Tip dana: Molde – Galatasaraj: Osmanlije u pohodu na sever kontinenta!

U sredu se nastavljaju mečevi plej-ofa za ulazak u Ligu šampiona, a za vas smo ovog puta pripremili duel između Moldea i Galatasaraja.
Norveški predstavnik je do plasmana u plej-of stigao nakon eliminacije Klaksvika i to nakon produžetaka, dok je Galata bez većih problema eliminisala Olimpiju iz Ljubljane, i to ukupnim rezultatom 4:0.
Prvi duel između norveškog i turskog predstavnika je zakazan za 21h, kada će početi i ostala dva duela plej-ofa, i to između Brage i Panatinaikosa, ali i Makabija iz Haife i Jang Bojsa.

Molde: Norveški predstavnik je već ostvario primarni cilj!

Molde je prošle sezona na jedan veoma ubedljiv način došao do naslova prvaka Norveške, i to uz čak osamnaest bodova viška u odnosu na drugoplasirani Bode, i zaista deluje da se pitanje šampiona ove zemlje ni u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje, a na sve to treba napomenuti da Molde od samog starta sve karte bacio na prvenstvo, kako bi došao u situaciju da igra u evropskim takmičenjima.
Zanimljivo je da je to bila tek peta titula šampiona za Molde, a prva posle tri godine posta i dominacije Bodea i Rozenborga.
Pored četiri naslova prvaka Norveške, ova simpatična ekipa je do sada četiri puta dolazila do trofeja u Kupu, uz konstataciju da se to poslednji put dogodilo prošle godine.
Norveški predstavnik je prošle sezone igrao i u grupnoj fazi Lige konferencija, gde je ovaj tim u konkurenciji Jurgordena, Genta i Šamroka zauzeo treće mesto na tabeli i ostao bez plasmana u nokaut fazu. Odlučujući susret je odigran u poslednjem kolu kada je Molde poražen na gostovanju kod Genta sa više nego ubedljivih 4:0, koji je na taj način prestigao ovu ekipu i stigao do plasmana u doigravanje.
Kao što smo već napomenuli, šampionska titula u Elitseriji je Moldeu donela plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, a u prvom meču drugog kola kvalifikacija za najkvalitetnije evropsko kluspko takmičenje izabranici Oda Moena su mimo svih očekivanja poraženi na gostovanju kod Helsinkija, kada je bilo 0:1.
Ipak, u revanšu je norveški predstavnik slavio sa 2:0 i zakazao sebi duel sa Klaksvikom. Nažalost, u prvom susretu je Molde poražen sa 2:1, što je bilo ogromno iznenađenje, međutim, u revanšu je šampion Norveške ponovo odigrao jedan sjajan meč pred svojim navijačima i nakon produžetaka slavio sa 2:0, što je ovoj ekipi donelo plasman u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona, ali i direktno učešće u Ligi Evrope, što i jeste bio primarni cilj za izabranike Oda Moena, pa je utisak da Molde neće imati šta da izgubi u dvomeču protiv Galatasaraja, koji je tokom leta doveo nekoliko i te kako zvučnih pojačanja.
Što se tiče ovogodišnjeg izdanja norveške Elitserije, Molde se trenutno nalazi na četvrtom mestu na tabeli uz čak deset bodova manjka u odnosu na prvoplasirani Bode.
Nakon jedne fenomenalne serije pobeda, četvrtoplasirani tim na tabeli je dva puta zaredom remizirao u norveškom šampionatu i to prvo na neugodnom gostovanju kod Sanderfjorda kada je bilo 2:2, a potom i na svom terenu u prošlom kolu protiv Volerenge kada nije bilo pobednika, ali ni golova.
Kako prvenstvo odmiče, deluje da bi i treća pozicija na kraju zadovoljila ambicije ovog kluba, pošto je to poslednje mesto koje donosi izlazak na evropsku scenu, međutim, trenutno trećeplasirani Tromse ima pet bodova viška, pa je utisak da će fudbaleri Moldea i za to treće mesto morati baš dosta da se pomuče.

