Derbi dana: Rendžers – PSV: Dva velikana a samo jedno mesto u Ligi šampiona

Meč sigurno dostojan grupne faze Lige Šampiona u kom, slobodno možemo reći, po renomeu i imenu oba kluba zaslužuju da se nađu tamo, u najelitnijem takmičenju Evrope. Rendžers i PSV u igraju prvi meč plej-ofa Lige šampiona večeras od 21:00h i slobodno ga možemo nazvati derbijem dana.

Rendžers: Rekonstruisani Policajci u napadu na Ligu šampiona

Glazgov Rendžers je na ljeto odradio ozbiljnu rekonstrukciju tima koja je bila najavljena krajem prošle sezone. Čuveni škotski klub je na kraju sezone zvanično objavio da iz kluba odlaze petorica igrača, od kojih su četvorica nastupala u sezoni 2021/2022 u čuvenoj po igranju u finalu Lige Evrope. U pitanju su Skot Arfild, Filip Helander, Rajan Kent, Alan Mekgregor i Alfredo Morelos. Poslednja trojica su obiljeležili jednu eru na Ajbroksu i bili prava okosnica tima. Razloga za rastanak vjerovatno ima više. Možda je došlo i do zasićenja, možda su svi igrači dostigli maksimum, a možda jednostavno nije ni bilo dogovora oko produžetka saradnje. Tu se prije svega misli na Kenta i Morelosa, koji imaju po 26 godina i šansu da kao slobodni igrači ostvare najbolje ugovore u dosadašnjem toku svojih karijera.

Kolumbijac je predstavljao fantastičnu kupovinu Policajaca na ljeto 2017. godine, kada je stigao iz Helsinkija za 1.200.000 evra. Šest sezona kasnije njegov učinak je impresivan – 124 gola i 58 asistencija na 268 utakmica. Rajan Kent je bio ozbiljna investicija. Liverpulu je za njegovo obeštećenje plaćeno 7.200.000 evra, ali je za to uzvratio nekim izuzetno dobrim partijama. Učinak odličnog krila je takođe za svaki respekt – 33 gola i 58 asistencija na 208. utakmica.

Renžers je kao najveće pojačanje doveo Desersa koji je stigao iz Kremonezea za 5.000.000 evra i Danila koji je došao iz Fejnorda za 6.000.000 evra. Sem Lajmers je takođe zadužio uniformu plavih u transferu vrednom negdje oko 3.500.000 evropskih novčanica. Cilj Renžersa pored povratka titule u klupske vitrine je sigurno i plasman u Ligu šampiona a prvi meč koji će se igrati na njihovom stadionu će odlično pokazati da li su Policajci spremni na to.

U prethodnoj fazi su eliminisali švajcarskog šampiona Servet ukupnim rezultatom 3:2 i tako zakazali reprizu prošlogodišnjeg plej-ofa sa PSV-om, kog su prošle godine uspiješno eliminisali i tako se plasirali u Ligu šampiona. Škotski šampionat je međutim loše otvoren – poraz od Kilmarnoka od 1:0 – što je pokazalo da tim još uvijek nije spreman za najveće domete. Da li će nas večeras demantovati, ostaje da se uvjerimo sami.

PSV: Osveta za prošlogodišnju eliminaciju

Jedan od dva sigurno najveća kluba kluba u Holandiji ušao je u novu sezonu sa izuzetno visokim ambicijama koje i priliče takvoj gromadi od kluba kakav je PSV. Titula u domaćem prvenstvu je prioritet jer taj trofej nisu osvojili već 6 godina, što je za takav klub nedopustivo.

Ove godine žrijeb im je pružio priliku da se osvete svom dželatu iz prošle godine Rendžersu, koji ih je eliminisao pred njihovim navijačima i poslao ih u Ligu Evrope. Ova sezona počela je za PSV kao iz snova, 5 zvaničnih utakmica – 5 pobjeda, i već jedan trofej, osvojen ne protiv bilo koga, već protiv velikog rivala – Fejnorda. Na samom startu sezone igrao se tradicionalni Superkup između prošlogodišnjeg šampiona države – Fejnorda i osvajača kupa – PSV-a. Tim iz Ajndhovena je odmah na početku pokazao svoju snagu i savladao Fejnord na njihovom stadionu 0:1, i tako osvojio prvi trofej u sezoni, kao najavu za naredne, možemo slobodno prognozirati.

Noa Lang se posle epizode u Belgiji, odnosno Klub Brižu, vratio u Erediviziju i pojačao PSV, istovremeno u Holandiju se vratio i perspektivni Jorbe Vertesen koji je prethodnu godinu proveo na pozajmici u Unionu, a upravo dvojac pristigao iz komšiluka potpisao je golovima pobjedu na premijeri nad Utrehtom (2:0). Lang, koji je dubok trag ostavio u Ajaksu, a potom izrastao u lidera Briža, posle gola u Superkupu Holandije za pobjedu nad Fejnordom (1:0), potvrdio je i u novom izazovu da je PSV sa pravom izdvojio 12.500.000 evra za njegov angažman. Ofanzivac je u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena dobio loptu od Sanjarea na levom boku, izborio se za prostor pored Ter Avesta i uputio neodbranjiv udarac u bliži ugao.

U prethodnoj rundi kvalifikacija za Ligu Šampiona PSV je, mogli bismo reći, rutinski eliminicao Šturm iz Graca i tako zakazao reprizu za Rendžersom. U prvom meču kod kuće PSV je demonstrirao silu i slavio sa 4:1, dok su u revanšu u Gracu postigli jedan gol manje, ali ponovo trijumfovali, ovog puta sa 1:3. Igrači PSV-a će sigurno biti motivisani da se osvete Rendžersu za prošlogodišnju eliminaciju i da tako nastave trijumfalni niz koji žele da zadrže tokom čitave sezone, ali i da se ujedno takvom igrom ukrste sa najboljim klubovima Evrope u najnovijem izdanju Lige šampiona.

Naš prijedlog:

Izrazitog favorita za ovaj meč nema, kvote su veoma ujednačene pa je tako koeficijent na pobjedu domaćina Rendžersa 2.70 u Meridianbet kladionici, dok je koeficijent za neriješen ishod 3.60. Nešto manja kvota je na pobjedu gostiju, ali i ona varira od kladionice do kladionice, dok je u Meridian-u 2.55.

Naš prijedlog za ovaj meč su apsolutno golovi, oba tima su napadački orijentisani i u svojim ligaškim mečevima nerijetko postižu minimum po 2 gola, tako da od nas prijedlog GG – oba tima daju gol – 1.65 u Meridianbet kladionici.

Za one koji žele da pojure nešto veću kvota predlažemo igru 2+pp – dva plus prvo poluvrijeme, sa kvotom 2.50 u Meridianbet-u. A za ljubitelje konačnih ishoda, definitivno je prijedlog X, po kvoti od 3.60 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.