina za mladog igrača. Sasuolo je takođe obavio neke odlične transfere, Manuel Lokateli i Đakomo Raspadori su otišli u Juventus i Napoli, dok je Hamed Traore otišao u Bormut. Najveće pojačanje zelenih je Andrea Pinamonti koji je stigao iz Intera za 20.000.000 evra.

Roma je renovirala svoj vezni red i pojačala se sa Leandrom Paredesom, Renatom Sančezom, u klub su stigli i Ndika iz Frankfurta kao i Auoar iz Liona. Najveći izlazni transfer je odlazak Rožera Ibanjeza u Saudijsku Arabiju za 30.000.000 evropskih novčanica. Od Vučice se očekuje da već u prvom kolu krene da sakuplja bodove i uspuni svoj cilj plasmana u Ligu Šampiona iduće sezone, a u prvom kolu ih očekuje reklo bi se ”lak” zadatak jer im na noge dolazi Salernitana, koje će i ove sezone voditi grčevitu borbu za opstanak. Juventus će ove sezone biti rasterećen igranja u Evropi, s toga se očekuje od njih da napadnu najveći plasman. U timu nije bilo nekih pretjeranih promjena, najveće pojačanje je svakako Lokateli iz Sasuola, kao i Timoti Vea iz Lila. U prvom kolu ih očekuje nimalo lak meč protiv standardnog prvoligaša Udinezea koji takođe nije mnogo mjenjao sastav u odnosu na prethodnu sezonu, Rodrigo Bekao je napustio klub u najvećem izlaznom transferu ovog ljeta, za 8.500.000 evra. Juventus ovde jednostavno mora da pokaže svoj šampionski karakter i odmah na početku istakne svoju kandidaturu na najveće pozicije.

Što se ostalih mečeva tiče na programu je jedan u najavi veoma zanimljiv meč između povratnika u ligu Đenove i Fiorentine koja se nedavno propisno obrukala u Beogradu i od koje se očekuje reakcija. Smatramo da premijerna utakmica Đenove u novoj sezoni donosi mnogo uzbuđenja. Empoli i Verona će svoj duel odigrati u istom terminu kao i Napoli i Frozinone, te će to predstavljati jedan od dva duela koji će otvoriti ovogodišnji šampionat. Reklo bi se duel klubova koji će se do poslednjeg kola boriti za opstanak. Povratnički meč u Seriji A za Kaljari i odmah jedno teško gostovanje – Torino. Bikovi, kojima se predviđa sigurno mjesto u sredini tabele, su ovo ljeto doveli par ozbiljnih pojačanja, Nikolu Vlašića iz Vest Hema za 13.000.000 evra, Ivana Ilića iz Verone za 16.000.000 evra, Belanovu, upravo iz Kaljarija, za nešto više od 7.000.000 evra.

Frozinone – Napoli – 2,0-4 @ 1.67 u Mozzartbet

Empoli – Verona – 1X,0-3 @ 1.65 u Circusbet

Đenova – Fiorentina – GG @ 1.85 u MaxBet

Inter – Monca – 3+ @ 1.55 u Meridianbet

Roma – Salernitana – 1,0-3 @ 1.95 u Circusbet

Sasuolo – Atalanta – GG3+ @ 1.80 u Mozzartbet

Leće – Lacio – 2 @ 2.15 u MaxBet

Udineze – Juventus – 2 @ 2.15 u Meridianbet

Torino – Kaljari – GG @ 2.00 u Mozzartbet

Bolonja – Milan – GG @ 1.85 u MaxBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.