Galatasaraj: Galata je napravila spektakularan tim!

Galatasaraj je najtrofejniji turski klub, o čemu najbolje svedoči podatak da je ova ekipa čak 23 puta do sada osvajala titulu prvaka ove zemlje, a poslednji put je to bio slučaj prošle sezone, kada je tim iz Istanbula na kraju imao osam bodova viška u odnosu na drugoplasirani Fenerbahče.
Kada je bilo najpotrebnije izabranici Okana Buruka su igrali najbolje, pa je tako Galata na poslednjih šest mečeva u prvenstvu ostvarila isto toliko trijumfa, od kojih su nekoliko bili poprilično ubedljivi, poput onog protiv najljućeg rivala Fenera, kada je bilo 3:0.
Inače, pored 23 naslova prvaka Turske, Galatasaraj je osamnaest puta osvajao i Kup, a šesnaest puta Superkup ove zemlje. Od evropskih uspeha izdvajamo osvajanje Kupa UEFA 2000. godine, ali i Superkupa Evrope iste godine nakon trijumfa nad favorizovanim Realom iz Madrida.
Zanimljivo je da je član tog tima bio sadašnji trener Galate Okan Buruk, a bila je to možda i najbolja generacija u istoriji ovog kluba koju su predvodili Hadži, Žardel, Tafarel i Popesku, dok je na klupi sedeo legendarni Mirčea Lučesku. Pored ta dva trofeja u evropskim takmičenjima, treba izdvojiti i polufinale Kupa šampiona (Liga šampiona) iz 1989. godine kada je rumunska Steaua u dvomeču demolirala turskog predstavnika ukupnim rezultatom 4:1, ali je na kraju rumunski klub u finalu ubedljivo poražen od Milana sa 4:0.
Ako se još jednom osvrnemo na prošlu sezonu doći ćemo do zaključka da je Galata u potpunosti zasulužila šampionsku titulu, jer je ovaj tim kao što smo već to napomenuli, bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije.
Uprava kluba je odradila neverovatan posao u letnjem prelaznom roku, pošto je pre svega dogovoren nastavak saradnje sa Ikardijem, koji je bio možda i najzaslužniji za titulu, dok je u Istanbul stiglo nekoliko neverovatnih pojačanja, a tu pre svih mislimo na Ziješa, Zahu, Anhelinja, Tetea i Bakambua, pa je jasno da je Galata glavni favorit za naslov prvaka u Turskoj.
U prvom kolu ovogodišnjeg izdanja Superlige, aktuelni prvak je samo remizirao na gostovanju kod Kajserija kada nije bilo pogodaka, dok je u drugom kolu bez većih problema savladan Trabzon sa 2:0.
U kvalifikacijama za Ligu šampiona turski predstavnik uz dosta muke prvo eliminisao Žalgiris, da bi u prošlom kolu poprilično lako eliminisana Olimpija iz Ljubljane, ukupnim rezultatom 4:0, pa dolazimo do podatka da Galata na pet poslednjih mečeva u svim takmičenjima nije primila niti jedan gol.

Naš predlog

Utisak je da Molde nema previše iskustva kada su ovakvi mečevi u pitanju, a na sve to treba istaći da je Galatasaraj kao što smo već pomenuli u analizi napravio fenomenalan tim, i sigurno je da je turski predstavnik veliki favorit u ovom dvomeču pa vam savetujemo da odigrate 2 za koju je kladionica Meridianbet pripremila koeficijent 2.45.

Utisak je da će klub iz Istanbula dati sve od sebe da sve reši već u prvom meču i deluje da će izabranici Okana Buruka od prvog minuta krenuti po sva tri boda, pa vam hrabro savetujemo da pokušate sa prelazom 2-2 koji kladionica Meridianbet plaća sa fantastičnom kvotom 3.90.

Za kraj, možda i najrealnija prognoza kada je ovaj duel između norveškog i turskog predstavnika u pitanju je ta da će Galata postići dva ili više pogotka, a za sve to je Meridianbet odredio kvotu 2.29.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.