Najava i analiza: La Liga, 3. kolo: Derbi na Keramici, težak posao za klubove iz prestonice, da li je vreme za prvi trijumf Sevilje?

Od petka su na programu mečevi trećeg kola najkvalitetnijeg ranga španskog fudbala, u kom nas na prvi pogled očekuju pregršt veoma zanimljivih susreta.
Ako se malo osvrnemo na prošlo kolo, videćemo da su Real Madrid, Valensija i Rajo Valjekano zadržali maksimalan učinak i ova tri tima se trenutno nalaze na deobi prvog mesta na tabeli. Barsa je dosta teže nego što se očekivalo došla do prvog trijumfa u sezoni na svom terenu protiv Kadiza, dok su u derbiju kola na Benito Viljamarinu bodove pobedili Betis i Atletiko Madrid. Taj duel je završen bez pogodaka, i mora se priznati da smo daleko više očekivali.
Derbi trećeg kola La Lige se igra na Keramici gde će snage odmeriti Viljareal i Barselona. Oba kluba iz prestonie očekuje izuzetno težak posao pošto Real Madrid putuje na gostovanje kod Selte, dok Jorgandžije gostuju kod Rajo Valjekana, koji igra sjajno na startu sezone.
Za očekivati je da Sevilja dođe do prvog trijumfa u sezoni na svom terenu protiv Đirone, a od ostalih mečeva izdvajamo i duele između Bilbaa i Betisa, kao i Valensije i Osasune.
Naravno, podsećamo vas da su sve kvote bile aktuelne u trenutku pisanja ovog teksta.

Aktuelni šampion Barselona je nakon remija u prvom kolu uz dosta muke došla do prvih bodova u novom šampionatu protiv žilavog Kadiza, pošto je taj susret na Nou Kampu završen rezultatom 2:0, a do prvog pogotka su Katalonci stigli tek u 82. minutu golom Pedrija, dok je konačan rezultat postavio Feran Tores u sudijskoj nadoknadi i tako nagovestio da bi mogao da ima bolju sezonu od prethodne koja je bila izuzetno loša.
Ovog puta tim sa Nou Kampa gostuje kod Viljareala, što će kao što smo već napomenuli biti i najveći derbi ovog kola. “Žuta podmornica” je u prošlom kolu došla do veoma važnog trijumfa na gostovanju kod Majorke, pogotovu nakon neuspeha u prvom kolu. Junak pobede tima sa Keramike bio je Moreno, koji je postigao pogodak sredinom drugog dela igre, ali treba priznati da je Viljareal od prvog do poslednjeg minuta znao šta želi pa otuda i ne čudi trijum na veoma teškom gostovanju.
Podsećamo vas da je poslednji trijumf na svom stadionu protiv Barselone ekipa Viljareala ostvarila daleke 2007. godine kada je bilo 3:1.

Ništa manje zanimljivo ne bi trebalo da bude ni u Vigu, gde će Selta ugostiti kraljevski klub, što će biti jedan od uvodna dva meča ovog kola.
Selta je do sada osvojila samo jedan bod, ali na jedan sjajan način, pošto je tim iz Galicije remizirao na gostovanju kod favorizovanog Sosijedada i to nakon pogotka Mingeze u četvrtom minutu sudijske nadoknade, a veoma je interesantno da je i u prošlosezonskom meču između ova dva kluba Selta stigla do bodova u San Sebastijanu nakon pogotka u samom finišu meča.
Primarni cilj kluba iz Viga će ipak biti opstanak, a ponovo će najviše zavisiti od legendarnog Jaga Aspasa.
Real Madrid je ovog leta ostao bez Karima Benzeme, što se za sada nije osetilo, a nije tajna da će Madriđani dati sve da u finišu prelaznog roka dođu do Embapea, čijim dovođenjem bi kraljevski klub postao vrlo verovatno i glavni favorit za osvajanje prvenstva, a vrlo verovatno i Lige šampiona.
Za sada stvari teku po planu, u prošlom kolu je savladana Almerija sa 1:3, a junak tog meča bio je Belingem koji je postigao dva pogotka i namestio jedan.
Ako se osvrnemo na tradiciju, Real Madrid je nanizao šest trijumfa protiv Selte, od kojih su skoro svi bili ubedljivi, pa je utisak da bi četa Karla Ančelotija mogla da upiše i treći trijumf u prvenstvu.

