Tip dana: AEK – Dinamo Zagreb: Modre čeka pakao u Atini

Dvomeč trećeg kola kvalifikacija za Ligu Šampiona, u kome se prethodnih dana najmanji pričalo o fudbalu, odigraće se u veoma neobičnom terminu. Prvi meč je odigran u utorak a revanš meč u Atini je na programu već večeras od 20:45h.

AEK: Žuto-crni iz Atine na korak od plej-ofa

Duel trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona između atinskog AEK-a i zagrebačkog Dinama izuzetno je zanimljiv zbog kvaliteta dva tima, međutim, huliganski ispadi od prije nekoliko dana u Grčkoj, tokom kog je život izgubio jedan navijač AEK-a, doprineo je da se najmanje priča o fudbalu. Štaviše, žuto-crnima se uopšte i nije igralo. Rukovodstvo kluba besno je napustilo sastanak u Atini sa predstavnicima Dinama i policijom, a od UEFE su tražili nastrožiju kaznu za Dinamo – izbacivanje kluba iz Evrope i prolazak njihovog kluba za zelenim stolom.

A i po dolasku u Zagreb, gdje se zbog cijelokupne situacije i zamjene domaćinstva igrao prvi meč, odbilo je uobičajenu večeru predstavnika dva kluba noć pred utakmicu. Atinjani su u Zagreb doputovali u utorak pod pojačanim mjerama bezbjednosti, koje su bile prisutne i tokom treninga na Maksimiru. Isto je bilo i u utorak tokom utakmice. Duel obojen u crno dao je ipak fudbalerima i navijačima AEK-a, kao i cijeloj Grčkoj ogromnu nadu pred revanš koji se igra večeras. Atinski sastav ne samo da je izvukao pozitivan rezultat, već je utišao Maksimir pogotkom Konstatinosa Jalanopulosa u 90. minutu za ogromnih 2:1.

Fudbaleri AEKa odigrali su muški, gladijatorski, do poslednje kapi znoja i na kraju mogli komotno i do ubjedljviije pobjede nad Dinamom. Da nije bilo hobotnice Dominika Livakovića, koji je i Hrvate čuvao na Mundijalu u Kataru, Dinamo bi doživio potpunu katastrofu. Golman koji je na pragu transfera u Fenerbahče “čupao” je Dinamo do poslednjeg trenutka, kada je njegov saigrač iz reprezentacije Domagoj Vida propustio dve kolosalne šanse da donese i ubjedljiviju pobjedu AEKu. Malo je reći da je Dinamo imao veliku sreću što je još u igri za prolaz u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona.

Dinamo Zagreb: Mogu li Modri do preokreta?

Ne baš idealan start sezone za jedan tako veliki klub, sa najvećim ambicijama, pošto je Dinamo već odigrao šest utakmica ove sezone. Slavio je protiv Hajduka u Superkupu, ali je od istog rivala poražen na startu hrvatskog prvenstva. Potom je eliminisao Astanu u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je u domaćem prvenstvu, posle pobjede nad Istrom, odigrao samo 0:0 sa Goricom.

Iako ima nekoliko sjajnih igrača u svojim redovima, poput Petkovića, Ivanušeca, Livakovića i Šutala, igra Dinama na startu sezone nije na visokom nivou. Pored toga, nakon dvomeča sa AEK-om neki od vodećih igrača mogli bi da napuste klub bez obzira hoće li se Modri izboriti za plej-of. A u plejofu ova dva rivala, ko god prošao, očekuje duel sa prvakom Belgije Antverpom.

Mnogo se prije utakmice govorilo o tome kako će Dinamova sjeverna tribina da reaguje na minut ćutanja za poginulog navijača. Osim nekoliko uzvika nije bilo incidenata, a na sjevernoj tribini bio je okačen transparent ”Sjever uz odsutne, izdržite braćo”, dok je oko stotinak stolica bilo prazno, čime je simbolično Dinamovo tvrdo jezgro dalo podršku onima koji su uhapšeni i raspoređeni po grčkim zatvorima. U takvim uslovima, punim tenzije i napetosti, čini se bilo je veoma teško fokusirati se na teren. Dinamo je taj uvodni dio utakmice odigrao vrlo dobro i stigao do vođstva nakon prelijepog gola Marka Bulata direktno iz slobodnog udarca pogotkom pod rašlje gola Cicana Stankovića, a onda se sve okrenulo naglavačke.

Dinamo je padao, AEK postepeno rastao i ubrzo su gosti bili ti koji su gotovo potpuno kontrolisali dešavanja na terenu. Kako je vrijeme prolazilo sve je išlo na ruku (nogu) gostujućim fudbalerima, od gola Stivena Cubera kojim je utišao Maksimir i zapalio iskru nade pred revanš u subotu, do hica Konstatinosa Jalanopulosa za potpunu erupciju slavlja. Grk je gol posvetio tragično nastradalom sunarodniku, a tokom slavlja skinuo je crni flor i podigao ka nebu, tako je iskoristio trenutak da malo i pecne tvrdo navijačko jezgro Dinama na sjevernoj tribini.

Tim koji ispadne u ovom dvomeču svoju evropsku odiseju nastavlja u plejofu za Ligu Evrope, a tamo ih očekuje još jedan nezgodan protivnik – Sparta iz Praga. Dinamo će večeras vjerovatno igrati na sve ili ništa i pokušati da napravi svojevrsan podvig, a jedno je sigurno – neće mu biti nimalo lako.

Naš prijedlog:

U ovoj izuzetno tvrdoj utakmici kladionice favorizuju AEK, te je stoga koeficijent na pobjedu domaćina 1.90 u Circusbet kladionici. Neriješen rezultat se plaća koeficijentom 3.50, dok se eventualno iznenađenje i pobjeda Dinama u gostima plaća kvotom 4.00.

Naš predlog za ovaj meč je igra manje od 2.5 gola, po koeficijentu 1.80 u Circusbet kladionici za 0-2 pogotka.

Za one hrabrije preporuka za igru je pp1 manje od 0.5 gol, po kvoti od 2.70 takođe u Circusbet-u, dok za vas koji jurite konačan ishod, preporučujemo da probate X sa kvotom 3.50 u CircusBet-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.