I druga ekipa iz Madrida ima težak posao u ovom kolu, pošto će Atletiko Madrid u goste kod Rajo Valjekana, koji je za sada najprijatnije iznenađenje prvenstva.
O tome nam najbolje svedoči i tabela koja nam pokazuje da se tim iz Valjehasa trenutno nalazi na deobi prvog mesta na tabeli uz maksimalnih šest osvojenih bodova. U prvom kolu je Valjekano slavio na gostovanju kod Almerije koja je prošle sezone igrala sjajno na svom terenu, a taj duel je završen rezultatom 0:2.
I u drugom kolu najkvalitetnijeg ranga španskog fudbala klub iz Valjehasa je gostovao i to kod Granade koja je savladana istovetnim rezultatom. I pored sjajnih partija na startu šampionata, nije tajna da će primarni cilj Valjekana ipak biti opstanak u društvu najboljih.
Atletiko Madrid je tokom leta u klub doveo nekoliko zanimljivih fudbalera poput Sojunčua i Aspilikuete, sa pozajmice se vratio Žoao Feliks, a sve to bi nekako trebalo da bude dovoljno za plasman u Ligu šampiona, iako su Jorgandžije u prošlom kolu odigrale meč bez golova kod Betisa.
Punih deset godina klub iz prestonice nije poražen od Valjekana, međutim, na osnovu svega što smo do sada videli neće biti iznenađenje ako se ta serija prekine.

Sevilja je ponovo katastrofalno započela prvenstvo, pošto su Andalužani u prva dva kola doživeli isto toliko poraza i trenutno se nalaze na začelju tabele.
Podsećamo vas da su Berberini i prošle sezone odigrali katastrofalno prvi deo prvenstva, međutim, nakon dolaska Mendilibara u klub, Sevilja ne samo da je uspela da se izvuče iz zone ispadanja već je ovaj klub i stigao do novog trofeja u Ligi Evrope.
U prošlom kolu je tim sa Sančez Pichuana poražen na gostovanju kod Alavesa u jednom spektakularnom susretu na kom smo videli čak sedam pogodaka, pošto je na kraju bilo 4:3.
Utisak je ipak da bi bilo možda i previše kada Sevilja ne bi slavila ni na trećem vezanom susretu u sezoni, iako će protivnik biti nezgodna ekipa Đirone.
Pored ovog meča, još dva susreta ovog kola bude veliko interesovanje. Bilbao na svom terenu čeka Betis, i odmah na prvi pogled vidimo da se radi o ekipama koje žele da na kraju sezone dođu do pozicije koja vodi u Ligu Evrope. Biće to veoma težak meč za prognoziranje, a sličan slučaj je i kada se radi o duelu između Valensije i Osasune. Slepi miševi nakon posta od nekoliko godina čini se konačno ove sezone igraju onako kako se to i očekuje, dok će trener Osasune možda i odmeriti svoje najbolje fudbalere zbog revanša plej-ofa za ulazak u Ligu konferencije protiv Klub Briža.

Kadiz bi mogao protiv Almerije da pokaže da fantastične partije na domaćem terenu iz prošle sezone nisu bile slučajnost, dok se dosta vatre očekuje i u duelu između Granade i Majorke.
Uvodni meč trećeg kola se igra na Kanarskim ostrvima gde će novajlija Las Palmas ugostiti Real Sosijedad, koji sigurno želi da se iskupi svojim navijačima za nešto slabiji start sezone i pokaže da nije slučajno prošle sezone izborio plasman u Ligu šampiona.
Poput Kadiza, sigurno je da i Hetafe želi da i ove sezone nastavi sa odličnim partijama na svom stadionu, što je i prošle godine bilo dovoljno za opstanak u društvu najboljih, koji će biti primarni cilj i ovog puta. Protivnik je Alaves koji bi potencijalno mogao da bude i hit ovog prvenstva, što se možda i najbolje videlo u prošlom kolu u kom je tim iz Baskije uspeo na svom terenu da postigne čak četiri pogotka protiv Sevilje koja generalno jako teško prima golove, i dođe do prvog trijumfa u prvenstvu.
Za kraj, prvi mečevi četvrtog kola su na programu već prvog dana septembra, nakon čega sledi dvonedeljna pauza zbog reprezentativnih obaveza.

Las Palmas – Real Sosijedad – GG @ 2.30 u Maxbet

Selta – Real Madrid – 2 @ 1.70 u Meridianbet

Kadiz – Almerija – 1 @ 2.31 u CircusBet

Granada – Majorka – 2+ @ 1.54 u Meridianbet

Sevilja – Đirona – 1 @ 2.20 u Mozzartbet

Viljareal – Barselona – GG @ 1.60 u Maxbet

Valensija – Osasuna – 1 @ 1.96 u CircusBet

Atletik Bilbao – Betis – 3+ @ 1.93 u Meridianbet

Hetafe – Alaves – 1 @ 2.25 u Mozzartbet

Rajo Valjekano – Atletiko Madrid – 3+ @ 2.08 u Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.